Soesterkwartier 12 juli 2-18, het is een feit geworden. De tuin van de Plataan is volledig ingericht en functioneel. Bedoeld voor bewoners van de Plataan en omwonenden uit het Soesterkwartier. Het is een langdurig en zorgvuldig proces geworden en het resultaat van de “belevenis”tuin mag er dan ook wezen.

De voormalige Theo Thijssenschool, is enige jaren geleden geheel verbouwd als centrum  voor dagbesteding met zorgbehoevende senioren (Dementie). Vele activiteiten zijn er ontplooid en het inrichten van een nieuwe tuin, was een van de grote behoeften.

Mede door de wijktuinman Guido van Beek (033 Groen/  Groen doet / Groene Spoor) werden de plannen  en tekeningen die jaren concreter. De belevingstuin werd ingang gezet. Zo kwam er een kippenhok met sier-hennen, een grote moestuin waar veelvuldig uit eigen voorraad  wordt gegeten of eten gemaakt door de kinder-kookclub. Een waterpartij in het midden. Het insectenhotel gemaakt in de vorm van het gebouw.

Een heuse “broeikas”en diverse zitjes en terrassen. Zon en schaduw wisselen elkaar hier af. Omwonende kunnen ook vrijelijk gebruik maken van de tuin, mits de hekken weer op slot gaan. Er zijn immers kwetsbare bewoners in de Plataan.

Vandaag 12 juli werd het laatste stempeltje gemaakt door de nieuwe Wethouder van Wijken Soesterkwartier Astrid Janssen. De officiële handeling.

Rond de klok van 16.00 uur werd het behoorlijk druk in de tuin met gasten/ bewoners/ omwonende en vrijwilligers, waaronder de gebiedsmanager Soesterkwartier Elbert Spek.

Rita Scholten (Adviseur Projectleider Calibris)  en de directeur van Lyvore Emma Beaujon, spraken de gasten toe. Ondersteund door de directeur zorg Geertje Tuin.  Een terugblik en de toekomst visie waren aan de orde. Het werd erg gewaardeerd dat onze nieuwe Wethouder Astrid Janssen het officiële laatste merkteken wilde plaatsen. En zoals zij verwoorde. “Het verbindende van de tuin met bewoners en omwonende/inwoners is een belangrijk gegeven. De Plataan heeft dat mogelijk gemaakt. “Samen doen in het groen”. Met de zijdelingse opmerking dat er voor de Wethouderspost Soesterkwartier behoorlijk  strijd is gevoerd op het stadhuis. Het was een zeer gewilde functie en zij was erg blij dat zij de eer had verkregen.

In de tuin bevinden zich drie beschilderde zitbanken, zeg maar kunstwerken en aan de Wethouder werd verzocht een laatste handtekening te schilderen. De penseel ter hand nemend, verscheen hierna het logo van Lyvore en een regenboog met daaronder een wolk komend uit een pot goud.

Het geheel werd muzikaal ondersteund door een trio, bestaande uit accordeon, mondharmonica en gitaar. Een clubje muzikanten die vaker optreden in de Plataan.

De hapjes en drankjes hadden allen een “gezonde” uitstraling. Zo had Jose Heideveld een bietensalade gemaakt. Waren er noten, gedompeld in chocolade en gedipt in een fondue van gemalen bloemblaadjes ( uit eigen tuin).

De tuin van de Plataan ligt er prachtig bij. Een bijzonder stukje natuur wat gedeeld wordt met de omgeving.

 

 

 

 

Karel van Rooy

Foto’s Karel van Rooy/ Nel Groenendijk.