De strenge en koude winter van 1944-1945 staat bekend als de Hongerwinter. ‘Van mensen die zelf de hongerwinter hebben moeten doorstaan, heb ik vaak schrijnende verhalen gehoord. Het is een onderwerp dat nog steeds heel erg leeft’, vertelt dr. Ingrid de Zwarte die diepgravend historisch onderzoek deed naar de Hongerwinter en in 2018 op dit onderwerp promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam en het NIOD. Zondag 1 maart geeft De Zwarte een lezing over dit onderwerp in het Eemhuis.

De historicus staat in deze lezing stil bij één van de meest beruchte periodes uit de Nederlandse geschiedenis. Als represaille voor de algemene spoorwegstaking op 17 september 1944, blokkeerde de Duitse bezetter alle voedseltransporten naar West-Nederland. Alsof dat nog niet erg genoeg was, was er ook een groot tekort aan brandstof. En dat, terwijl de temperatuur ver onder nul daalde. Als gevolg van de ontberingen tijdens de hongerwinter stierven meer dan 20.000 mensen.

 Proeverij

Na afloop van de lezing laat Willemien Schipper, kookdocent bij Van Het Koken, u proeven van wat er in de oorlog zoal gegeten en gedronken werd: koffie op basis van cichorei en lindebloesemthee met koekjes zoals men ze in het begin van de oorlog maakte. Ook zijn er verschillende kleine gerechtjes zoals ‘Krachtrondjes’, ‘Hatoma’ en balletjes van ‘schijngehakt’. Uit de hooikist komt een moderne variant op de bloembollensoep met een stukje Zweeds wittebrood.

Deze lezing maakt deel uit van 75 jaar bevrijding Amersfoort en wordt georganiseerd door Bibliotheek Eemland en Archief Eemland.

Tickets en aanmelden
De lezing is zondag 1 maart 2020 van 14.00 tot ca. 15.30 uur in het Eemhuis, Eemplein 73. 3812 EA in Amersfoort.
Tickets voor de lezing kosten € 5 p.p. Meld u aan via de website van Bibliotheek Eemland  www.bibliotheekeemland.nl