Nieuwsbrief VDS januari 2020

2020 is alweer even op weg en ook Vereniging Duurzaam Soesterkwartier is alweer druk bezig met het komende jaar. In deze nieuwsbrief vertellen we graag, in onderstaande artikelen, waar we nu mee bezig zijn en nodigen we jullie graag uit voor de ledenvergadering op 25 maart.

  • Ledenvergadering 25 maart 2020
  • Word Energiecoach
  • Energietransitie Soesterkwartier
  • De Soesterwijk Wiek
  • Contributie 2020

Ledenvergadering 25 maart thema consuminderen

Ken je het gevoel dat je graag iets aan het milieu zou willen doen maar dat de problemen te groot lijken en jij te klein bent om er iets aan te doen? In deze ledenvergaring laten wij zien hoe je wél een verschil kan maken. Net zoals anderen in het Soesterkwartier. Op een inspirerende jaarvergadering vertellen we elkaar hoe we het Soesterkwartier, en de rest van de wereld, wat mooier maken. Kom dan naar onze jaarvergadering met het thema consuminderen. We leren elkaar hoe we een steentje bij kunnen dragen aan een betere wereld.

Het thema van de ledenvergadering is dit jaar consuminderen. Het is een actieve ledenvergadering waarin je met verschillende experts in groepjes aan thematafels in gesprek gaat over thema’s als verpakkingen, kleding, voedsel, vervoer, energie en spullen.

Er volgt nog een uitnodiging, maar noteer alvast woensdag 25 maart 20:00 uur in je agenda. 

Word Energiecoach

Heb jij zin om met mensen in gesprek te gaan over energiebesparing in huis?

Iedereen met een warm hart voor de wijk die het leuk vindt om met buurgenoten in gesprek te gaan is geschikt als energiecoach!

Kennis is niet vereist, want die wordt je aangereikt in een korte training.

We hebben hierbij twee doelgroepen op ’t oog. Jij kiest welke groep je zou willen benaderen:

  • De eerste groep zijn mensen die moeite hebben om rond te komen. Het betalen van de energierekening is voor hen iedere maand een uitdaging.
  • De tweede groep bestaat uit mensen met een eigen huis die zich afvragen wat het betekent om op termijn ‘van het gas af’ te raken. Hoe kunnen ze daarop anticiperen? Hoe staat ’t huis ervoor als het gaat om isolatie?

Heb je interesse? Neem dan voor meer informatie contact op met Fedde Bloemhof via  fbloemhof@dds.nl of 06-46224827.

 

Update van werkgroep Energietransitie

Leden van de werkgroep energietransitie zijn met de gemeente Amersfoort in gesprek over een gewaagd voorstel: we willen samen met de wijk graag het plan verzinnen om de wijk duurzaam te maken. Duurzaam in veel opzichten, zodat de gaskraan over bijvoorbeeld 10 jaar dicht kan, maar ook duurzaam in de sociale betekenis van het woord. Dan spelen bijvoorbeeld vragen als:

Hoe richten we de wijk in zodat kinderen én ouderen zich er senang voelen, zodat het in de winters én de zomers prettig toeven is, weer of geen weer, zodat verkeer en wonen in harmonie met elkaar zijn.

Het is onze overtuiging dat wij als bewoners heel goed weten wat er nodig is om de wijk toekomstbestendig te maken en draagvlak voor zo’n ingrijpende verandering creëren we natuurlijk vooral door zélf voor de plannen te tekenen.

Meld je aan op ons mailadres;  EnergietransitieSoesterkwartie@gmail.com(zonder R)

Windturbine in zicht – versterking gezocht

Onze werkgroep Soesterwijkwiek – die windturbines op het einde van de Isselt wil bouwen – werd in 2019 een onafhankelijke coöperatie. We blijven als ‘kindje van’ natuurlijk met Vereniging Duurzaam Soesterkwartier verbonden, maar de verantwoordelijkheid voor zoiets kostbaars als de bouw van turbines past niet bij de Vereniging Duurzaam Soesterkwartier. Het was nodig: we maken namelijk goede stappen en zijn in vergaande gesprekken over de grondlocatie en onderzoeken momenteel welke turbines het beste toepasbaar zijn in dit gebied. De bouwplannen komen in zicht!

Binnenkort starten we met de crowdfunding. Certificaten reserveren kan nog steeds (zie www.soesterwijkwiek.nl). Alle certificaathouders zullen van ons gaan horen zodra we met de financiering aan de slag kunnen.

Nu we in een fase komen waar meer gebeurt kunnen we versterking gebruiken. Op dit moment bestaan we uit 3 vrouwen en 3 mannen, met voor het proces veel bruikbare expertise. We zoeken een penningmeester, een secretaris, iemand voor de crowdfunding, iemand voor de communicatie, een maquette bouwer en mensen die het plan voor een educatieve mini-molen verder uit willen werken. Zin? Laat Jos dan iets horen op tel 06-81884159? Of stuur een mailtje naar info@soesterwijkwiek.nl en we nemen contact met je op.

Contributie 2020

Het afgelopen jaar is er een hoop gebeurd in het Soesterkwartier door de leden en werkgroepen van de Vereniging.  Naast de inzet van de mens, zijn er ook financiële middelen nodig om deze activiteiten te kunnen uitvoeren. Daarom willen we je vragen om de jaarlijkse vrijwillige contributie.
Zoals aangegeven op het inschrijfformulier, ben je voor een vrijwillige bijdrage vanaf minimaal € 5,00 (per jaar) al lid van de Vereniging en blijf je op de hoogte van de activiteiten.
Je bijdrage voor het  jaar 2020 ontvangen we graag op onze rekening: NL84 TRIO 0197 6594 03 ten name van ‘Vereniging Duurzame Soesterkwartier’ onder vermelding van ‘Contributie 2020’.