Amersfoort is een bijzondere buurt rijker: Soesterhof! De duurzame buurt, helemaal bedacht door de bewoners zelf, gaat nu bewoond worden.

De eerste bewoners krijgen nu hun sleutels en in januari en februari worden de andere huizen opgeleverd.

Soesterhof is het ambitieuze project op de Wagenwerkplaats: 42 woningen, gebouwd rondom een grote tuin. Behalve die tuin zijn ook de huizen zelf ‘groen’, met duurzame materialen, zonnepanelen die geïntegreerd zijn in het dak en om elk huis een dikke isolerende schil. Ook sociale duurzaamheid is belangrijk. Middenin de tuin ligt een gezamenlijke ruimte waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten.

Koop- en huurwoningen
Dat de bewoners elkaar kennen, heeft alles te maken met het ontstaan van de buurt. De Soesterhoffers namen zelf het initiatief. Acht jaar geleden begonnen ze met het uitkristalliseren van hun ideeën en met het overleg met de NS, van wie ze de grond gekocht hebben.

Soesterhof bestaat grotendeels uit koopwoningen, maar onder de 42 huizen zijn ook 12 sociale huurwoningen. Het eerste kopersblok is begin december opgeleverd en vanaf 14 december gaan de huurwoningen open. Voor die verhuur werkt Soesterhof samen met de corporatie Omnia Wonen. Op 15 december houden de bewoners en Omnia een feestelijke sleuteloverdracht.

Lange adem
Het realiseren van de buurt was een project van de lange adem. “Acht jaar lang hebben we plannen gemaakt”, vertelt Soesterhof-voorzitter Joost van Alkemade. “En nu wordt die droom werkelijkheid. Lang samenwerken heeft natuurlijk een voordeel: je kent je buren al goed.”

Voor het ontwerpen van de huizen hebben de bewoners opdracht gegeven aan  architectenbureau Archi3o. Voor de bouw hebben ze de Amersfoortse aannemer Van Bekkum in de hand genomen.

De grote feestelijke opening van Soesterhof laat nog even op zich wachten. Die vindt, met oog op corona, plaats in de loop van volgend jaar.