De Nederlandse Organisatie voor Vrijwilligers had een loterij ingesteld. 350 passievolle vrijwilligers konden een prijs van € 250,- winnen. Wat moest er gebeuren? Er moest een filmpje worden gemaakt en in dit filmpje moest een passievolle vrijwilliger bedankt worden. Op de website www.bedankjevrijwilliger.nl stond hoe het werkte, en ook dat je meerdere inzendingen mocht indienen.

 

24 filmpjes

KVVA diende maar liefst 24 inzendingen in! Daarvoor nam de voorzitter -over anderhalve maand tijd- op verschillende plekken een dankwoord voor een vrijwilliger of een groep vrijwilligers op. Zo was er een bedankje voor de accommodatie commissie voor het skelet van een partytent – en was er een bedankje voor een vrijwilliger in een supporterstenue van PEC Zwolle en een andere in een boks-badjas.

Statistisch onmogelijk

Met bedankjevrijwilliger.nl wilde het bestuur al die vrijwilligers bedanken die knokken voor de club en daarmee dus laten meedingen naar de prijs van € 250,-. En alle lichten stonden op groen, want op de sluitingsdag (1 mei) had KVVA 24 van de 207 inzendingen (en bij een trekking van 350 was duidelijk wat ging gebeuren: feest!). Maar in plaats van alle 207 inzendingen te belonen, werd een ‘trekking’ verricht… En wat bleek, er werd slechts 1 KVVA deelnemer getrokken. Voor hen die dol zijn op statistiek, de kans dat dit gebeurde was 7 x 10 tot de macht – 11. Dat is superdepuper-depuper-megaklein. En toch gebeurde het. KVVA heeft de organisatie van de Nationale Vrijwilligersprijzen inmiddels geattendeerd dat het onwaarschijnlijke gebeurde! Ze gaan het bestuderen. 350 deelnemers die zouden worden getrokken… 207 inzenders…

Volksvoetbalclub

KVVA overleeft. Dankzij dus die supervrijwilligers. Om die reden en ook vanwege het unieke historische verhaal, is KVVA als volksvoetbalclub onderdeel van immaterieel erfgoed Nederland. Een unieke status die niemand kan afpakken – beschermd door UNESCO dus ( klik op deze link). Nou ja, ik zou zeggen als ik de Nederlandse Organisatie van Vrijwilligersorganisaties ben, zo’n club verdient echt een prijs voor al die passievrijwilligers. Maar ja, ik ben niet onpartijdig hierin… Gelukkig is er de statistiek en zijn er regels bij een spel, die je niet opeens kunt veranderen. Als voetbalclub weten we dat. Afijn, wordt vervolgd – en ja: het zal beslist goed komen, want voetbalhumor en slimme overlevingsdrang – het hoort bij een passieprijs – het hoort bij vrijwilligerswerk – en het hoort ook bij een volkswijk. Gewoon lekker aan een loterij meedoen, met z’n allen en lachen om een valse bingo en klappen voor hen die de prijs winnen. En ja, de vrijwilligers waren natuurlijk blij met het filmpje (met als meligheid een bedankje voor Sinterklaas KVVA)!

Marc de Elzen – o.a. voetbaltrainer KVVA  (in totaal nam hij meer dan 40 filmpjes op om de vrijwilligers van KVVA te bedanken en was dit op de wijkwebsite vermeld, zie deze Link)

Naschrift: inmiddels heeft de NOV contact opgenomen met KVVA. Er is niet goed gecommuniceerd (lees: niet, redactie) dat er slechts 1 deelnemer vanuit een organisatie mocht worden getrokken. Volgend jaar gaat NOV dit wel vermelden, om daarmee situaties zoals hierboven beschreven te voorkomen. Dat het een blamage is, dat het niet in lijn is met dat wat het menselijke verkeer betaamd, is helder (en wordt daarmee vervolgd).