De Stadsbron: Een kritisch nieuwskanaal voor Amersfoort

Gevestigde media hebben steeds minder ruimte voor berichtgeving die veel (redactie)tijd kost of een kleine doelgroep heeft. Dat verschraalt de informatievoorziening en beperkt ons zicht op de wereld. Uiteindelijk gaat dat ten koste van de democratie. Dat geldt landelijk, maar lokaal misschien nog wel meer. Daarom creëren we een plek voor die zaken die we in de berichtgeving missen, niet in concurrentie met maar in aanvulling op de bestaande media. Dus geen actualiteit, geen man bijt hond, geen voetbaluitslagen. Wel analyse, opinie, achtergrondinformatie en onderzoeksjournalistiek.
De stadsbron: kritisch, transparant, open.
Om van start te kunnen hebben we zo’n €5000 nodig om een programmeur in te kunnen huren die gaat werken aan een basis voor het online platform. Afhankelijk van hoeveel geld er wordt opgehaald kan er ook extra werk worden verzet voor het toevoegen van bijvoorbeeld een lezersforum of een alternatieve uitagenda.
Meer informatie en de mogelijkheid om een bijdrage te doen vind je op destadsbron.nl.

Vuurwerkpiek gemeten tijdens jaarwisseling

Afgelopen maand hebben we samen met het RIVM kastjes gebouwd om tijdens de jaarwisseling het fijnstof van de vuurwerkpiek te meten. Die hangen nu op tien plekken, goed verspreid door Amersfoort. Je kunt op de website van het RIVM kijken naar de eerste resultaten. Na de jaarwisseling laten we de kastjes gewoon hangen, misschien komt er nog meer interessants uit voort. Binnenkort gaat de datagroep van Meet je Stad eens kijken naar de verschillen binnen Amersfoort, tussen verschillende wijken.

UITGELICHT

Repaircafe – zaterdag 13 januari, 10:30-14:30 [Spullenlab]

Zoals elke tweede zaterdag van de oneven maand houden we in januari weer een repaircafe. Dus kom langs met je kapotte meubels, electronica, fiets, kleding en speelgoed. Onze reparateurs zitten klaar in je te helpen.

Nieuwjaarsborrel – zaterdag 13 januari, 16:00 – 19:30 [Binnentuin]

Wil je weten hoe het met De WAR gaat, wat de nieuwste plannen en projecten zijn, of gewoon veel leuke mensen ontmoeten? Kom dan naar de nieuwjaarsborrel in de gezellige Binnentuin. Er is eten en drinken, warmte, muziek en gezelligheid.

Meet je Stad bijeenkomst – maandag 15 januari, 20:00 [Fablab]

Terugblik op de afgelopen drie jaar Meet je Stad, en een vooruitblik en inventarisatie van nieuwe plannen. Kom langs als je geinteresseerd bent in Meet je Stad, als je al eens mee hebt gedaan of als je nog actief bent.

WELTSCHMERZ – try out – Cabaretduo Anne & Lisa – vrijdag 26 januari 20.00 [SpullenLab]

In de voorstelling ‘WELTSCHMERZ’ doorgronden Anne & Lisa personages die niet bepaald vooraan stonden toen geluk en liefde werden uitgedeeld. Met snelle sketches en absurde situaties, waar iedereen zijn vraagtekens bij zet, geven ze op humoristische en muzikale wijze een ode aan de onvolmaaktheid van de wereld. Zo heeft Danny echt alles van Star Wars, maar niemand om ‘papa’ of ‘mama’ tegen te zeggen. Herman zal nimmer raden wat Anton bij zich heeft, en als ze samen gaan vissen vergeten ze standaard de hengels. ‘WELTSCHMERZ’ is overal, het is de pijn die ons mens maakt met humor als enige zetpil.
Entree 10 Euro/reserveren via publiciteit@dewar.nl.

Joris Luyendijk – vrijdag 2 februari 20.00 [Johanneskerk]

Het is lang geleden dat we in ons land zo tegenover elkaar stonden. In de media, Tweede Kamer en al helemaal op internet lijkt het alsof we verleerd zijn een gesprek te voeren over onze politieke verschillen en geloofsovertuigingen. En het nieuwe verschijnsel ‘fake-news’ maakt het nog ingewikkelder. Communiceren in je eigen ‘bubbel’ van gelijkgestemden is comfortabel. Daarbuiten is het oncomfortabel en krijg je makkelijk ruzie. Om deze impasse te doorbreken probeert Joris uit zijn eigen ‘bubbel’ te stappen. Hij ging in gesprek met moslims, bankmedewerkers, politici en lobbyisten en zwengelde de online gedachtewisseling aan. Is het nog mogelijk om zonder kleerscheuren voor een afwijkende mening uit te komen?
Deze lezing van Joris Luyendijk, georganiseerd door Loge Jacob van Campen, grijpen we aan om een start te maken met de oprichting van de lokale Amersfoortse afdeling van Skepsis, een organisatie voor kritisch denken en tegen pseudo-wetenschap. De oprichtingsbijeenkomst hiervan vindt in februari plaats, houd daarvoor onze nieuwsbrief en agenda in de gaten.
Entree 15 Euro, reserveren via dirk@dewar.nl. Let op: de lokatie is de Johanneskerk.

AGENDA

NB: Elke dinsdag van 10:00 tot 22:00 is er open inloop in het Fablab. Op donderdagen, op aanvraag of bij aanwezigheid, is het Biolab open van 20:00-22:00.

januari 2018

  • Repaircafe – zaterdag 13 januari, 10:30-14:30 [Spullenlab]
  • Nieuwjaarsborrel – zaterdag 13 januari, 16:00 – 19:30 [Binnentuin]
  • Meet je Stad bijeenkomst – maandag 15 januari, 20:00 [Fablab]
  • WELTSCHMERZ – try out – Cabaretduo Anne & Lisa – vrijdag 26 januari 20:00 [SpullenLab]
  • Joris Luyendijk – vrijdag 2 februari 20:00 [Johanneskerk]

Wat is De WAR?

De WAR is het huis van ondermeer de Spullenmannen, het Transitielab, het Repair Cafe, FabLab AmersfoortStudium Generale Amersfoorten Universiteit Amersfoort. U kunt De WAR ook volgen via www.twitter.com/uitdewar en op facebook.
De WAR is een open laboratorium in de voormalige kleurstoffabriek van Warner & Jenkinson te Amersfoort. Uitvinders en kunstenaars vinden er een werkplaats, kennis en een plek voor experimenten. Starters vinden er een betaalbaar kantoor samen met andere creatieve ondernemers. Publiek is er getuige van de laatste ontwikkelingen op het gebied van kunst, wetenschap, innovatie en duurzaamheid. Je kunt De WAR vinden op Geldersestraat 6 in Amersfoort.