Dahlia (5) (Custom)30 augustus 2014. Eveneens als voorgaande jaren, hield de Dahliavereniging (opgericht in 1952 ) aan de Dollardstraat zijn open dag. Ondanks het feit dat de weergoden er af en toe een zooitje van maakten en de bloemetjes weer van extra water voorzagen, was er veel belangstelling.  De uitnodiging aan de Dollardstraat was duidelijk gemarkeerd door een kruiwagen vol met Dahlia’s in prachtige kleuren. De “diverse dames”  waren al vroeg bezig met het maken van prachtige creaties. Schuifelend tussen de aanwezige belangstellende, kwam je vanzelf bij het clubhuis en de koffie met taart. Een volleerd team van hulpverleners zorgden dan ook dat je rustig kon gaan zitten terwijl de koffie/thee werd gebracht.

Het doel in het oog houdend (hoe ontkom je daaraan) waren natuurlijk de Dahlia’s. Zelden zie je een zo,n groot perceel met diverse soorten en maten aan Dahlia’s . De Bollenstreek is mooi, maar een groot veld met deze bloemen zegt ook veel.

Tevens was er een grote kraam ingericht met diverse kunst en andere prolaria. Een doorlopende dia presentatie liet het proces van de Dahlia’s en de vereniging zien. Prachtig opgemaakte bloemstukken waren hier opgesteld.

De voorzitster Gerlinde Klein Willink verteld, terwijl ze druk doende is met een bloemstuk “ Of het druk wordt is nog niet te zeggen, waarschijnlijk wel gezien de voorgaande jaren. Er is veel belangstelling voor een tuin. Zoveel dat we zelfs een ledenstop hebben moeten invoeren. Helaas  zijn we ook geconfronteerd met het overlijden van een van onze leden 3 dagen terug. Kinderen hebben op haar tuingedeelte een herdenkingsplek ingericht. Dus we hebben eigenlijk vandaag een dubbel gevoel bij deze open dag. “

Natuurlijk werd even de plaats bezocht waar de kinderen, middels Dahlia’s een gedenkplaats hadden ingericht .  De tekst, aanwezig op deze plaats is duidelijk. “Een Dahliabloem is heengegaan”. Een brandende kaars gaf de plek een rustige aanblik.

Dahlia (51) (Custom)Om meer te weten te komen over de Vereniging is Wim het aanspreekpunt. Wim al 37 jaar lid van De Amerbloem, legt het een en ander uit over de indeling van de percelen.  De keurig gerangschikte paden markeren de afscheiding van de diverse tuinen. Een groot gedeelte wordt gebruikt voor de kweek ten behoeve van donateurs. Zo,n 75 mensen zijn donateur van de Vereniging en voor een klein bedrag per jaar mogen ze wekelijks een grote bos Dahlia’s op komen halen.  De resterende tuinen zijn verdeeld over 45 leden die daar zelfstandig de zaken onderhouden en bloemen kweken.

Alles wordt in eigenbeheer gedaan, verteld Wim. Zo ook het onderhoud van het clubhuis. De Dahliatuin maakt ook deel uit van de “groengordel”Soesterkwartier wat een terechte keuze is.

Het geheel is omgeven door struiken en bomen en geeft een heel goed beschutte tuin. Zeker als het zonnetje schijnt, is het hier goed vertoeven, aldus Wim.

Het aanbod om koffie met een “puntje”te nuttigen wordt niet afgeslagen.

De Dahliavereniging mag zeker terug zien op een geslaagde dag.

Verslag en foto’s Karel van Rooy.

Dahlia (40) (Custom)Voor de dia reportage klikt u HIER.