Ieder jaar organiseert De WAR een internationale grassroots conferentie. Van over de hele wereld komen er mensen naar Amersfoort die de wereld van morgen vormgeven.
Het programma is heel divers, met losse workshops, lezingen, demonstraties en discussies, maar ook met themalijnen die van jaar tot jaar verschillen. Dit jaar zijn er verschillende focusgebieden.
Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de mogelijkheid en de wenselijkheid van een peer-to-peer rechtssysteem. Er zijn verschillende discussies en denksessies over dit onderwerp, samen met experts uit verschillende gebieden van het rechtssysteem.
Ook zijn er verschillende programma-onderdelen die gaan over burgerjournalistiek. Bij De WAR is een digitaal zoekgereedschap ontwikkeld dat onderzoeksjournalistiek makkelijker maakt. Tevens wordt op Koppelting een begin gemaakt met een lokaal en kritisch nieuwskanaal dat tot aan de gemeenteraadsverkiezingen journalistieke kwaliteit zal leveren. Niet elke dag een volle krant, maar als er iets gepubliceerd wordt is het grondig onderzocht.
Dan is er een reeks onderwerpen die te maken hebben met de onderzoeken die in het Biolab zijn gedaan het afgelopen jaar. Dat gaat over materiaalonderzoek, breien met bacterien, textiel verven met Japanse Duizendknoop en andere inheemse planten, het bereiden van het voedsel van de toekomst en meer.
Vanuit de richting van het Fablab zijn er veel demonstraties van gemaakt werk en een stand van de techniek met demonstraties van verschillende systemen om plastic te recyclen voor onder andere 3D printen. Wie van open software houdt kan helpen bij de ontwikkeling van het open CMS Hypha, of leren hoe je bij kunt dragen aan wikipedia, of hulp krijgen bij het beginnen met overstappen naar Linux.
Maar ook alle losse onderwerpen zijn zeer de moeite waard, van blockchain tot vliegers bouwen. Kom dus langs tussen 21 en 27 augustus en schrijf je vast in op koppelting.org.

Gemeenteraad 22 augustus

In december 2016 gaf de gemeenteraad het college opdracht om een nieuw huis voor De WAR te zoeken. Dat bleek nog niet zo makkelijk. Geschikte plekken in de stad zijn schaars en staan bovendien onder druk als potentiele woningbouwlocaties. Op 22 augustus praat de gemeenteraad in een Ronde over de uitvoering van de motie om De WAR aan een nieuw huis te helpen. Kom er gerust bij zitten, de vergadering is openbaar en het kan geen kwaad om alvast voorbereid te zijn op de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Binnentuin in september alle dagen open

De nieuwe ruimte in De WAR gaat in september op proef alle dagen open van 10 tot 17 uur, voor iedereen die wil komen werken of ontspannen in een mooie groene ruimte dicht bij de binnenstad. Er is koffie, thee en wifi. Aan het eind van de maand zal, afhankelijk van de bevindingen, worden besloten of de ruimte daarna op de zelfde manier open kan blijven. Ondertussen groeit de bekendheid van de Binnentuin op diverse blogs en media. Hier bijvoorbeeld een stukje over inspirerende groene werkplekken.

Wat is De WAR?

De WAR is het huis van ondermeer de Spullenmannen, het Transitielab, het Repair Cafe, FabLab AmersfoortStudium Generale Amersfoorten Universiteit Amersfoort. U kunt De WAR ook volgen via www.twitter.com/uitdewar en op facebook.
De WAR is een open laboratorium in de voormalige kleurstoffabriek van Warner & Jenkinson te Amersfoort. Uitvinders en kunstenaars vinden er een werkplaats, kennis en een plek voor experimenten. Starters vinden er een betaalbaar kantoor samen met andere creatieve ondernemers. Publiek is er getuige van de laatste ontwikkelingen op het gebied van kunst, wetenschap, innovatie en duurzaamheid. Je kunt De WAR vinden op Geldersestraat 6 in Amersfoort.