villa-rozenhof-iii-e (Custom)In  het artikel van 22 juli Noack op deze Website “van Vleeswaren naar Kunst en Cultuur” werd een globale omschrijving gegeven van zowel een stukje historie als heden. Dat de vlag de lading niet dekt is wel duidelijk. De historie van dit markante gebouw ( eigenlijk waren het veel gebouwen) laat zich niet in één artikel omschrijven.

Het fabrieksterrein heeft zich over een veel groter gebied gemanifesteerd, met vele op zichzelf staande gebouwen. Alleen de voorzijde, zoals deze er nu staat, is behouden gebleven.

villa-rozenhof-ad (Custom)Wist U dat in 1954 al de mogelijkheid bestond om Vleesmaaltijden af te halen bij de fabriek. Zeg maar de voorloper van de afhaal Chinees. Er keuze was uit 20 soorten maaltijden van soep tot aan gevulde picknickmanden. Het personeel kon elke vrijdag een bon inwisselen voor vlees en bewoners konden aan een apart loket pakketten vlees kopen. Dat de geschiedenis kennelijk ook een minder bekend geheel heeft, mag blijken uit het feit dat er maar weinig is vermeld over de gewezen vestiging van “De Slegte”boekhandel. Alhoewel treinreizigers het bekende neonverlichte bord nog wel herinneren. “10.000 boeken De Slegte Boekhandel“

Onderstaand het laatste artikel uit het Algemeen dagblad van 8 september 2006. Men dacht het 10 jarig jubileum te vieren, het bleek het faillissement.De vestiging alhier was toen al een jaar gesloten.

AMERSFOORT – Uitgerekend in de maand dat het filiaal tien jaar bestaat, kreeg het personeel van boekhandel De Slegte in Amersfoort te horen dat de winkel binnenkort dicht gaat.

Bron AD: We waren net aan het bedenken hoe we het jubileum luister bij konden zetten, dat wordt dus een opheffingsuitverkoop,’’ aldus een medewerker.
De sluiting betekent voor de zeven medewerkers, waarvan vier met een volledige baan en drie parttimers, het einde van hun dienstverband bij De Slegte. Woensdag was de winkel gesloten om het personeel in te lichten over de op handen zijnde sluiting. Wanneer de zaak precies dicht gaat, weet de vervangend bedrijfsleider nog niet. ,,We kregen deze week nog nieuwe boeken aangeleverd, maar de kerst halen we in ieder geval niet.’’
2171_2227Pf9fq7JlAvlw2mvuMWgH0r (Custom)De Slegte, specialist in de verkoop van tweedehands boeken en restpartijen, sluit vier kleine filialen in Amersfoort, Alkmaar, Breda en Dordrecht omdat de handel tegenvalt, mede door de concurrentie van internet .
Vorig jaar verdween ook het magazijn van De Slegte, waar miljoenen boeken lagen opgeslagen, uit Amersfoort. Het vervallen fabriekscomplex aan de Soesterweg werd vervangen door nieuwbouw in Lelystad.

Inmiddels heeft het Noack gebouw een beduidend nieuwe bestemming gekregen.  Atelier het Werktuig pronkt nu op de gevel. De pioniers van toen, Laura van der Zee en Christiaan Schuinder waren de oprichters van genoemd Atelier. Op dit moment herbergt deze bedrijfsvorm maar liefst 25 ingeschreven ZZP’rs die zich bezig houden met Vintage, kunst, cultuur, decorbouw, fotografie, beeldende kunst, designers, (kunst) schilders en veel meer. Zij stellen zich verderop aan U voor.

Laura van der Zee verteld dat het in den beginne zeker geen gemakkelijk opgave was om een nieuw bedrijf te starten. Het Noack gebouw bleek deels in gebruik voor andere activiteiten die het meeste leken op het kweken van bepaalde zeldzame plantsoorten en het schuilhouden van personen die een hekel aan de kleur blauw hadden. Uiteindelijk is er plaats gekomen voor de legale situatie. Laura benadrukt dat iedereen zich bewust is, dat de bewoners aan de Soesterweg nauwlettend mee kijken en dat zij dat ook verwelkomen.

In een Column wordt het Atelier Werktuig als volgt omschreven.

