50 (61)Vintage en retro zijn trend! Iedereen die zijn hart heeft verloren aan vintage kan zich op zondag 7 september 2014  op Noack’s Vintage Markt helemaal onderdompelen in de stijl van toen. De overdekte markt wordt gehouden op Soesterweg 564 bij Atelier het Werktuig (waar vroeger Noack’s Vleeschwarenfabriek gevestigd was). Van 11.00 tot 17.00 uur presenteren zich twintig deelnemers met een uniek aanbod aan vintage en retro items uit de jaren  ’20, ´50 en ´70. Met een omlijsting van – uiteraard vintage –  live muziek,  een oldtimer bus van waaruit hapjes geserveerd worden, en een gevarieerd aanbod aan kramen beloofd het een super nostalgisch event te worden. Bezoekers kunnen zich verheugen op een diversiteit aan kleding, meubels (ook industrieel), verlichting, woon-accessoires, vintage stoffen en kant, lingerie, curiosa en nog veel meer. Om een eigentijdse sfeer te creëren is er in plaats van standard marktkramen gekozen voor een vrije opstelling waarbij de deelnemers hun plek naar eigen wens inrichten met behulp van pallets en houten kratjes. Ook aan kinderen is gedacht. Toegang en parkeren in de buurt (niet op het terrein!) is gratis.

Of het om mode, meubels of speelgoed gaat – steeds meer mensen laten zich inspireren door de stijl, de kleuren en de ontwerpen uit de jaren ´20 tot en met ´70. En wie is er nou niet dol op oude volkswagenbusjes, oma´s koekblikken en behang met grote motieven in de typerende kleuren oranje en bruin? Retro themafeestjes en hippie events zijn helemaal hot, en op de radio worden gewoon weer oude nummers van de Rolling Stones gedraaid. Zelfs bij make-up en haarmode – overal zien wij de invloeden uit het midden van de vorige eeuw terug.

Geen wonder dat wij ons ook thuis graag willen omgeven met vintage. En dan geen namaak: de voorkeur gaat uit naar originele objecten. Spullen die geleefd zijn, met misschien een enkel krasje maar verder nog heel en bruikbaar. Items die jarenlang met liefde bewaard werden, krijgen nu opnieuw waardering en zien een tweede leven tegemoet. Denk aan oude opbergkisten, rieten stoeltjes en Duitse vazen. Hetzelfde geldt voor retro geïnspireerde artikelen. Nieuw – maar helemaal met de look en feel van de goede oude tijd.

Of je nu je huis helemaal in vintage stijl wilt inrichten, of alleen wat leuke retro accenten wilt toevoegen aan je garderobe, of in de kinderkamer… je moet er wat voor over hebben, want goed bewaarde 50er jaren jurkjes en originele 70´s hobbelpaarden vindt je niet zomaar. Vooral industriële objecten, denk aan oude fabriekslampen of metalen archiefkasten – daar loop je niet zomaar tegenaan. Maar dat is juist de charme – het zoeken en speuren op internet, op markten en op beurzen naar objecten uit een specifieke periode: dé vaas, hét kussen of die ene broodbak, die je interieur helemaal afmaakt. En dan de kick, als je daadwerkelijk het gene vindt waar je zo naar op zoek was.

Alle liefhebbers van vintage en retro in Amersfoort kunnen op 7 september hun hart ophalen. Van 11.00 tot 17.00 uur staat Atelier het Werktuig helemaal in het teken van de nostalgie. De naam Noack´s Vintage Markt verwijst trouwens naar de voormalige fabriekshal van Noack´s Vleeschwarenfabriek waar de markt wordt gehouden. Het beloofd een geweldige dag te woorden waarop de bezoekers zich helemaal kunnen onderdompelen in de sfeer van toen.

De organisatie heeft er veel moeite in gestoken om een gevarieerde mix aan kramen en een kwalitatief hoogwaardig aanbod te kunnen presenteren. De bezoekers kunnen zich verheugen op vintage kleding en meubels – ook industrieel – , verlichting, woonaccessoires, vintage stoffen en kant, lingerie, curiosa, sieraden, retro en collectables. Om een verrassend en creatief ambiente te creëren is ervoor gekozen om geen kant- en klare marktkramen – zoals wij ze overal zien – neer te gaan zetten. In plaats daarvan mogen de deelnemers hun kramen in vrije opstelling en geheel naar eigen wens ontwerpen en opbouwen met behulp van pallets en houten kratjes.

Op 7 september kunt u onder andere verwachten: www.vint-amersfoort.nlwww.vintagelein.nlwww.funtastix.nlwww.mooie-handel.nlwww.firmazoethout.comwww.eigenaar8.nl en cool vintage.

Vanuit een oldtimerbusje worden hapjes aangeboden, en er is een bar met drankjes. Om het geheel af te maken is er gezorgd voor een muzikale omlijsting met vintage jazz muziek, verzorgd door DJ Lubbertus, La Jazz, Steebschjazz en Femme Vanille. Kinderen zijn van harte welkom.

Noack´s Vintage Markt

Wanneer: zondag, 7 september 2014

Tijd: 11.00 – 17.00 uuraa1Waar: Atelier het Werktuig, Soesterweg 564

De toegang is gratis. Parkeren gratis in de buurt (niet op het terrein!)

Noot redactie

zie ook eerdere verslagen.

K. v. Rooy