Wie wordt van 2019 tot 2021 de nieuwe stadsdichter? 

Dichters, taalliefhebbers en schrijvers opgelet. De termijn van stadsdichter Eva Vleeskruyer zit er bijna op en daarom is Amersfoort voor 2019 en 2020 op zoek naar een nieuwe stadsdichter. Kandidaten kunnen zich aanmelden tot 28 december. Op donderdag 31 januari 2019, de Nationale Gedichtendag, wordt de nieuwe stadsdichter gekozen.

De stadsdichter is een ambassadeur van de stad. Hij of zij moet niet alleen een vaardige pen hebben, maar zich ook goed kunnen presenteren. De stadsdichter levert minstens twaalf keer per jaar dichterlijk commentaar op de actualiteiten in de regio. De stadsdichter wordt voor twee jaar gekozen. Ditmaal is Amersfoort op zoek naar een dichter voor de periode 2019 tot 2021.

Een jury en het publiek kiezen uiteindelijk wie zich de komende jaren stadsdichter mag noemen. De jury kiest wie de vijf kanshebbers zijn. Vervolgens werken we toe naar de verkiezingsavond waar het publiek ook een stem heeft. Dit jaar bestaat de jury uit:

  • Wichard Maassen (journalist, schrijver en initiator van de verkiezing)
  • Guido de Wijs (schrijver)
  • Thjum Arts (cabaretier en docent)
  • Angelique Noortman (gemeenteraadslid CDA belast met o.a. cultuur)
  • Lies Pannevis (specialist Bibliotheek Eemland)

Hoe kan je meedoen?

Het ambt van stadsdichter staat open voor iedereen die in Amersfoort woont. Geïnteresseerden kunnen reageren tot 28 december door een mail te sturen naar k.horst@bibliotheekeemland.nl. Om kans te maken op de titel, moeten ze het volgende insturen: een gedicht over Johan van Oldebarnevelt (2019 is Johan van Oldebarneveltjaar), een gedicht naar keuze uit eigen werk en een motivatie.