Amersfoort 27 april 2019, deze dag zal de geschiedenis in gaan als een enorm succes, qua bezoek van de Koninklijke familie. Alle mega voorbereidingen die maanden aan werk hebben veroorzaakt bleken te werken.

De weergoden bleken het draaiboek van het Koninklijk bezoek in handen te hebben. De plensbuien vooraf aan het bezoek hielden spontaan op toen de Koninklijke- bus bij het Mariënhof aankwam.

Precies op tijd kwam het Koninklijk gezelschap aan. Verwelkomt door de Commissaris van de Koning (Utrecht) en Burgemeester Bolsius begon men aan de geplande route. Een route van ruim 1 km, die 2 uur en 32 minuten duurde.  Het gezelschap nam er de tijd voor.

Er viel dan ook heel wat “kennis”te delen over “ons “Amersfoort en omliggende gemeenten waar ook de Gelderse gemeenten Barneveld en Nijkerk waren vertegenwoordigd.

Protocol of niet, het Koninklijk gezelschap schudde veel, heel veel handen en liep spontaan van de ene afzetting naar de andere.

Een beeldende uitvoering en presentatie van de Cliniclowns .

Bijgestaan door 12 “vertellers’ die wisselend met de stoet mee liepen en hun deel van de route en bezienswaardigheid vertelden, liep het “gevolg via de binnenstad richting Lange Jan.

Hier werd een waar spektakel uitgevoerd door muziek ( Jeugdorkest Amersfoort)  en dans uit te voeren aan de zijwand van de toren. Als “Abseilers” voerden 4 dansers van “Sky-motions” aan touwen gezekerd een dans uit. Het leverde “ademloze”plaatjes op.

Aandacht was er voor de 132 culturen die onze stad herbergt. En ook Duurzaam Amersfoort kreeg ruimte om haar ideeën uit te dragen.

Oscar Meijer de meest fanatieke oranje supporter van Nederland van Nederland, had vanmorgen om 05.30 uur al zijn plek ingenomen. Oude tradities gaan door.

Onderweg was tevens de gelegenheid om een rug-massage te ondergaan.

Een provinciale quiz was voor de familie een ware uitdaging om opgedane kennis te gebruiken. Uiteindelijk werd Leusden met de Koning , de winnaars

In de veelvoud van het aanbod van cultuur en geschiedenis, was het mooi de presentatie te zien van de  story van Oldenbarneveld aan de Koppelpoort.

De winnaar van Heel Holland Bakt had voor de hele familie taart gemaakt. Prinses Amalia was zo vriendelijk zo  hier en daar partjes taart uit te delen.

De dierentuin had fors uitgepakt met hun versie van de dierentuin anno 2019, waarbij er zelfs aan touw slingeren werd gedaan.

De Hellestraat was omgedoopt tot Kunstplein met een ware muur van pallets. Daartussen waren diverse dans optredens . Het “gilde”trad op met de vaandeldragers, waarbij als bewijs van eer, de Koning en Koningin over een vaandel mochten lopen.

Het Eemplein, inmiddels rond 12.40 uur gesloten voor nieuwe toestroom, maakte zich op voor het slotakkoord. Slagwerkgroep Hypercussion zorgde samen met een voor de gelegenheid samengestelde slagwerk groep en dansers, voor een spetterende afsluiting.

Circa 45000 mensen bezochten dit Koninklijk bezoek. Amersfoort kan terugkijken op een mooie en geslaagde Koningsdag, wat ook in  de media een ruime voldoende krijgt voor de organisatie.

Milieu demonstratie. Een aantal demonstranten inzake het milieu, sprongen bij nadering van het Koninklijkpaar in de Eem. Het motto Amersfoort aan zee. En zoals een der prinsessen ( Alexia) droog opmerkte, de zwemvesten zijn in ieder geval oranje.

Voor wie de tocht nog eens rustig met foto,s wil nazien, is onderstaand een fotoreportage samengesteld met behulp van wat de Media presenteerde.

Samengestelde fotoreportage, klik hier.

Karel van Rooy.