Ø  Dinsdagavond was er in de gemeenteraad een gespreksronde over het busvervoer in Amersfoort. Een verslag is te vinden op de website van het Soesterkwartier:http://www.soesterkwartier.info/de-ronde-syntus-en-provincie-verweren-zich

Ø  Duurzaam Soesterkwartier stuurde een voorbericht over de  ZOMERPARADE 9 juni

Vrijdagmiddag 9 juni nadert snel. Dan wordt de Noordewierweg omgetoverd tot een evenemententerrein. DE ZOMERPARADE wordt opgevuld met vele standhouders. Er is ook weer ruime gelegenheid voor lokale ondernemers en diverse organisaties op sociaal  terrein.

Wat kunnen we nog meer verwachten? Proef ‘t Soesterkwartier; 17 – 20 uur – Muzikale omlijsting door zanger Johan de Waas – Modeshow en Body percussie – Kleedjesmarkt  (reserveren niet nodig; €5 per plaats; kinderen melden zich ter plaatse aan) – Diverse kinderattracties, zoals springkussens en een draaimolen.

Ø  De Zomerparade is er op gericht om het Soesterkwartier weer eens in een Zomers Zonnetje te zetten. U zult daar dan ook veel initiatieven uit de buurt aantreffen.Graag plaats ik dan hier ook de volgende oproep van de vereniging Duurzaam Soesterkwartier

Ø Komend weekend willen we het graag huis aan huis verspreiden door de wijk: HELP MEE!!!!

Een nieuwe flyer van de burenhulpdienstHeb je even voor mij? http://soesterkwartier.nl/klussenvrijwilligers/hebjeevenvoormij

Een buurtkrantje over de zomerparade en het sociale domein:  http://soesterkwartier.nl/wp-content/uploads/2017/05/20170517-krantje.pdf

Het Soesterkwartier kent ruim 5000 voordeuren. Een hele klus, maar vele handen maken licht werk. Kunnen we jou vragen om een paar straten voor je rekening te nemen?  De stapeltjes kunnen op de volgende adressen worden opgehaald:

Ø  Op vrijdag (26 mei, de dag na hemelvaart) liggen ze klaar op Noordewierweg 183

Ø  Vanaf vrijdag 18 uur en zaterdag tot 12 uur liggen ze klaar op Spaarnestraat 74

Verspreiding kan ook volgende week. Het wordt heerlijk weer. Kun je laten weten of je meehelpt? Heb je een voorkeur voor straten, laat ook maar even weten, dan zetten we jouw naam bij die stapel(s). Henry de Gooijer 06-20425747

ZATERDAG 27 MEI

De Gaper boven water

De Gaper die vroeger bij de drogisterij van Engel aan de Leusderweg heeft uitgehangen was afgelopen zaterdag even onderwerp van gesprek bij de  opening van de nieuwe  tentoonstelling in het wijkmuseum

‘Apotheken en Drogisterijen’ in het Wijkmuseum Soesterkwartier. Het wijkmuseum is iedere zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur gratis geopend. St. Bonifaciusstraat 61 ,  www.wijkmuseumsoesterkwartier.nl

ZONDAG 28 MEI     Iedereen zingt, 10.00 uur, Soesterweg 314b in de ruimte van de Circusschool                                           

De Wagenwerkplaats: Verkeerstuin, 14.00-16.00 uur

De War: De Binnentuin – Geldersestraat 6 

De Binnentuin – zondag 28 mei – Open voor lunch – 11.00 / 15.00 uur

De Zoete Biet zorgt regelmatig op zondagen voor een heerlijke gezonde lunch! Ook zondag 28 mei is de Binnentuin weer open voor iedereen die trek heeft in een fijne, gezonde salade, lekkere (vegan) burger of verse smoothie. De Binnentuin is te herkennen aan de grote gele/zwarte deur, links van het WAR parkeerterrein. 

