Soesterkwartier 15 juni 2018. In successie is de 4e editie van de Wijk-Quiz Soesterkwartier weer volbracht. Het aantal straten en deelnemers neemt gestaag toe. En niet alleen de “Rivierenbuurters” doen mee, maar ook de Bloemenbuurt was vertegenwoordigd vanuit de Ligusterstraat. Studio FCG ten huize van Bernard van Gellekom aan de Soesterweg 452, barstte uit zijn voegen.

Door Karel van Rooy

Vrijdag 15 juni, zal wat betreft de gehouden Wijk-Quiz de boeken in gaan als “Pittige, leuk, leerzaam, moeilijk, gezellig en strijdlustig”. De deelnemende straten, op jacht naar de titel “ZEGEVIERSTRAAT” zouden het zwaar krijgen. De organisatie o.l.v.Martijn Wijnberg en Carla Spaander, hadden er een mooie avond van gemaakt, waarbij de deelnemende straten ook zelf een opdracht konden presenteren voor de andere.

Spaarnestraat, Merwedestraat, Lekstraat I, Lekstraat II, Papaverstraat/Amstelstraat (Papamstel), Dollardstraat en de Ligusterstraat, waren de deelnemende straten. Daar de afvaardiging van de Lekstraat zo groot was, werden er twee teams gevormd. Het team van de Soesterweg, moest helaas afzeggen.

Even na 20.30 werd er gestart met de Wijk-Quiz. Voor zover mogelijk waren zitplaatsen gerealiseerd met stoelen, krukjes, enz. Of leunde men op de aanwezige “staan”tafels. De eerste ronde was de ultimo test van muziek kennis. Vragen varieerden van platenlabels, het luisteren naar gemixte nummers of muziek die achterstevoren werd beluisterd. Het nummer “My Way”werd wel op bijzondere wijze door de opgevoerde artiesten uitgevoerd. De opdracht, wie was de auteur van dit nummer. Schreef Steven Howking nu ook muziek en zingt hij dit nummer, was een bijzondere opgave. Het gemixte geheel van een clubje muzikanten uit Liverpool gaf de nodige vraagtekens.

De ingediende ronde met vragen over het Soesterkwartier, was niet alleen leerzaam, maar gaf ook een leuk beeld van wat er gaande is in het SK. bv. Hoeveel inwoners heeft het SK.? Hoeveel fietsenmakers ?,

Of foto,s van de kroegen in het SK, ( hier waren wel enige blikken van herkenning) . Een foto van een winnende “sport”ploeg gaf de nodige hilariteit, maar er werd toch goed op gescoord. Of waar staan deze “wipkippen”in de wijk. Je moet het wel weten natuurlijk. KEN JE WIJK was dus het motto met meerdere vragen. Een leuke en leerzame ronde voor de deelnemers.

Een kleine pauze werd benut voor het onderling bekijken van de reeds behaalde punten. Uiteraard werden de uitslagen besproken.

Vanuit de Lekstraat was een ludieke vragenronde gemaakt, gaande over “de LEK” Opvallend hoeveel omschrijvingen er mogelijk zijn. Vragen als “hoe lang is de Lek” of waar komt het woord vandaan. Dat “de Lek”in zowel de kunst als in de sport voorkomt, werd gaande de vragen wel duidelijk. Goed verzorgde presentatie gaf de nodige hoofdbrekens. Met soms de opmerking “ik ben zo lek als een zeef”.

Dan had de organisatie bedacht dat het tijd werd om een “lek”te dichten. Alles team kregen een reparatieset, een fietspomp en >> een lekke band. De opdracht was simpel. Plak deze band binnen een bepaalde tijd. Aan het eind van de avond moet er nog 3 bar aan lucht in de geplakte band zitten. Het werd een legendarisch schouwspel van binnenbanden op de grond, naar lek zoekende deelnemers en vingers vol solution. Er werd een hoop geplakt en sommige bleven na het repareren van hun bandje maar doorpompen omdat het lek niet gedicht was, of in een geval 2 lekjes had. De dame in kwestie ( Spaarnestraat )probeerdegaande de avond met haar mond de bank op druk te houden. Verrassend dat lukte niet waardoor de binnenband als een slap rubber ding om haar nek hing. Het gaf wel de nodige lachsalvo’s . Aan het eind van de avond bleken er maar 2 banden echt gerepareerd te zijn.

De Merwedestraat had een wel heel bijzondere opdracht gemaakt voor de andere groepen. De vragen waren niet moeilijk maar wel opmerkelijk en leerzaam. Hoeveel vogelsoorten herken je in de SK en benoem ze. De 16 getoonde foto,s met vliegende/broedende of zittende gevleugelde beestjes, leverde een schat aan nieuwe soorten op. Van huismus tot sperwer en van Merel tot watersnip, ze waren allemaal te zien. Een mooie presentatie en erg leuk om de aanwezigen te zien worstelen met al die vogels.

Terwijl nogmaals een poging wordt gedaan een binnenband met je mond op te blazen, start de ronde “Petje op/ Petje af, inhoudende dat bij een gestelde vraag, het antwoord uit twee keuze’s bestaat. Petje op is goed, petje af is fout. Het werd best een “lange”ronde voordat er twee deelnemer over bleven. Onze  fietsband blazende dame werd de winnaar van deze fanatieke ronde.

Refererend naar het WK voetbal en het ontbreken van de “Oranje”kleur ging nu de steun naar het team van België . En laten ze daar nu net een hele vragenronde aan geweid hebben. Van patat naar namen van steden, of welke stripfiguur is geen Belg. De algemene kennis van België werd getest.

 

Live Hacks was een ronde waar technisch inzicht en praktische oplossingen noodzakelijk waren. De vragen behelsden foto,s met gereedschap of materiaal. De bijbehorende vragen waren dan bv. Wat kan je hiermee maken, of hoe repareer ik met deze spullen een gat in mijn sok. De getoonde oplossingen waren voor de deelnemers heel erg verrassend. De vraag met betrekking tot een paar “ordners” werd verrassend “hoog”gescoord .

Na een zeer inventieve, intensieve, gezellige en sportieve competitie avond, werd het tijd voor de einduitslag. De punten opgeteld, werd de volgende uitslag duidelijk. Op de 3e plaats met 27 punten werd de Spaarnestraat vereerd. De 2e plaats werd met 28 punten, ingenomen door de Merwedestraat. En wat zich al gedurende de avond aftekende, de 1e plaats en dus winnaar van de 4e ZEGEVIERSTRAAT, was het team van de Lekstraat II met maar liefst 33 punten. Het betrokken naambord werd dan ook met veel enthousiasme getoond.

Rond de klok van middernacht, was deze bijzondere Wijk-Quiz ten einde. In september volgt het 1e lustrum met de 5e editie.

Met dank aan de gastvrijheid van Ingeborg en Bernard.

De opruim en schoonmaak ploeg is heden zaterdag 16 juni om 10.00 uur all weer actief om de studio weer beschikbaar te maken voor de “muziek”.

Verslag Karel van Rooy

Fotoalbum klik hier.

Vanwege auteursrechtelijke bescherming worden de antwoorden van de gestelde opdrachten en vragen niet weergegeven.