Kies uw held van 2017 :   www.ad.nl/amersfoort/stem-op-de-amersfoorter-van-het-jaar~aa89d574

Onder andere het Wijkmuseum Soesterkwartier en de pioniers van de Eem zijn genomineerd.

Stemmen kan nog tot en met Nieuwjaarsdag!!!

Voormalige Wijkwinkel Soesterkwartier

Eind vorige week werd bekend dat mevrouw Rie Tempelman-Jansen  (geb. 1933) op 21 december is overleden. Zij was een geboren en getogen Soesterkwartierder, met veel liefde voor onze wijk. De laatste jaren van haar leven woonde zij in huize Puntenburg.  Velen van ons herinneren zich mevrouw Tempelman nog van de voormalige Wijkwinkel aan de Noordewierweg. Zij was zeer bescheiden, maar ze was op de achtergrond altijd aanwezig. Zij was ook degene die destijds voor de bloemetjes en de attenties zorgde en ze hield ook nauwgezet het knipselarchief van de wijk bij. In die tijd is zij tevens een trouw lid geweest van het WBT Soesterkwartier  (Wijkbeheerteam). Wie nog afscheid van haar zou willen nemen: de crematieplechtigheid vindt plaats op donderdag 28 september om 13.30 uur in aula 2 van crematorium Amersfoort, Dodeweg 31 te Leusden.

De tijd gaat verder – plannen voor woningen in de Nieuwe Stad  http://www.denieuwestad.nl/woningen-nieuwe-stad/ 

In de kerstvakantie Voorstellingen “het Meermeisje” in de Veerensmederij – op de Wagenwerkplaats 

zie http://www.hollandopera.nl/voorstelling/293/meermeisje 

vrijdag         29 december        12.00-17.00  uur     Winterkwartier op de Wagenwerkplaats (t/m 12 jaar)

zaterdag     30 december        11.00-16.00 uur      Hoe creatief is het Soesterkwartier Wijkmuseum St. Bonifaciusstraat 61    .

zaterdag     30 december        12.00-17.00  uur     Winterkwartier op de Wagenwerkplaats (t/m 12 jaar)

zondag        31 december                                                      Verkeerstuin gesloten

woensdag     3 december                 10.00-11.30 uur       Peuter&kleuterochtend in de Verkeerstuin www.mamacafesoesterkwartier.nl

woensdag     3 december                14.00-16.00 uur       Verkeerstuin www.wagenwerkplaats.eu  (t/m 12 jaar) 

Winterkwartier Winter Wonder Woud

Het leukste gratis kinderfeest tussen Kerst en Oud & Nieuw komt er weer aan! De achtste editie van het Winterkwartier in de Verkeerstuin op de Wagenwerkplaats vindt plaats op vrijdag 29 en zaterdag 30 december 2016. Het thema van dit tweedaagse evenement is ‘Winter Wonder Woud’.

   Er was eens… een sprookjesachtige plek die het Winter Wonder Woud genoemd werd. Elk jaar komen alle sprookjesfiguren van het Sprookjesbos samen op 21 december. Koningin Winter komt dan langs en neemt dan de wintertijd mee. Dat wordt gevierd met een groot feest van twee dagen vol leuke activiteiten en winterpret. De laatste dag van het feest eindigde altijd met een gemaskerd bal. Daar kiest Koningin Winter het leukst geklede sprookjes figuur met het mooiste masker.

. Zie het programma www.winterkwartier.nl –  vind u het leuk om een uurtje te helpen? – kan je maar 1 uurtje helpen of zo, bel  Magda voor overleg op 0624421893 of mail info@samenspel-natuurlijk.nl        We zijn blij met alle kleine beetjes.

We hopen natuurlijk verschillen tussen de wijken in Amersfoort te kunnen vaststellen (AD 27-12-2017)

Diana Wildschut – De War

Diana Wildschut van wetenschappelijke broedplaats De War, waarmee het RIVM samenwerkt: „We hopen natuurlijk verschillen te kunnen meten tussen de Amersfoortse wijken. En wanneer het allemaal goed werkt, gaan we daarna natuurlijk dóór met meten, ook na de jaarwisseling.” 

https://www.ad.nl/amersfoort/meting-van-schadelijke-stoffen-door-vuurwerk~a2fca5ee

Het is maar hoe je het bekijkt………

De introductie, met o.a. Laurens Olieman aan het woord,(september).https://www.youtube.com/watch?time_continue=244&v=JcfIijagbS4

De opening van de tentoonstelling in het Eemhuis en de toelichting op Amersfoort Kiest (december) : https://vimeo.com/248477322    

Amersfoortkiest.nl is sinds afgelopen september hèt mediaplatform van Amersfoort op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart. Het brengt politici dichterbij de bevolking met hulp van allerlei creativelingen. Videomakers, radiomakers, dichters en ook fotografen. Wij zijn getuige van de opening van een unieke fototentoonstelling samen met Bibliotheek Eemland, vanuit het Eemhuis. Burgemeester Bolsius en Erno de Groot openen de tentoonstelling van Remco Schotsman DE RAAD VAN HIER EN NU.

 Met Iedere aflevering van “Tussen Spoor en Eem” een keuze uit : ‘Amersfoort Kiest’

Deze keer:

– Arjeh Kalmann o.a. over de Wagenwerkplaats         https://amersfoortkiest.nl/2017/12/23/

–  Onze  Jan Herman Koller uit het Soesterkwartier, (scrollen naar Carnaval)   https://amersfoortkiest.nl/category/cultuur

Herinneringen aan vroeger

Winterkwartier 2012

Opening Winterkwartier – met tevens de prijsuitreiking Mooist versierde huis Soesterkwartier in 2012   https://www.youtube.com/watch?v=quBrjQ0s_kw

De Bofa fabriek 1952

12-02-1952 p. 5. Borenfabriek Bofa. In het jaarverslag der Societé de Belgique wordt omtrent de N.V. Borenfabriek Bofa meegedeeld, dat de productie van deze maatschappij zich in 1951 in stijgende lijn is blijven bewegen, hetgeen mogelijk was door de goede vraag en een voldoende grondstoffenreserve. Het instandhouden van de voorraad speciaal staal werd echter door de bestaande tekorten aan zeldzame metalen bemoeilijkt. De fabriek is thans volledig uitgerust voor de fabricage van boren met een diameter van 3 tot 60 milimeter. Een langlopende lening van de Herstelbank heeft de maatschappij in staat gesteld haar liquiditeit te verbeteren. De balans voor 1951 zal in vergelijking met het voorgaande jaar een netto verbetering te zien geven. (De Bofafabriek is geopend op 1 februari 1950.Na 25 jaar (mei 1975) werd de fabriek gesloten. Dit betekende ontslag van ruim 100 personeelsleden.)

                Luchtfoto van de Cova aan de Grote Koppel, met links de Koppelweg. Het grote platte gebouw geheel rechts is in gebruik bij de BOFA (Borenfabriek Amersfoort) (foto o.a. archief Eemland)

Joke Sickmann