Zondag 17 juni, Alle stoelen zijn bezet, zelfs de picknik-tafel zit vol, staan of zitten in het gras is de enig overgebleven optie en word dan ook volop benut. Het Keistedelijk Opleidingsorkest wordt gevormd door zo’n 20 jongeren waarvan 4 slagwerkers en staat onder leiding van Liesbeth Vernout. Om de verschillende muziekstukken aan elkaar te breien is er de verhalen vertelster: Babboes.

Rond 11.00 uur begint het concert. De jongeren bloedserieus spelend op de aanwijzingen van Liesbeth. Al snel is duidelijk dat de oefeningen kunst baren, wat een mooi spel. Babboes verteld over een jongen die wakker wordt en samen met z’n beer en andere knuffels een reis naar de maan begint. Het wakker worden word van choreografie voorzien door de KSO jongeren, door middel van geeuwen en rekken en strekken. Terwijl de muziek “over de wereld reist” Europa, Afrika en Noord-Amerika wordt muzikaal aangedaan terwijl de raket een roerige “ruimtereis” maakt.

Tussendoor klappen werd niet gedaan om het verhaal goed door te laten lopen. Na het laatste muziekstuk, toen inmiddels duidelijk was dat de “wakkere jongen” z’n reis naar de maan gedroomd had, stond het publiek op en kregen de KSO-ers een staande ovatie. Geheel terecht, want de in-spanning was tot die tijd van de gezichten af te lezen geweest, net als dat overduidelijk “de beste beentjes voorgezet” waren.

Het weer was twijfelachtig, soms heel dreigend dan weer met een bijna doorbrekende zon. Eén en ander maakte de dorst en trek in iets lekkers niet minder en omdat er toch even van wat stoelen gewisseld moest worden (KSO spelers waren klaar en Wilskracht Klarinetensemble nam hun plaats in) was er even tijd voor pauze. Dan is zo’n doos met chocochip-cookies wel heel aantrekkelijk…

De tuin laat wel bloemen zien maar de vlinders zijn waarschijnlijk nog in “de verpop-fase”, lieten zich in elk geval niet zien. Dat maakt het concert er zeker niet minder om.

Ook het Klarinetensemble onder leiding van Anne Jans, reist muzikaal de wereld over terwijl Babboes nu het verhaal verteld van een mensen prins en een trollen prinses. Een fraai en leerzaam verhaal waarvan de strekking (ter voorkoming van een mooi lang verhaal dat hier helaas niet afgewisseld kan worden met muziek) redelijk overeenkomt met het verschil tussen de pessimist (pest die mist) en de optimist (op die mist). Babboes verteld het met passie en voert mensen mee in het fantastische spektakel.

De 6 verschillende soorten klarinetten die samen met 9 hun spelers het ensemble vormen, spelen soms de achtergrondsfeer bij het verhaal, om daarna de boventoon te voeren. Het publiek luisterd bijna ademloos toe, duidelijk genietend. En geheel terecht, er was geen foute noot te vinden, niet bij het ensemble en niet in de tuin.

Ondertussen waren er natuurlijk jongeren die op ontdekkingsreis gingen door de tuin, die zich daar ook prima voor leent. Hoe lopen de paden, en waar kun je in klimmen of waar kun je verstoppen.

Het Vlindertuinconcert werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Buurtbudget en de inzet van verschillende vrijwilligers, hierbij met dank aan allen voor de inzet/ inbreng.

Tijdens het concert bleef het gelukkig droog, zodat iedereen zonder paraplu-gedoe kon genieten. Op naar het volgende Vlindertuinconcert dat – gezien de publieke belangstelling – zeker zal komen.

Sfeerimpressie en fotoreportage: Nel Groenendijk