Nieuwbouwplannen in Soesterkwartier: Hart van Soesterkwartier

//Nieuwbouwplannen in Soesterkwartier: Hart van Soesterkwartier

Nieuwbouwplannen in Soesterkwartier: Hart van Soesterkwartier

Hart van Soesterkwartier, sociaal nieuwbouwproject in hart van de wijk

Ontwerp nieuwbouwproject rondom de Emmaüskerk Soesterkwartier.

De Emmaüskerk aan de Noordewierweg in het Soesterkwartier heeft een Voorlopig Ontwerp Plan ingediend bij de Gemeente Amersfoort. Rondom de kerk komen volgens dit plan nieuwe bijgebouwen  met appartementen voor starters en ruimten voor sociale ondernemers. De betrokken sociale ondernemers zijn, naast de Protestantse Emmaüskerk, de Keistadkerk (Kerk van de Nazarener), het Leger des Heils en Bzzonder,  een organisatie voor integraal kinderwerk. Onder de naam ‘Hart van Soesterkwartier’ willen deze sociale ondernemers activiteiten organiseren en uitbreiden om de  samenhang in de buurt te versterken. Door de nieuwbouw hopen zij met dit initiatief de buurt een gezelliger centrum te geven.

Architect is bureau agNova uit Amersfoort en de ontwikkelaar is Lithos bouw & ontwikkeling uit Amersfoort.

Hart van Soesterkwartier, sociaal nieuwbouwproject in hart van de wijk

Ontwerp nieuwbouwproject rondom de Emmaüskerk Soesterkwartier.

De projectgroep ‘Hart van Soesterkwartier’ heeft bij de gemeente Amersfoort haar plannen voor nieuwbouw ingediend. Rondom het gebouw van de Emmaüskerk moet, door nieuwbouw, een aantrekkelijk nieuw centrum komen. Het ontwerp is van architectenbureau agNOVA en het project zal worden gerealiseerd door Lithos bouw & ontwikkeling, beide Amersfoortse bedrijven.

‘Afgelopen jaren zijn we als eigenaar van de gebouwen en grond met partners zoals de Keistadkerk en het Leger des Heils in gesprek gegaan over het vernieuwen van onze functie in de wijk’, vertelt Jan Elzen van Emmaüskerk. ‘We zijn van een kerkgebouw voor met name één groep, naar een bredere betrokkenheid op de buurt gegaan. Zo is er een ‘Bij Bosshardt’, een huiskamer voor de buurt, een Taalkamer voor mensen die de Nederlandse taal willen leren en de koffiecorner ‘Barista’. Deze initiatieven maken dat het gebouw nu al meerdere doelgroepen bereikt.’

‘Doordenkend op die sociale functie kwamen we in contact met bijzonder, een organisatie die met een kinderdagverblijf ons aanbod wil verrijken. We zijn met deze organisaties, de ontwikkelaar en met de architect in gesprek gegaan en nu zijn we zo ver dat we de plannen officieel aan de Gemeente Amersfoort hebben voorgelegd’.

Architect Jeroen Osendarp is ook bewoner van het Soesterkwartier en daarom ook zeer betrokken. ‘De Emmaüskerk staat op een open plek, die meer een doorgangsgebied is in plaats van een aantrekkelijk plein met verblijfskwaliteit. Door de nieuwbouw rond de negentig jaar oude kerk en de samenwerking met de sociale partners ontstaat er ruimtelijk en functioneel een levendig plein voor alle inwoners van de wijk. Zo vormen de sociale activiteiten rond het plein het kloppende hart van ons Soesterkwartier. Dat sluit mooi aan bij de plannen van de werkgroep ‘Noordewierweg Verbindt’ die voor de kerk een veiliger en toegankelijker gebied wil ontwikkelen. Wij zijn blij dat de Gemeente Amersfoort zowel naar ons plan als naar de ontwikkeling van de Noordewierweg wil kijken’.

