marioMarjo Hoedemaker, voorzitter van de Hoedemaker Elephant Foundation, overhandigt ingezamelde mensennagels aan Oosterse delegaties op de CITES World Wildlife Conference. Die top vindt vanaf zaterdag 24 september aanstaande plaats in Johannesburg. “Ik wil een symbolische vuist maken tegen het onnodig stropen van neushoorns vanwege hun hoorns”, zegt Marjo.
Met deze ludieke actie hoopt Marjo, al decennialang verbonden aan DierenPark Amersfoort, bewustzijn te creëren voor het stroop-probleem. “Dankzij alle media-aandacht hebben wij acht literpotten vol met vinger- en teennagels verzameld”, vertelt Marjo. “De potten met nagels worden eind september aangeboden op de CITES-top. Bij deze conferentie zijn meer dan 180 landen aanwezig om nieuwe afspraken te maken over internationale handel in bedreigde dier- en plantsoorten.”
mario2Al enkele jaren worden er in Zuid-Afrika ongeveer drie neushoorns per dag gestroopt. In sommige Oosterse landen wordt namelijk geloofd dat de stof ‘keratine’ die in de hoorn van een neushoorn zit, een heilzame werking heeft. “Absolute onzin!”, zegt Marjo. “Het is wetenschappelijk bewezen dat in een neushoorn-hoorn dezelfde stof zit als in een mensennagel. Bij wijze van spreken zou je dus ook genezen door op je eigen nagels te bijten en dat is natuurlijk niet het geval.”
Marjo is enorm blij dat zoveel mensen hun nagels hebben opgestuurd naar de Amersfoortsedierentuin. “Ik kreeg zelfs enveloppen vanuit België en Duitsland”, legt Marjo uit. “Wij hopen dat deze actie zal helpen om in de toekomst deze iconische dieren in de natuur te laten voortbestaan.”

https://youtu.be/PW1fQoO4T7A