De tweede dag van NL Doet in het Soesterkwartier waar vrijwilligers meehelpen om bepaalde projecten weer op orde te krijgen, aan te passen of onderhoud te plegen.
Vandaag is het dag van de school- en speelpleinen, de verkeerstuin en Buurthuis, En kijken we nog even terug op de dag van gisteren.
Gelegen tussen de dichte bebouwing, kerk en grote gebouwen is de speeltuin Ameli gevestigd. Een rustieke plek, waar het op zich al goed vertoeven is.Vrijwilligers gaan vandaag aan de slag om de speeltoestellen en de omgeving te onderhouden. Al vroeg is een eenzame dame de bladeren aan het ruimen. Op een verhoging staan koffie en thee klaar. De vrijwilligers zijn in aantocht, terwijl twee kinderen de meters hoge boom beklimmen. Ameli, maakt deel uit van de Wagenspeelplaats en de plek in de wijk, is niet alleen een speelplaats voor kinderen, maar zeker ook een “rust”plek. Na de middag bleek er veel aangeharkt te zijn, schoongemaakt en was de waterspeelplek een feit. Door een druk op de knop, komt er tijdelijk water in een uitgeholde boomstam, wat zijn weg vervolgt op plateaus, door bossen en struiken om op de zandvlakte weer te worden opgenomen in de grond. Een prachtig stuk speelmateriaal voor de kinderen.
Het spandoek maakte duidelijk bij Bassisschool ’t Anker: ook hier Doet NL het. IJverige vrijwilligers en behulpzame scholieren werkten samen met leerkrachten om de groene tuin veilig en nog groener te maken. Daarmee werd er dus ook eerst dode takken gesnoeid, blaadjes en rommeltjes geruimd, en het oude onveilige deel rondom de vijver voorbereid op een hekwerk. Het hekwerk moest natuurlijk wel passen in de groene tuin en zo bleek in de middag, dat doet het!
Ook bij ’t Kleine Anker werd hard gewerkt om de speelplaats voorbereid te krijgen op nieuw groen, maar ook om te zorgen dat er veilig gelopen kan worden. Het oude inmiddels deels van houtworm voorziene pad werd dan ook vakkundig gedemonteerd. Ook hier werkten vrijwilligers samen met ouders, scholieren en leerkrachten. En zo kwam een van de kinderen tot de ontdekking dat spitten uit twee delen bestaat, een makkelijk deel – de spa de grond in stampen – en een moeilijk/zwaar deel – die volle schep omhoog hijsen en omkiepen.
Het spandoek “NL-Doet” hing boven de voordeur van Basisschool De Kubus aan de Noordewierweg, de klussen waren in de achtertuin. Veel vrijwilligers, ouders, kinderen die samenwerkten met leerkrachten om het schoolplein te voorzien van een opfrisbeurt. Nieuwe belijningen werden aangebracht.
Ook werden er nieuwe houtsnippers onder het schommelend materiaal gegooid, waarmee ook deze speelplaats qua veiligheid weer up-to-date is. De doelpalen werden ook vervangen, er kan daarmee ook weer veilig gekeept worden.
Van de 13 klussen die op de lijst stonden, werden er in elk geval 12 afgewerkt. De enige klus die nog geklaard moet worden is: de heuvel verhogen. Maar wellicht als een paar ouders zich een paar uurtjes “kwaad maken” dat ook die klus niet hoeft te blijven liggen tot de volgende NL-Doet!?
Daar waar gisteren, de “klus”naar het leek niet af kwam en er nog ene oproep was om vandaag verder te “klussen”, bleek vanmorgen dat er hard doorgewerkt was door een paar omwonende en Guido van Beek. Het konijnenhok is af en de graszodenmuur is alsnog aangelegd. De “kas” is nog een “te doen”klusje . In het kader van de nieuwe ontwikkelingen van de “tuin van de Plataan” is het nu al een fraai aangelegd geheel.
Basisschool De Kubus aan de Spaarnestraat deed ook mee met “NL- Doet”. Moestuinbakken werden gebouwd, voorzien van het benodigde binnenwerk, geplaatst en voorzien van “zwart zand”.Die klus is overigens pas het begin van de totale metamorfose die in de planning zit/ al op papier staat.
Naast de moestuinbakken, werd er ook voorjaarskleur gebracht in de tuin, Narcissen in bloei kregen “voet aan de grond” of beter gezegd, kwamen “met hun poten in de klei”. Ook een “andere vorm van leven” kreeg een woonplek in de tuin: twee kikkers die een super-diner (appel) voor zich hadden om het weekend te kunnen overleven, al moet er dan wel vanuit gegaan worden dat kikkers appels eten.
Het ruim 30 jaar bestaande buurthuis Palm-Hulststraat aan de spoorzijde wacht mogelijk nog een drukke toekomst, als de geluidswal weer wordt doorbroken en de nieuwe wijk aldaar gestalte krijgt. Een en ander is nog een zaak van planning en besluiten. De vrijwilligers hier, maken zich op om het spelmateriaal buiten eens te voorzien van een nodige beschermlagen. Een paar jongens, gekleed in de NL Doet, outfit zijn al met schuurpapier bezig, houten palen van de schommels, glad te maken. De blikken “Beits” verschijnen op het veld en de hoger gelegen dwarsliggers worden door volwassenen geschuurd. Al snel wordt de verf aangebracht. Elders op het terrein wordt nauwkeurig afval verzameld. Gras wordt ontdaan van bladeren en enkele kleine kinderen willen alweer spelen.
Een dubbel gevoel, heerst er in de Verkeerstuin. De afgelopen maanden was het maar de vraag of de Verkeerstuin zou blijven, of zou worden afgebroken. De vele aandacht in de media, de petitie en acties, hebben er mogelijk tot geleid dat er vooralsnog een oplossing is gecreeërd. Een gedeelte van de Verkeerstuin gaat over naar de Kei Boulderhal. Dit heeft tot gevolg dat de Verkeerstuin niet meer in de lengte zal liggen maar overdwars, dus de breedte van de hal. Met NL Doet, waren een groot aantal vrijwilligers van Kurder en de Nederlandse Vereniging van Makelaars, bezig voorbereidingen te treffen voor de transitie. Een paar gingen aan de slag in de Natuurspeelplaats en het merendeel ging aan de slag met het leeghalen van de diverse ruimtes.
Buiten stapelden zich een groot aantal spullen op die deels gelijk werden afgevoerd naar de Rova. De nog benodigde spullen zullen in wat nu de “oude keuken” is, worden opgeslagen. In de nieuwe situatie, zal er een tussen verdieping bijkomen, waar de keuken en het zitgedeelte worden gerealiseerd. Bij een tweede bezoek,was al duidelijk dat er veel spullen waren afgevoerd. De keuken werd inmiddels ontdaan van balken en het viel niet mee al die schroefjes er weer uit te halen. Het zal nog wel even duren voor de “nieuwe”verkeerstuin gereed is. Met dank aan alle vrijwilligers.
Reportages en foto,s: Nel Groenendijk / Karel van Rooy.
Geef een reactie