Afgelopen jaar heeft de projectgroep uitgebreid kunnen overleggen met de Gemeente Amersfoort over de opzet van het plan. ‘Toen hebben we de zaak weer opnieuw moeten bekijken’, vertelt coördinator van de projectgroep Paul van der Harst. ‘Door de vernieuwde opzet blijft het oorspronkelijke gebouw meer zichtbaar. Het is mooi hoe de architect met diverse materialen wil gaan werken zodat de nieuwbouw goed past in het straatbeeld. Ook de hoogte van de nieuwbouw past goed in het straatbeeld, nergens wordt deze echt hoger dan de bestaande huizen’. En de omwonenden? ‘We hebben dit nieuwe plan de afgelopen maanden aan de buurt voorgelegd en je ziet twee soorten reacties. Mensen zijn blij dat het Soesterkwartier eindelijk een nieuwe impuls krijgt, dat er een hart komt waar de wijk trots op kan zijn. Tegelijkertijd zijn de omwonenden die nu uitkijken op lage aanbouw niet blij met een hogere opbouw. Ook is er zorg over het aantal bezoekers met auto. Natuurlijk is dit een punt van bijzondere aandacht. We hopen natuurlijk dat de meeste bezoekers per fiets komen aangezien bijna alle functies gericht zijn op de eigen wijk, het Soesterkwartier. Daarnaast moet gewoon worden voldaan aan de parkeernormering van de gemeente.’

Het Voorlopig Ontwerp Plan voor ‘Hart van het Soesterkwartier’ is begin januari door de Gemeente ontvangen en zal de gebruikelijke procedure gaan doorlopen. ‘We hebben goede hoop dat het Soesterkwartier echt een Hart gaat krijgen en het centrum van de wijk en de Noordewierweg gastvrijer en gezelliger zullen worden’, aldus de coördinator.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Paul van der Harst

coördinator werkgroep Hart van Soesterkwartier

033 – 47 99 251

06 – 26 92 93 67

paulvanderharst@planet.nl

 

Door |2019-02-08T00:21:55+00:00vrijdag, 8 februari 2019 |9 Reacties

9 Comments

 1. Wouter 8 februari 2019 om 09:53 - Antwoorden

  Wat een storend ontwerp in een wijk met alleen maar jaren 30 bouwstijl.
  Ongepast. Bezwaar zal zeker gemaakt worden.

 2. Willemijn vd Hoek 8 februari 2019 om 10:18 - Antwoorden

  Ik vind het er goed uitzien! Ik hoop dat de Emmauskerk op één of andere manier beter geïsoleerd kan worden, verduurzaamd wordt? En ik mis nog één ding: een muziektent op het plein! Liefst één van metaal, hufterproef, waar jongeren of ouderen ook samen kunnen zitten. Maar waar ook muziekoptredens van bands als Hosanna, Juliana en Bernhard kunnen plaatsvinden! Of karaoke voor de jeugd op Koningsdag bijvoorbeeld?

  • Redactie++ 8 februari 2019 om 10:27 - Antwoorden

   Strak plan. Ik denk dat dit wel zal gebeuren

 3. Hermsen 8 februari 2019 om 10:45 - Antwoorden

  Sorry, misschien ben ik te negatief, maar ik vind het ontwerp heel lelijk. Er is totaal geen historische verbinding met de jaren 30 wijk gemaakt.

  • Anoniem 8 februari 2019 om 13:00 - Antwoorden

   Om eerlijk te zijn, mooi vind ik het ook niet, maar de nieuwbouw die al in de wijk staat heeft hier wel wat van weg. Naast de begraafplaats op de noorderwierweg en op de noorderwierweg thv puntenburg staat al in dezelfde stijl gebouwd.

   • Redactie++ 8 februari 2019 om 14:18 - Antwoorden

    Redactie: Eerdere ontwerpen hadden aan beide zijde van de kerk Hoogbouw met een dakvorm gelijk aan de kerk. Dit is door de omwonenden met succes aangevochten dat het hun zonlicht en uitzicht wegnam. Het alternatief is nu gepresenteerd.

 4. Hagebeuk 8 februari 2019 om 10:56 - Antwoorden

  Wat een ongelofelijk slecht ontwerp in een jaren 30 wijk. Koud en karakterloos. Nieuwbouw ontsiert de wijk echt enorm.

 5. Marcel 9 februari 2019 om 21:54 - Antwoorden

  Ik snap wel dat een projectontwikkelaar graag wil bouwen, maar ik zie geen enkele reden waarom dit een nieuw hart zou worden. Feitelijk is er geen verandering aan de verkeerssituatie want de Noordewierweg blijft hetzelfde en auto’s blijven door het het hart rijden. Er is pas sprake van een echt hart wanneer de Noordewierweg voor de kerk in zijn geheel een plein zal worden zonder doorgang voor auto’s en scooters. Auto’s of scooter kunnen dan of via het Eemplein, of via het Isseltse veld de Noordewierweg in.

 6. Ikke 12 februari 2019 om 19:43 - Antwoorden

  echt ? in deze oude wijk hoort niet zo een stijl gebouwd te worden dat er iets nieuws moet komen is gaaf maar dn niet in deze look ,past helemaal niet bij de wijkstijl.

Geef een reactie