Net als gisteren ,vrijdag 9 maart, was het op zaterdag een “mega” bedrijvigheid met NL Doet. Veel projecten waren opgegeven voor deelname aan deze dag. Ook goed om te zien ,dat er lokaal veel vrijwilligers deze dagen aan de slag gaan om de klussen te doen, die zijn blijven liggen.

Uit de lange lijst van deelnemers, heeft de redactie een paar van deze “klussen” bezocht. Met nadruk op “een paar” daar niet alle projecten bezocht kunnen worden, of wel bezocht zijn, maar de activiteit al achter de rug was, of “anders”is uitgevoerd dan was opgegeven.

Een verslag van vrijdag vindt U al op de wijkwebsite.

Zaterdag 10 maart:

De Kubus

Een bezoek werd gebracht aan basisschool “de Kubus” alwaar de moestuin,cq kruidentuin een opknap beurt kregen. De moestuinbakken werden een goed onderhanden genomen. De tuintafel weer toonbaar gemaakt en het snoeiwerk aan bomen en struiken uitgevoerd. Nieuwe potgrond voor de bakken werd aangevoerd waarbij de inzet van de jeugd duidelijk zijn “vruchten”afwierp. Altijd goed te zien dat “de handjes”uit de mouwen worden gestoken. Nadat het nadien goed handen wassen werd, behoeft geen betoog.Een aantal ouders/ vrijwilligers en hun kroost zijn deze dag actief aan de slag geweest.

t’Anker

Verscholen in de groengordel van de Dollardstraat, aan de achterzijde van basisschool ’t Anker bevindt zich een heel “natuurlijke omgeving, aangelegd door de vrijwilligers/ouders en vakmensen. De natuurspeelplaats vergt “natuurlijk”ook het nodig onderhoud en dus reden voor NL Doet een duid in het zakje te doen. De prachtige speelplaats van Basisschool t Anker klaarmaken voor de groene lente en zomermaanden. “Kom je ons daarbij helpen?was de vraag. De moestuin moest zomer-klaar worden gemaakt en de groene speeltoestellen hebben onderhoud nodig. Dus heb je zin om een dagje buiten te werken in de tuin of ben je een handige klusser, dan vinden wij het superleuk als je ons komt helpen. Wij zorgen voor een lekkere lunch en borrel. De werkdag duurt van 10-16 uur, maar ook als je een paar uurtjes tijd hebt ben van harte welkom! We zien uit naar je komst.” Aldus de oproep van ’t Anker.

Ook hier waren een aantal ouders/ vrijwiligers en hun kids aan de slag gegaan. De groengordel heeft zichtbaar een vruchtbare,maar oh zo zware structuur. Er moest behoorlijk worden geschoffeld, geschept of worden geruimd. Het resultaat mag er zijn na een dagje van hard werken, Toch een “mystiek”moment als dochterlief met een grote regenworm komt aanlopen.

De Verkeerstuin

“Op 25 oktober heeft wethouder Stegeman de Verkeerstuin 2.0 (gratis indoor skelterbaan ) samen met een NS manager feestelijk geopend. Echter, de Verkeerstuin is nog niet af. We willen nog diverse plekken schilderen, herinrichten van de oude keuken en monteren van een groot gordijn bij de grote deuren om de kou buiten te houden.” Zijnde de omschrijving op de site van NL Doet. Het bleek een grote “klus”te zijn.  De eerste indruk bij binnenkomst was de vraag of de verkeerstuin was overgenomen door Dirk van de Broek, gezien het feit dat een groot aantal mensen in de outfit van Dirk” aanwezig waren. Het bleek dat personeel van de Dirk van de Broek , zich als vrijwilliger hadden gemeld om deze dag te komen helpen met de “klus”. Ook twee studente’s van het Farel en tevens ook deel uitmakend van het ‘Dirk”team waren heel actief. De werkzaamheden die gedaan werden: De trap naar de bovenverdieping kreeg nieuwe stootranden. Het race-circuit en afbakeningen werden opnieuw geschilderd. De gele wegmarkering werd weer aangebracht en het gedeelte met de “lig”en “zit”zakken werd met verenigde krachten leeg gehaald. Er is nieuw gras “ingezaaid”vanaf de rol. Of te wel een kunststof grasmat wordt de nieuwe aanblik. Het koste wel de nodig moeite de “zitzakken” lopend naar de aanhanger te krijgen. Mede onder het toeziend oog van”de moeder” der vrijwilligers Marlies Tjarks die voor de inwendige mens zorgde, werd het een heel bedrijvige dag. Dat het personeel van “de Dirk” niet alleen een supermarkt kunnen runnen, maar ook de verfroller en ander gereedschap mag uit het eindresultaat zeker worden geconcludeerd .

Rugbyclub Eemland

Er wordt fanatiek gesport bij Rugbyclub Eemland en dan is het goed te weten dat er na het intensief sporten nu ook een plek is waar ontspannen naar “anderen” gekeken kan worden. Op de wedstrijdformulieren van deze dag een vreemde wedstrijd. Pallets versus vrijwilligers, te spelen “buiten”de lijnen.  Een forse stapel houten pallets verraad dat daar het een en ander mee gedaan miet worden. De 14 vrijwilligers en niet te vergeten de 2 dames achter de naaimachine, hebben een prachtig resultaat neer gezet. Zonder in een “scrum”te gaan, werd het een “touchdown. De stapel pallets werd gereduceerd tot bruikbare planken. De planken werden hierna in hapklare delen gezaagd, waarna er geschroefd en getimmerd werd.  Op het terras voor de kantine verschenen na verloop van de dage, een fraaie zithoek van pallethout. 4 grote delen werden “hoeksgewijs” gemaakt. De benodigde kussen werden in de bestuurskamer in ras tempo in elkaar gezet en in de middag is het eindresultaat zichtbaar geworden. Aan de zijkant werden dan ook nog een paar “Stehtisch” gemaakt,aldus de gebruikte term van Jan Krediet. ( Limburger) . Onder deze vorm van bouwen werden de “sta tafels” bedoeld die ook op het terras als hoge tafel worden gebruikt.  En NL doet,deed het.

 

Karel van Rooy

gezamenlijke fotoreportage Nel Groenendijk en Karel van Rooy  klik hier,