Atelier het Werktuig is een inspirerende omgeving waarbinnen creatieve geesten zich kunnen ontwikkelen en presenteren. Het atelier biedt werkplekken aan creatief ondernemers. Daarnaast is het een ontmoetingsplek voor kunstenaars onder elkaar en hun publiek. 

Wij creëren ruimte voor zowel nieuw als gerenommeerd talent zodat een ieder zich met weinig middelen aan het publiek kan voorstellen. Artistieke vrijheid en een positieve stimulans in nieuwe samenwerking zorgen ervoor dat talent de ruimte krijgt te ontwikkelen.

Atelier Het werktuig is een initiatief van kunstenaars Laura van der Zee en Christiaan Schuinder. Het atelier biedt momenteel onderdak aan 25 kunstenaars en creatieve vakmensen van uiteenlopende disciplines. Vanuit een oude fabriekshal aan de Soesterweg in Amersfoort organiseren zij exposities en andere initiatieven zoals filmavonden, lezingen, Open Café en workshops.

Atelier het Werktuig heeft tot doel het stimuleren van artistieke en creatieve processen, en het bevorderen van de toegankelijkheid van kunst en creaties voor een zo breed mogelijk publiek. Bij atelier het werktuig stimuleren we samenwerking verbanden, willen we voor beginnende kunstenaars en creatieve ondernemers het opstarten vergemakkelijken door een open netwerk te creëren waar gebruik gemaakt kan worden van het uitwisselen van onderlinge kwaliteiten,-vaardigheid en kennis.

Een goede omschrijving van wat er binnen de muren van Noack te doen is.

Een groot gedeelte van de voormalige fabriek is door hen zelf opnieuw ingericht. Er zijn nieuwe werkruimtes gecreëerd en /of worden gedeeld met anderen. Centraal is beneden de hal die gebruikt wordt voor de opbouw van allerlei decorstukken, opdrachten of projecten.

Vanuit de scholen beeldende kunst, conservatoria en dergelijke opleidingen is er veel belangstelling van afgestudeerden om een ruimte te huren.

Er om de 2 weken een avond is, waar men als Soesterkwartierder naar toe kan, waar koffie is en kan luisteren en kijken naar muziek/theater of wat zich die avond zal presenteren. Dit aan creatieve mensen de gelegenheid geeft zich op zo,n avond te presenteren met muziek, dans ,toneel of presentaties

noack nu (Custom)Van de bij het Atelier het Werktuig ingeschrevene ,stellen 20 zich hier kort aan U voor.

Marijn Abelman -Beeldend kunstenaar: 

Vanuit sculptuur en instalaties met een hang naar kinetiek is Abelman de laatste twee jaar voornamelijk met grafiek bezig geweest. Door zich toe te leggen op het etsen kon hij een uitgebreid onderzoek doen naar de aantrekkingskracht van de ‘ziel’ van zijn materiaal. Met het bewustzijn van de poëzie en de destructieve aard van de tijd, is het verlangen gekomen om de kaders van het papier te verruilen voor die van ruwere constructiematerialen als hout en beton. “Petitio Principi” Installatie ,afval materialen, beton:Website 1Website 2Website 3:

Eva & Marloes van Firma Zoethout stropen de vlooienmarkten af. Op zoek naar de mooiste vintage kindermeubels van tijdloze kwaliteit. Duurzaam en onverwoestbaar, vaak gemaakt van massief ijzer of hout, en waar nodig een beetje opgeknapt. Unieke kindermeubels met een verhaal. Daarnaast verkopen wij ook unieke, handgemaakte babykleertjes, handgebreide babydekentjes en solide, vintage speelgoed. (Website)

Natasja Henke

Het personaliseren en veranderen van objecten en kleding zat er al vroeg in bij Natasja. Het was dan ook logisch dat ze naar een mode opleiding ging. Haar voorliefde voor het kleermakersvak werd daar geboren en ook de liefde voor oude kleding.

Zo maakte ze van kleding uit de jaren ’60 en ’70 tassen. Nu zal zich nu meer gaan richten op het veranderen en aanpassen van tweede hands kleding en vintage van hoge kwaliteit. Door middel van moulage (het vormen van stof op een model) zal ze tot nieuwe modellen en eigentijdse beelden komen.   (Website)

Thomas Bruins (installatie kunstenaar). Thomas maakt gebruik van gevonden en hergebruikte materialen van veel al metaal of staal. Alhoewel het gaat bij Thomas om vooral het sculpturale beeld vindt hij het fascinerend om te experimenteren.

