DierenPark Amersfoort heeft vijftien wandelende bladeren verwelkomd. De groene blaadjes zijn op het eerste gezicht bijna niet te onderscheiden van het andere groen in het verblijf. “Je moet eerst goed kijken, maar als je er eentje hebt ontdekt, dan zie je er opeens steeds meer aan de takken bungelen”, vertelt dierverzorger Dik Eenink.

Veel insecten maken ter bescherming gebruik van camouflage, wandelende bladeren hebben dit gegeven bijna tot perfectie gebracht. De vorm, kleur en zelfs bladnerfjes… aan alles is gedacht. De wandelende bladeren lijken niet alleen op blaadjes, zij leven er ook van. “De bladeren maken het ons niet lastig wat betreft hun menu, zij eten voornamelijk braamblad”, zegt Dik. “Met het schoonmaken van het verblijf is het wel even extra goed opletten en de temperatuur en luchtvochtigheid moeten uiteraard goed zijn.”

De nieuwkomers zorgen vrijwel meteen voor een verrassing. “Wij hebben de eerste eitjes in het verblijf van de bladeren gevonden”, zegt de dierverzorger. “Blijkbaar is één van de vrouwtjes bevrucht, vanaf dat moment werpt zij een paar maanden lang enkele eieren per dag. Wanneer de dame is uitgelegd, gaat zij dood.“ De eerste eitjes zijn een feit en de verzorgers hopen over ongeveer vier maanden de eerste jonge wandelende blaadjes te verwelkomen in DierenPark Amersfoort.