BIJ ZEEMAN OP DE VARKENSMARKT

ZATERDAG 3 juni 

Bunker Birkhoven nog éénmaal te bezichtigen

http://www.soesterkwartier.info/bunker-birkhoven-nog-eenmaal-te-bezichtigen

De WAR

De War is een broedplek voor kunst, techniek en duurzaamheid in Amersfoort. Het huisvest diverse activiteiten. Sinds 2002 is er het Spullenlab: de uitvalsbasis van de Spullenmannen. Dit kunstenaarscollectief legt zich toe op het maken van ’theater, installaties, beeldende kunst en uitvindingen-waar-niemand-op-zit-te-wachten’. In 2006 werd een cultureel bedrijfsverzamelkantoor ingericht: een kantoor met diverse werkplekken, een vergaderruimte, en andere faciliteiten die worden gedeeld door een bont gezelschap cultureel ondernemers. In 2008 gingen de OpenTOKO workshops van start, een serie ‘open kennis’ bijeenkomsten op het snijvlak tussen kunst en techniek. Sinds half 2010 biedt de War ook onderdak aan FabLab Amersfoort, het TransitieLab met eens in de twee maanden het repaircafe, en Studium Generale Amersfoort. Er is ook ruimte voor het spelen van kleine theaterproducties, genaamd het Spullenlab. In 2012 is de Cooperatieve Universiteit Amersfoort opgericht en in 2016 het Biolab. Ook vinden er met regelmaat kinderactiviteiten en kindervoorstellingen plaats bij de War. Bekijk voor het volledige programma even de agenda.

De War is gevestigd in de oude luciferfabriek aan de Eem uit 1881, een fabriekscomplex dat later o.a. dienst deed als productiefaciliteit van de Nederlandse Kleurstoffen Industrie en ook wel bekend is onder de naam van de laatste eigenaar Warner Jenkinson. Momenteel is het complex in eigendom van de gemeente Amersfoort, en heeft het een onzekere toekomst als pand met sloopbestemming. Naast de War bevinden zich op het fabrieksterrein verschillende andere bedrijven en ateliers.

De laatste stand van zaken: http://www.dewar.nl/nl/aankoop-logboek

Uit het lijstje vragen: De gemeenteraad wil De WAR mogelijk subsidie geven om bij Rovase te kunnen huren. Waarom wil De WAR dat niet? ww.dewar.nl/nl/aankoop-vragen (begin onderaan met lezen)

ImpactBios – Maandag 5 juni 20.00 uur – Film Growing Cities – Spullenlab – Geldersestraat 6

Iedere 1e maandag van de maand in de War een film met een boodschap, in samenwerking met Milieudefensie en Opgemarkt. Deze keer de film Growing Cities. Waardebepaling achteraf.

ZATERDAG 17 juni VOOR DE SPOORMENSEN ONDER ONS:

Aan alle belangstellenden USINE,

Zaterdag 17 juni staat in het teken van de Dag van de Architectuur en USINE (Utrechtse Stichting voor industrieel erfgoed) organiseert een excursie in Utrecht. De middag bestaat uit een inleiding en een rondwandeling met als thema de transitie van het voormalige spoorgebied Utrecht-Zuilen. De excursie start om 13.30 uur in villa Concordia, de oude telegraafwerkplaats van de spoorwegen.

Eerst geeft Bert Poortman een lezing over het industrieel verleden van het laat in de 19e eeuw tot ontwikkeling gekomen gebied en de ontwikkeling van deze gebieden van 1880 tot 2020. De markante plekken in het gebied Utrecht-Zuilen worden bezocht. Tijdens de sportieve wandeling is er speciale aandacht voor werkplaatsen van de spoorwegen, hallen van Werkspoor en erfgoed in de omgeving. De excursie eindigt in de ‘Snorfabriek’, de voormalige bovenbouwwerkplaats van het spoor.

De kosten van de rondleiding bedragen tien euro, inclusief consumpties. Opgave vooraf is gewenst, stuur een mail aan usine.industrieelerfgoed.utrecht@gmail.com. We hopen van harte u op 17 juni om 13.30 uur in Villa Concordia te mogen begroeten. Het adres is Concordiastraat 67A Utrecht. De excursie duurt tot circa 16.00 uur.

Met vriendelijke groet,

Het bestuur

De Utrechtse Stichting voor Industrieel Erfgoed (USINE) is in 1995 opgericht om provincie breed over het industrieel erfgoed ‘te waken’. USINE heeft kennis van het industrieel erfgoed in stad en provincie Utrecht. USINE ondersteunt initiatieven om het te behouden of een andere functie te geven.

 

Joke Sickman