Donderdag 21 Februari, Een groep van 14 jongeren en hun “ondersteuners”- allen in oranje hesjes gestoken – kleurt de Noordewierweg. Er moest deze middag om 15.00 uur verzameld worden bij Basisschool De Magneet. Deze Kinderwijkraad activisten konden niet wachten en waren ruim voor tijd al ter plekke, en daarmee begon de Campagne Pest Loos, ook eerder. Om voor 15,00 uur liepen ze vanaf speeltuin soesterkwartier in de richting van de andere kant van de Noordewierweg.

De kinderen krijgen democratielessen voorafgaand aan de Kinderwijkraad. Daar is als thema Pesten uitgekomen omdat veel kinderen daar last van hebben. Ook leer je tijdens deze lessen dat het in een democratie begint met een “Ideaal voor allemaal”. Wanneer de meeste mensen in een wijk (land) een PestLoos Soesterkwartier willen dan is het de moeite waard om samen plannen te gaan bedenken. En samen aan de slag te gaan. Maar eerst is het belangrijk te weten of het werkelijk het ideaal is van de kinderen en inwoners van het Soesterkwartier om tegen pesten op te staan. Dus de stemming, je stemt JA en zegt het is ook mijn ideaal een PestLoos Soesterkwartier. Ik wil daarover meedenken of ik wil mij er voor inzetten. Of je zegt Nee, niet nodig laat maar doorgaan.

Alle winkels werden bezocht en de winkeliers gevraagd of de jongeren de flyer op mochten hangen en/ of mochten neer leggen. Tegen het enthousiasme van de jongeren was geen winkelier bestand. Bovendien zou pesten eigenlijk zo van “19-toen” moeten zijn dat iedereen meewerkte.

De Snackbars, de Slager, de Van alles wat winkel, de Toko, het Restaurant, de Pedicure, de Plantenwinkel, de Kapper die de jongeren gelijk wat te drinken aanbood, de Naai-, en Tweedehandswinkel, de Bakker, de Makelaar de Turkse Bakkers, de Kledingwinkel, de Visboer, en de Supermarkt. Maar ook de Apotheek en Huisartsenpraktijk en de Bank kregen een bezoekje met een verzoekje van de kinderen: “mogen wij de flyers ophangen/ neerleggen.

De doelstelling die de Kinderwijkraad heeft is op een of andere manier meedoen met de Provinciale Staten verkiezingen. Of daar ruimte voor is, of geboden kan worden valt te bezien. Maar gezien de activiteit en het enthousiasme van de jongeren in combinatie met het feit: “de jeugd heeft de toekomst” moet er toch ergens een wil, en daarmee een weg te vinden zijn.

De posterzuil voor de Emmaüskerk werd natuurlijk ook beplakt, al was daarvoor de flyer wel een beetje klein formaat. Misschien dat een wijkbewoner/wijkbewoonster hier een oplossing voor heeft, en een paar posters aan kan leveren? Want de zuil is bedoeld om ook vanaf de weg gezien te worden. Geld heeft de Kinderwijkraad niet, daarmee zijn ze afhankelijk van ondersteuners die de actie een warm hart toedragen en de jongeren willen ondersteunen.

In de campagne activiteit kwamen de huidige Kinderwijkraadleden ook de begeleider tegen van een eerdere Kinderwijkraad, te weten Sjaak Pols. Een paar groepsfoto’s zonder en met huidige begeleider, Hedy Vermeer en de vorige begeleider, Sjaak Pols en zeker niet onbelangrijk, de Stagiars!

Met dank aan de medewerkende ondernemers, voorbijgangers en de enorm enthousiaste jongeren en hun begeleiders!

Verslag en reportage foto’s: Nel Groenendijk