Amersfoort 12 april 2017. Omstreeks 15.45 verzamelen zich een groot aantal kinderen op de Wagenwerkplaats, voor het Centrale plein. Een opgezette partytent van SRO, buurtsport coaches fungeert al Disco / inschrijfbureau en vraagbaak. Lisanne en Lex zijn druk met alle voorbereidingen voor de 1e “Parkloop” in het Amersfoortse. Alleen deze 1e keer niet een aangelegd park, maar de  authentieke omgeving van ons Nationaal erfgoed, de Wagenwerkplaats en Verensmederij.

Een 30 tal kinderen, maken zich op voor de legendarische afstand van 1.5 km met als startpunt het Centrale plein en de Finish net buiten de Rijtuigenloods met dien verstande dat alle hardlopers door de Rijtuigenloods zouden gaan. En laat daar nou net een congres plaatsvinden van Volksgezondheid “Samen sterk voor gezondheid”. Wel dat kwam goed uit om de sportende kids, even langs de laten gaan.

Maar eerst was er onder leiding van Lex, de buurtsportcoach een warming up, om de spieren al wat losser te maken.

De start, om 15.50 uur, verliep “gretig”en de “runnertjes” liepen de benen onder hun lijf vandaan. Na twee rondjes Verensmederij, rende de hele bubs naar de Rijtuigenloods. Hier stonden de deelnemers van het congres massaal aan de kant, om de lopers aan te moedigen. En net buiten de Loods het Finishbord en tijdwaarneming. Het deelnemen was belangrijker dan winnen,dus een duidelijke nummer 1, is niet genoteerd.

Na de race, was het zaak weer goed aan te kleden, want het weer zat niet erg mee voor de lopers.

Een tweede run deze dag, was gepland om 17.45 uur met volwassenen. De weersomstandigheden waren verre van gunstig te noemen. Voor deze groep, was het parkoers uitgebreid naar 3 kilometer, waarbij de route langs de Piet Mondriaanlaan zelfs 3 x genomen moest worden. Ook hier zouden de lopers uiteindelijk in en door de Rijtuigenloods open en finishen.

De tweede loop, was toch wat anders wat belangstelling betrof. Rond de starttijd waren er maar een paar lopers zichtbaar. Maar na een klein uitstel van de starttijd met 5 minuten, kwamen er nog een aantal lopers bij, waaronder Wethouder Hans Buijtelaar.

Een “warming Up”  zat er niet meer in en een snelle start was het gevolg.

Al na een eerste ronde om de Verensmederij, bleek het veld uiteen te zijn gevallen. Ieder liep in zijn eigen tempo. De route uitgezet langs de natuurspeelplaats naar de Q park garage en weer terug. En na nogmaals een zelfde ronde, werd de Rijtuigenloods aangedaan. Een enkeling liep tegen de route in, maar dat mocht de pret niet drukken. Alle lopers haalden de Finish, nog aangemoedigd door een kleine groep congresgangers die nog aanwezig waren.

Met dank aan de organisatie, hieronder vermeld.

Wat is Parklopen?

Parklopen is een manier om vrijblijvend samen te lopen (hardlopen en wandelen) en gebruik te maken van de mogelijkheden van de openbare ruimte. Het is de oplossing voor inwoners van Amersfoort die ooit zijn begonnen met sporten en bewegen maar dit niet hebben gecontinueerd. Veelal omdat ze alleen lopen en de aansluiting naar een club nog een stap te ver is. Daarnaast zorgt Parklopen voor de mogelijkheid om in drukke agenda’s een flexibele manier te vinden om samen te hardlopen.

Het initiatief Parklopen wordt georganiseerd door de twee atletiekverenigingen (Altis en AV Triathlon), de Atletiekunie, Beweeg Meer en SRO.

De eerste Parkloop vindt niet plaats in een park of bos, maar op het terrein van de Wagenwerkplaats, Soesterkwartier. Daarbij werken we samen met het Nederlands congres Volksgezondheid wat ook op die dag plaatsvindt in de Rijtuigenloods.

We organiseren de Kidsrun om 15:50 uur (kinderen zijn al v.a.15:00 uur welkom in Verkeerstuin), waarbij de finish dwars door de Rijtuigenloods is. Op dat moment hebben de deelnemers van het Nederlands Congres Volksgezondheid theepauze en juichen alle kinderen toe.  Om 17:45 uur start de eerste officiële Parkloop, voor volwassenen.

Verslag Karel van Rooy.

Fotoreportage Karel van Rooy en Ton Schimmel.