Alina Fredrich Kunstschilder Bodypaint

Angelique Groters Vintage & Industriële meubels VINT. Amersfoort Unieke, stoere vintage en industriële meubels elke week nieuwe producten met een eigen verhaal eyecatchers met een eigen karakter  (Websitie ):

Roy Verbeek ontwerpt en geeft vorm aan producten. Voornamelijk richt hij zich op producten voor in de tuin en het interieur. Daarnaast vindt hij het leuk om prototypen te maken waarvan je in eerste instantie denkt „dat kan toch niet”. Het leuke hieraan vindt hij het verkrijgen van het inzicht in waarom het niet kan en het vinden van een oplossing.

Zijn opleiding en werkervaring zijn divers. Van werktuigbouwkunde naar technische bedrijfskunde naar ICT. Dit jaar (2014) heeft hij er voor gekozen om met al deze verschillende manieren van denken producten te gaan ontwerpen en maken

Kasia Mitan Kunstschilder   ( website  )

Tessa Kauw Fotograaf in studie

Thijs Rijkers afgestudeerd productontwerper aan de HKU in 2013  ( website)

Bert van der Beek:  Veelal staat een fascinatie voor hout centraal in zijn werk. “De kracht, pracht en het unieke karakter van elk type, zelfs elk individueel stuk hout is iets waar ik mij oneindig over kan verbazen.” Naast hout is muziek, en in het bijzonder de gitaar iets waar hij zich erg bij thuis voelt. De stap van het enkel bespelen van de gitaar naar de bouw van het instrument was voor hem dan ook een kleine.

Michiel Stoop fotografeert voornamelijk analoog in zwart-wit. “Ik hou van de manier waarop de fotografische film elk minuscuul detail weet vast te leggen in een puzzel van organisch gevormde korreltjes waarvan er niet één hetzelfde is.” Zijn foto’s hebben vaak een nostalgisch inslag. Esthetische composities zijn ook kenmerkend.

Naast fotografie geeft hij vorm aan grafisch werk en theaterproducties, bouwt decors, schrijft teksten en musiceert.

Website fotografie (in aanbouw):
Website grafische communicatie:
Website theatervormgeving:
Website muziek:

MIC gaat als figuranten naar LARP evenementen om precies te leveren wat zij willen, een gave ervaring voor hun deelnemers! Met creativiteit en inzet regelen en maken ze passende aankleding en MIC bestaat uit:

Jos
Leerbewerker en kostuumbouwer. Van minimalistisch tot extravagant. Vooral projecten die enige visie en inzet vereisen zijn ding. Hij houdt ervan mee te denken in het grote geheel, vooral in de uitdagende projecten.

Joris
Speelde toneel van zijn 7e tot zijn 18e, doet al langer aan LARP dan dat hij dit niet doet, is opgeleid tot siersmid en scheikundige, is een geoefend zwaardvechter, staat zowel fysiek als mentaal stevig in de schoenen en zwengelt allerhande projecten aan. Motto: Zelfs het ijzer weerbarstig van natuur, kent zijn meester in hamer en vuur. Filmmateriaal:

Cas
Cas denkt graag mee en werkt graag samen! Doelgericht met enthousiasme werkend naar een product, onder een gezellige en informele sfeer. Van klein priegelwerk tot groots en meeslepend.

Radboud
Radboud is een beelddenker. Gedachtes zet hij om in tekst of afbeelding. Hij werkt zijn eigen projecten uit, maar opereert ook graag in opdracht. Voor onze groep houdt hij zich voornamelijk bezig met de vastlegging in foto en film.

Menno
Menno Elsmann is een ambachtelijk schilder gespecialiseerd in technieken zoals marmer- en houtimitatie en trompe l’oeil.
Zijn inspiraties zijn architectuur, geschiedenis en mythologie. Verder kan hij gedetailleerd werken en heeft hij ervaring met
boetseren en beeldhouwen. Uiteenlopend (theater)props.

