Mooie zelfgemaakte werkjes bij de Plataan tijdens Lentekriebels
De Plataan aan de Plataanstraat is een dagbesteding / verzorgingshuis voor oude mensen.

Soesterkwartier 12 mei 2017: Verslag: Nova Hofland Jeugd Persbureau Soesterkwartier

“Ik ging naar de Plataan om verslag te doen van Lentekriebels en omdat ze speciale dingen hadden om te verkopen. Er waren leuke kraampjes, vrolijke muziek en je kon er lekker eten. Het waren speciale zelfgemaakte dingen.
Vrouwen hadden zelf ook mooie breiwerkjes gemaakt. Ze hadden Barbiekleren, leuke tassen en mooie egeltjes van papier. Je kon ook informatie halen over Amersfoort bij Henry van Indebuurt033. Iedereen ging ook een kommetje soep of een bekertje koffie halen.

Ik heb ook een meneer geïnterviewd. De meneer heet Deventer, een aardige man. Hij verkoopt zelfgemaakte kunstwerkjes. Hij beschildert theekistjes, bloempotten, dienbladen en vogelhuisjes.
Ik heb ook iemand gesproken die examen deed bij de Plataan, ze heet Bella. Vind je het werk leuk? Haar antwoord daarop was “Ja, want iedereen kan alle taken doen. Omdat iedereen ergens goed in is. Het werk is niet moeilijk, als je ergens de fout in gaat kan je het zo weer oplossen.”
In een kooitje zaten leuke kippen die ontzettend veel lawaai maakten. In een ander kooitje zaten die vogeltjes die heel mooi gingen fluiten. Je kon gratis eendjes hengelen waar je een leuk cadeautje mee kon winnen. Je hoorde mooie draaiorgelmuziek en kon ook zelf werkjes maken van bamboe. Ze verkochten ook puzzels van boven de 100 stukjes en henna laten zetten. Dat is een soort tattoo met speciale inkt en blijft er maar voor een paar weken op zitten.
Het was zoals altijd gebruikelijk weer een leuke happening  bij de Plataan!”

Redactioneel

Activiteiten en zorgcentrum “de Plataan”van Lyvore, had al het mogelijke gedaan om een prachtig evenement te promoten. Lentekriebels begint zo ook een traditie te worden in het Soesterkwartier.  De vele instanties die “ acte de présence”gaven hadden er een mooi feest van gemaakt. Geholpen door 22 studenten van de opleiding “Zorg”van het Wijkleerbedrijf, die ook  nog een geëxamineerd werden op hun prestaties, uitstraling en kunde, moesten flink aan het werk.

Mede door Scholen in der Kunst; Indebuurt033; Lyvore; Groen verbindt: Gea, Kunst dagbesteding; de tuin van de Plataan; De Nieuwe Sleutel; Amerpoort; Bij Bosshardt; ROC Midden Nederland en MBO Amersfoort was er een grootse manifestatie neergezet.

Het weer was zeer gunstig gezind. De zon scheen volop en de eerder beloofde regen bleef uit. In het hele centrum waren de lokalen bezet met presentaties, het maken van kunst, schilderen, kleding en sieraden enz. Uit het Puntenburgse was een deel van de zelfgemaakte collectie van Ans Elzendoorn uitgestald.

De inwendige mens werd door de “soepmakers”van Bosshard geregeld, terwijl het gestationeerde draaiorgel de nodige “boeken”draaide ( handmatig).  De High Tea, was een kunstobject op zich. Bewoners uit de Amerpoort, creëerden er vele mooie schalen met gebak, hapjes en lekkernijen.  Ook de afdeling oosterse hapjes had zijn intrede gedaan.

Een mooi initiatief was gaande. Naar aanleiding van het overlijden van de 100 jarige  Mevr Beijleveld, waarvan  deze website uitgebreid verslag deed (http://www.soesterkwartier.info/32460) is een der zitbanken van buiten gedemonteerd. Alle planken worden voorzien van de schilderkunsten van de gebruikers van de Plataan. En in casu, heden mede door bezoekers en ons Jeugdlid Nova, voorzien van de nodige versieringen. Het zal een gedenkplaats worden in de tuin van de Plataan.

Het was een drukte van belang vanmiddag. Vele bezoekers uit het Soesterkwartier en ook veel bewoners uit Puntenburg, kwamen langs. De tafel met “Henna” kunst aanbrengen had het maar druk. En zoals Rita Scholten opmerkte “je zou er zo in bijten, net chocolade”.

In de tuin van de Plataan, was veel aandacht voor de moestuin, de sierkippen in hun riante verblijf, De waterpomp werd getest met een spel, waarin magnetische badeendjes uitgevist moesten worden.

Leuk was ook dat “indebuurt033”vertegenwoordigd door onze Buurtnetwerker Henry de Gooijer een volledige infostand had ingericht. Het nieuwe ontwerp voor het buurtlogo werd hierbij geïntroduceerd. Alhoewel het enige tijd moest drogen op het grasveld.

Overigens is het uiteindelijke resultaat van de “Tuin van de Plataan” een prachtige plek geworden, waarin omwonende en gebruikers/bewoners van de Plataan zich goed kunnen verpozen.

Lentekriebels; een geslaagd evenement, met dank aan Scholen in de Kunst; Bij Bosshardt; Lyvore; Amerpoort; Groen verbindt;De Nieuwe Sleutel; MBO en ROC Midden Nederland; Gea / Ans/ Anuschka/ Gido/ Deborah/Henry/ Priscilla/ Lidy/Joke/Brigit/  Draaiorgel en vele andere vrijwilligers.

Verslag. Nova Hofland Jeugd Persbureau

Redactioneel Karel van Rooy

Fotoreportage klik hier