Catalogue no. SCH-1957-00710333329    Piet Mondriaan    Title: Composition with Large Red Plane, Yellow, Black, Gray and Blue Paintingscan van neg juni2006

In het kader van het Stijljaar organiseren de Bibliotheek Eemland en Kunstuitleen Amersfoort op woensdag 17 mei een lezing over Mondriaan en De Stijl, gegeven door cultuurhistorica Willy Atema. U bent van harte welkom in de Keizaal van het Eemhuis van 19.30 – 21.30 uur. 

Niet alleen in Amersfoort, de geboorteplaats van Mondriaan, gebeurt veel, ook het Gemeentemuseum Den Haag organiseert in 2017 een drietal grote tentoonstellingen rond het eeuwfeest van kunststroming De Stijl. Het Gemeentemuseum, dat in totaal 300 Mondriaans bezit, haalt alle bruiklenen terug om een zo compleet mogelijk overzicht te bieden.

Mondrian

Mondriaan (1872 – 1944) kreeg zijn opleiding in een periode die, kunsthistorisch gezien, geïnspireerd en gedomineerd werd door de ‘Haagse school’. Maar als hij in juni 1911 voor het eerst de kubistische werken van Picasso en Braque ziet, weet hij waar hij voor zijn modernistische inspiratie moet zijn. Hij verliest geen tijd meer: hij verbreekt zijn verloving en vestigt zich in Parijs waar hij zijn naam verfranst tot Mondrian. Zijn zoektocht naar het universele en het objectieve is ongelooflijk interessant en in zijn schilderijen stap voor stap spectaculair te volgen. De oorlogsjaren 1914 – 1918 brengt hij noodgedwongen in Nederland door. Hij ontmoet Theo van Doesburg en Bart van der Leck met wie hij ideeën ontwikkelt over het ‘neoplasticisme’: De Stijl. Hij is niet ‘afraid of red, yellow and blue’!

Tijd, leven en werk

De lezing vertelt, met veel mooi beeldmateriaal, hoe hij uitkomt bij de gewenste ‘nieuwe beelding’. Mondriaan – een interessante man! Geen droogkloot zoals u wellicht dacht, maar zeer geliefd bij vrouwen. Een grage danser! En een buitengewoon spirituele schilder. Kom meer over hem te weten bij deze lezing door cultuurhistorica Willy Atema met uitleg over tijd, leven en werk. Een lezing die aansluit bij Amersfoort en de tentoonstelling ‘De kleuren van de Stijl’ in Kunsthal KAdE, waar onder andere het schilderij ‘Who’s Afraid of Red Yellow and Blue III’ te zien is van Barnett Newman.

Aanmelden
Om zeker te zijn van een plek bij deze lezing kunt u een ticket reserveren viawww.bibliotheekeemland.nl. Leden van de Bibliotheek Eemland betalen € 7,50. Voor niet-leden bedraagt de entree € 8,50.