Blauwalgen aangetroffen in SoesterkwartierBron: Gemeente Amersfoort

Donderdag 12 juli, Waterschap Vallei en Veluwe heeft blauwalgen aangetroffen in de vijver aan de Puntenburgerlaan in het Soesterkwartier. De gemeente plaatst waarschuwingsbordjes die wijzen op de gevaren van blauwalg.

Gevaar voor volksgezondheid

Blauwalgen kunnen bij warm weer ontstaan en vormen een dunne drijflaag op het water. Mensen die besmet water aanraken of inslikken, kunnen huiduitslag en maag- en darmproblemen krijgen. Voor mensen die toch in aanraking komen met het water is het voldoende om daarna goed te douchen. Kleine kinderen zijn kwetsbaarder, omdat zij vaak relatief meer water binnenkrijgen dan volwassenen. Dieren die het water drinken, kunnen ernstig ziek worden of er zelfs aan overlijden.

Waarschuwingsbordjes

Bij de vijver worden waarschuwingsbordjes geplaatst. Mensen wordt aangeraden om contact met het water te vermijden en honden niet in de vijver te laten zwemmen of van het water te laten drinken.

Meer informatie

Meer informatie over blauwalg is te vinden op www.vallei-veluwe.nl/blauwalg.

Note van de redactie: ook andere wateren in de wijk kunnen blauwalgen gaan bevatten. Blauwalgen ontstaan door de combinatie van hoge temperaturen en droogte.