Soesterkwartier 11 april 2017. Halverwege de middag verzamelden zich een aantal leerlingen van Mavo 2, van ’t Hooghe Landt College in het Grand café van Lyvore  aan Birkhoven Park. Van de andere zijde kwamen er ook bewoners van Lyvore Zorggoed en Puntenburg naar het Grand café.

Twee geheel verschillende groeperingen, aan de ene zijde de jeugd die voorwaarts kijkend naar de toekomst en aan de andere zijde, degene die terug kijkend naar wat de vergane jaren hebben gebracht.

Op een tafel en op de grond, allerlei groene takken, delen van struiken en veel bloemen. De bakjes met “oase”verraadden” al wat er ging gebeuren. Deze Mavo 2 klas, komt helpen met het maken van bloemstukjes in het licht van de komende Pasen. En een 10 tal bewoners had zich ingeschreven voor de “Paasshop”.

Nog wat onwennig, werden de leerlingen eerst toegesproken door “Emmy’s”Groene wereld, die de workshop bloemschikken zou geven. Eerst de oase vullen met achtergrond materiaal en groen, daarna de bloemen aangevuld met een vogelnestje met daarin paaseitjes. Met deze opdracht konden de leerlingen aan de slag.

De keuze van de tafels om aan te zitten, werd wel een beetje ingeschat, immers de mensen die deze workshop volgden waren niet de jongste meer en vergen nu eenmaal wat aandacht. Maar na een paar minuten had een ieder zijn draai gevonden en werd er driftig in de “Oase”geprikt. Steeds in overleg met degene voor wie het bloemstukje bestemd was. Vraag en aanbod werden op elkaar afgestemd.

Docent Levensbeschouwing ” Jeannette Bast” van het college die de leerlingen begeleidde vertelde; : Dit is een soort stage bezoek in het kader van de levensbeschouwing en Burgerschaps gevoel. De leerlingen krijgen nu te maken met een deel van het leven, wat ze niet kennen. Het is op zich al verrassend hoe ze reageren, bijna “devoot” zo stil dat ze zijn. Deze Mavo leerlingen maken deel uit van het College gevestigd aan de Trompetstraat. Een beetje jammer is dat ze dit maar éénmaal per jaar als les krijgen. Maar zoals U ziet wordt er nu voortvarend gewerkt.”

Een enkele leerling komt om raad vragen aan de docente, als er aan haar tafel om drinken wordt gevraagd. Of een ander die hulp nodig heeft bij een mevrouw die zich niet lekker voelde. Gelukkig was er voldoende personeel van Lyvore aanwezig en werd alles opgelost.

Bijna klassikaal  waren de bloemstukjes gevuld met mooie bloemen en werd het tijd voor de finale met het aanbrengen van de vogelnestjes en de paaseitjes. Een enkele leerling meende toch dat je geen enkel risico kon nemen met deze “senioren”en keurde eerst zelf de kwaliteit van de chocolade eitjes. Ze bleken te smaken.

Ook een mooie gedachte en verzoek kwam van de twee verzorgers, afkomstig uit een niet Nederlands land, die het thuisfront wilde laten zien dat ze het “goed”hadden. Een paar foto,s om op te sturen was natuurlijk geen probleem.

En na een uurtje “bloemschikken” onder de vlag van de Workshop “Emmy’s Groene Wereld” hadden alle deelnemers een fraai bloemstuk voor de aankomende Pasen.

Leerlingen van ’t Hooghe Landt College werden uiteraard bedankt voor hun inzet en creatieve manier waarop deze middag is verlopen.

Verslag en foto,s Karel van Rooy.

Foto reportage klik hier.

( opgemerkt wordt dat de bewoners van Lyvore, niet zichtbaar in beeld komen)