aa12Sport en Spel: Een beginnende traditie, ontstaan na de Kroning van onze Kroonprins ZKH Willem Alexander en Prinses Maxima. DE wens van de Koning was een landelijke Sport en Speldag voor alle schooljeugd op de basisscholen. En om het echt een samenspel te laten zijn, ook een gezamenlijk lied, te zingen en uit te voeren door alle leerlingen in Nederland en dan ook nog op dezelfde tijd.

Het nummer genaamd “Energie”

Kinderen voor Kinderen – Energie! muziek: Tjeerd P. Oosterhuis tekst: Tjeerd P. Oosterhuis & Lucia Marthas solisten: Sophie, Niels, Mhijs intro Hey! Daar zijn we weer Koningsspelen 2015 Is iedereen er klaar voor? Let’s go! refrein Dus doe maar 1, 2, 3 Ja, lekker dansen geeft je energie Je gaat het zien Dus doe maar 1, 2, 3 Want lekker sporten geeft je energie voor tien couplet Voor het ontbijt neem ik de tijd Om goed te eten Want heel de dag ren ik me rot Ik hou van zweten Ook elke dag, zo vaak het mag Neem ik wat fruit want Van al dat snoep krijg ik pijn in m’n buik ‘k Wil dansen, springen Rennen, zingen Dat geeft magie Dus wat ik nodig heb is energie refrein Dus doe maar 1, 2, 3

zz20Voor de gelegenheid was op 24 april ten behoeve van de basisscholen Soesterkwartier het sportpark Birkhoven omgetoverd tot een Oranjecomplex. De verschillende buitenvelden waren nu ingericht voor de komst van enkele 100 derden kinderen . Op een der velden (Rugby) waren zelf opblaasbare feestattributen neergezet ter verhoging van de feestvreugde. Gezien de vele kinderen en de evenzovele sportieve prestaties is er als verslaggeving een keuze gemaakt en is aan de zijde van de “Posthoorn”velden de schooljeugd van basisschool “De Magneet” gevolgd. Het geheel aldaar werd begeleid door studenten van de sportacademie en SRO. Dat dit een dermate goede organisatie vereist, waren er zelf 3 studenten die dit als afstudeer project hadden gekozen.

En zij konden zich dan weer verheugen in de immer niet aflatende hulp van een aantal ouders.

KWAdag15 (111)Met een strakke tijdsorganisatie werden de vele spelletjes gespeeld. Oude tijden herleven met de wedstrijden om met een spons een emmer te legen en een andere te vullen. KWAdag15 (121)Hilarisch wat de kinderen met water doen. Het klassieke “zaklopen”was niet vergeten. Een heleboel spellen waren gebaseerd op handigheid en snelheid. Overal waren de studenten in hun blauwe outfit goed zichtbaar.

En de inwendige mens. daar werd uiteraard voor gezorgd. De ouders voornoemd (zie foto’s) waren wel genegen om stapels boterhammen te smeren en te voorzien van beleg ( hagelslag scheen niet te mogen). Het is wel gespot overigens).  Een sirene, dan wel toeter gaf de wisseling van spelletjes aan. Ook om 09.30 werd er druk getoeterd en klonk er muziek. Maar in het enthousiasme van het spel, gingen de kids gewoon door met hun wedstrijdjes, mogelijk toch wel een deel van de Energie krijgend van de muziek.

KWAdag15 (244)Het geplande ontbijt wat je eigenlijk zo’n beetje vooraf doet, werd om 10.00 uur gezamenlijk genuttigd. Met alle klassen in kringen op de velden, deelden de “Hulp” moeders de boterhammen en drinken uit. Het gaf een goed gevoel van samenhorigheid. De vele oranje gekleurde kinderen (en ouders) gaven je een feestelijke indruk en sfeer. Dat het “Energie”lied niet helemaal als een stilstaand gegeven werd uitgevoerd, ach het klonk wel goed op de achtergrond.

KWAdag15 (29)Tegen de klok van 13.00 uur waren de meeste klassen klaar met dit programma. Terug naar school, het was immers een gewone schooldag.

Verslag en foto,s Karel van Rooy

Foto reportage klik hier.aa10