Soesterkwartier 16 juni 2018. Speeltuin het Soesterkwartier maakt zich op voor een bijzondere happening. In navolging op struinen in de tuinen, of gluren bij de buren, is er een nieuwe trend bijgekomen. “Blazen bij de buren. De van Coda afkomstige dirigent Twan Stekelenburg die naar de muziekvereniging Elkander Trouw in Zwartebroek/Terschuur ging, bedacht een concept wat er op neer komt dat muziekverenigingen gaan optreden bij de buren. In dit geval, kwam EG ( Elkander Trouw) naar het Soesterkwartier.

Al enige tijd is er een innige samenwerking tussen beide verenigingen en de signature van beiden komt redelijk overeen. Zowel in muzikale optredens als mede in het toegankelijk maken van de vereniging. De jeugd heeft de toekomst en dat is ook het motto van de huidige dirigent van Coda Henk van de Berg. Op maandag geeft hij gratis muziekles op basisschool de Magneet in het Soesterkwartier.

Slechts in beperkte mate werd er door beide korpsen samen gerepeteerd . Het programma van het  concert in de Speeltuin SK, vermeldde dan ook nummers die of samen, dan wel als zelfstandige muziekvereniging gespeeld zouden worden.

Coda en “Elkander Trouw” zijn dus een verbintenis aangegaan, met een eerste officiële optreden als vermeld.

De voorbereidingen voor deze avond, mede in handen van Ton Schimmel, lid van Coda en redacteur bij deze wijkwebsite, waren intensief. 50 spelende mensen moesten passen op het podium van de Speeltuin SK. Passen en meten dus. De belichting en geluid werden uitvoerig getest.

Het Concert

 

Een redelijk aantal muziek liefhebbers was op de aankondiging afgekomen. Anita en Ed van de Speeltuin stonden dan ook schrap voor hetgeen zij aan de logistieke zijde mochten verwachten. Voorzitter Vincent Vivé sprak in zijn openingswoorden de ontstane relatie met EG. En 50 muzikanten op het podium was een hele opgave geweest, maar het was gelukt. Na het openen van “het doek” werd de dirigent van EG aan de bezoekers voorgesteld. De in wat alternatieve wijze geklede dirigent, bleek een welbespraakt man te zijn, die het publiek al snel op zijn hand had. Ook de dirigent van Coda,Henk van de Berg, werd voor het voetlicht gehaald, edoch zijn naam en faam zijn op de Veluwe en in Amersfoort een gemeen goed.

Wisselend speelde de beide orkesten hierna gezamenlijk of individueel . Op het repertoire stond een openings medley van K3  (gezamenlijk). Hierna speelde EG “Kids Play Disney” met op “drums”een wel zeer jonge slagwerker. En zo,n optreden voor een volle zaal is niet niks, dus was er even een klein tempo hikje wat als snel werd hersteld. Een knappe prestatie voor die leeftijd. Dat “samen spelen”ook betekend dat je dan “samen bent”werd vertolkt door het levenslied van Willeke Alberti” Samen zijn. Het door Coda gespeelde “Concerto ‘d Amore waarbij drie verschillende stijlen worden  gecombineerd: barok, pop en jazz. Een moeilijk maar sfeervol gebracht nummer.

“Milonga” gespeeld door EG, had zo zijn frutseltjes. Muzikaal een leuk nummer en technisch best een ingewikkeld stuk.

De aankondiging van Vincent Vivié, over geheim agent 007, bracht een door Henk Petersen geschreven muziekstuk aan de orde. De film Skyfall was een succes. De geschreven muziek door Henk voor harmonie orkesten zal zeker volgen. Coda was in zijn muzikale nopjes met soms een verdwaalde 007 kogel ( toets) maar dat mocht de pret niet drukken.

Dat de pauze een andere dementie krijgt, als je als laatste nummer  gezamenlijk het emotionele muziekstuk “mag ik dan bij jou zijn”brengt, is weer een ander ding. Stof om over na te denken.

Na de pauze werd de herstart in “Hazes”sfeer gedaan.Hollandse hits door EG en Coda. En Coda kan flirten, zeker met de muzikale keuze van “Pour en Flirt” een mooi bewerkt muziek stuk.

Dan is het weer de beurt aan EG. Yello Mountain is een wel heel bekende melodie en kwam “lekker”over bij het publiek.

Het publiek en Queen: Twan van EG, nam plaats voor in de zaal en spoorde het publiek aan de door hem voorgestelde bewegingen na te doen . Het kwam er op neer dat de bezoekers in de geest van Queen  ( we will rock you)  mee klapten. Het werd een hele happening en het publiek reageerde heel enthousiast. “De”Magic of Queen”  werd mede “De Magic of public”

Fast Food gespeeld door EG , kreeg een lekkere bijrol. Na afloop van het concert werden de bezoekers getrakteerd op een snack naar keuze, uiteraard  verzorgd door Anita en Ed.

Last but not least: Het slot akkoord van beide korpsen. De “Saxsamba” en er mocht gedanst worden. En dat deden ze, niet het publiek maar de orkestleden. De spelende leden van dit nummer hadden ook even dansles genomen. De Samba werd zo niet alleen hoorbaar maar ook visueel  gebracht. Leuk gedaan.

Gezien de “Samba”reacties, werd het nummer nogmaals gespeeld.

Vincent Vivé dankte een ieder voor de tomeloze inzet. Het publiek voor haar aanwezigheid. Een volgende concert zal blazen in Zwartebroek zijn.

Zo dan nu een bitterballetje .

Een geslaagde avond en een geslaagde opzet met “blazen bij de buren”.

Verslag Karel van Rooy

Klik hiervoor de fotoreportage.