Dirk Sonneveld

Dirk ontwerpt theater en film decors en bouwt deze meestal ook zelf. Zijn specialisatie ligt binnen theater maar hij maakt ook sculpturen, meubels en installaties, vaak met een vrij technische insteek. Als het vak “uitvinder” zoals dat vroeger bestond nog had bestaan, had hij dat geworden. Vandaag de dag komt decorontwerper daar het dichtst bij in de buurt. (website)

Joshua Mathot

Joshua’s grootste passie is het ontwerpen en fabriceren van uniek vormgegeven
meubelstukken die op maat afgewerkt kunnen worden.
Hij produceert zijn eigen ontwerpen, maar hij maakt ook meubels in opdracht van particulieren. Daarnaast voert hij grote en kleinere renovatiewerkzaamheden uit in de regio. Daarbij denkt hij met
zijn cliënten mee in vormgeving en internal design om zo samen tot de beste oplossing en afwerking te komen.
Hij heeft een scherp oog voor detail en heeft al 20 jaar ervaring in de bouwindustrie.

Meubel ontwerper en meubelmaker
Interieur designer/ Renovator/ Architectuele timmerman   ( website )

Fabian Boot richt zich op mannelijke productfotografie. Mannelijke producten zijn producten waarin mannen geïnteresseerd zijn, in de breedste zin van het woord. Van horloge tot auto en van gadget tot kleding.
Om de producten bij deze doelgroep te promoten heb je natuurlijk een strak, speels en stoer beeld nodig. Daarvoor ben je bij Fabian Boot Fotografie op het juiste adres. ( Website )

Marleen Noordegraaf 

Als theatermaker en fotograaf probeert Marleen de innerlijke belevingswereld van mensen te verbeelden. Voor haar theaterproducties doet zij dat in de vorm van confronterende personages die bij de bezoeker een dialoog met de buitenwereld ontlokken. Voor haar fotografie kiest zij bewust voor ingetogen zwart-witbeelden die symbool staan voor onze innerlijke gedachten wereld en ons verlangen naar verbinding met onszelf en de ander.

Website fotografie:
Website theater:

Christiaan Schuinder is beeldend kunstenaar.

Afgestudeerd in 2011 aan de kunstacademie in Zwolle als autonoom kunstenaar. Na het afstuderen heeft Christiaan Atelier complex ‘’ het werktuig’’ opgezet, waar nu inmiddels 19 creatieve en kunstenaars zijn gevestigd. Hij heeft ervaring als invaldocent beeldende vakken en het geven van boetseer les op de kunstacademie. Zijn werk was geselecteerd voor aanzet, heeft in museum de fundatie gestaan en bij diverse andere exposities. Christiaan werkt voornamelijk aan grote sculpturen die hij eerst in miniatuur uitwerkt. In zijn werk speelt vormtaal een grote rol, dreigende vormen worden terug gebracht naar een zuiver beeld.

Laura van der Zee is beeldend kunstenaar.

Afgestudeerd in 2011 aan de kunstacademie in Zwolle als autonoom kunstenaar. Met het afstuderen werd haar werk genomineerd en heeft vervolgens bij Art-Olive gestaan. Ze was uitgenodigd voor de deelname aan het Sandberg Instituut maar heeft gekozen om direct na het afstuderen samen met haar partner en collega Christiaan Schuinder Atelier complex ‘’ het werktuig’’ op te zetten, waar nu inmiddels 25 creatieve en kunstenaars zijn gevestigd.  Laura maakt installaties waar de beleving ervan een grote rol speelt. Zintuiglijke ervaring, als tast, geur, geluid zijn vaak terugkomende elementen. Via meditatieve of religieuze benaderingen worden diepere betekenis van in eerste instantie doen ogend alledaagsheden, uitgelicht.

10363532_787024701309920_5596206415513129397_n (Custom)Dit wat betreft een summiere voorstelling van Atelier het Werktuig.

Op korte termijn zal de redactie de nu nog onbelichte andere bedrijven nader omschrijven.

Opgemerkt mag worden dat de ontplooide initiatieven in het Noack gebouw leid tot nieuwe ondernemers en werkgelegenheid in het Soesterkwartier.

7 september zal het oude loket van de Noack weer open gaan. Een grote Vintagemarkt en diverse optredens van artiesten zullen het gebouw vullen.

Bronnen: Algemeen Dagblad en Archief Eemland

Verslag Karel van Rooy.

Hier een greep uit de creaties  (dia )