DSC_6436 (Custom)Het was een korte aanmelding bij de redactie. Of te wel er stond niet meer als “30 augustus Rommelmarkt Schiestraat 12.00 uur ten behoeve van een project in Zuid America.”

In de meerdere aankondigingen van activiteiten werd deze melding dan ook meegenomen en geplaatst.

Dat de berichten gelezen worden bleek wel bij een bezoek aan de Dahliavereniging eerder die dag. De bezoekers aldaar vroegen al waar de Rommelmarkt was en hoe laat, om na hun bezoek aan de Dahlia’s heen te gaan. Zo ook deze verslaggever die om 12.15 uur eens ging kijken in de Schiestraat.  Een geel lint markeerde de afsluiting van een gedeelte van de Schiestraat. Trijnie van der Ploeg kwam al snel met een stuk karton met de juiste aanvangstijd, namelijk 13.30. Er was iets fout gegaan bij de aanmelding.

Toch een voorziene blik gehad want om 13.30 uur was het droog en scheen het zonnetje af en toe.

Ter plaatse bleek het wel te gaan over een  “rommelmarktje”. Twee partytenten omgaven de uitgestalde waren. Er naast een spelautomaat waar je munten in een kikker kon gooien en daarnaast een visagiste die kinderen ( de meiden) van de nodige make-up voorzag. Al met al toch wel met een bedoeling, namelijk geld inzamelen voor een project in Peru.

Trijnie meldde dat de meeste buurtbewoners normaliter ook gedurende de rommelmarkt spullen kwamen brengen. Zodoende er een constante vorm van aanlevering was.  Op het moment van aanvang van de rommelmarkt was het in ieder geval nog erg rustig.

Op zondagmorgen toch maar eens contact gezocht met Trijnie en dan blijkt de morele insteek van de georganiseerde “beknopte”rommelmarkt toch wel erg interessant te zijn.

TikaniDaarnaar gevraagd verteld Trijnie, dat ze 4.5 jaar heeft gewoond in Peru in een stadje genaamd  Huancayo. Dat ze aldaar met vrijwilligers een project hebben opgestart voor de bevolking. Gericht op de jeugd , gehandicapten en ook de ouderen om meer zelfstandigheid te ontwikkelen. Om zodoende meer zelf te kunnen organiseren en niet afhankelijk te blijven van de overheden. Het project is verwoord in de stichting  T’ikani . Samengevat: T’ikani is een Peruaanse ontwikkelingsorganisatie gespecialiseerd in sociale ontwikkelingsprojecten gericht op de zwakste in de samenleving en is te vinden op http://www.tikani.org/

Dat is een mond vol en staat tot een schril contrast met de door Trijnie georganiseerde Rommelmarkt. Maar alle beetjes helpen. Een prachtig initiatief.

Ze was nu zelf al weer 4.5 jaar terug in Amersfoort, maar steunt het project nog steeds financieel. Wel met de intentie om het af te bouwen zodat men inderdaad daar in Peru leert zelfstandig te zijn en niet afhankelijk meer van de gedane hulpverlening en giften. Wel wordt vermeld dat er weer nieuwe vrijwilligers bezig zijn om zeer jeugdige delinquenten die in de gevangenissen zitten daar te ondersteunen.

Trots mag toch vermeld worden dat “het Rommelmarkje”een bedrag van 200 euro heeft opgeleverd voor het genoemde project.

Trijnie, die ook bekend is van haar organisatorische talenten in het buurtcafé ( de Gooyer)  meld tevens dat na afloop van de Rommelmarkt er in het kader van “goede Buren”er ook een straatfeest in de Schiestraat ontstaat. Voor de kinderen worden er dingen gedaan, de Barbecue gaat aan en als het donker wordt, zorgt het kampvuur voor een gezellige sfeer. Dit als afsluiting van de vakantieperiode want maandag 1 september is het weer naar school.

DSC_2218 (Custom)Als laatste mag vermeld worden dat de tweede woensdag in september er weer een Buurtcafe / buurtborrel wordt gehouden. Het thema zal deze keer zijn. Een goeie buur bij jou in de straat. Wie en wat is dat. Met de bedoeling dat er in elke straat een “goede buren”situatie ontstaat.

Waar een rommelmarkt al niet toe kan leiden.

Verslag en foto,s Karel van Rooy.

Voor een korte impressie klikt u HIER.