Het wordt een jaarlijkse traditie, de Kerstmannenloop bij het Eemplein. En wat voor een leuke traditie. Kinderen tot 12 jaar als afzonderlijk groep en daarna de “oudere”kerstmannen. Voor het vierde jaar een succesnummer. ( het tweede jaar met jeugd).

Eemplein 16 december 2016. Rond 18.15 uur verzamelen zich allemaal kleine kerstmannetjes en vrouwtjes, al dan niet voorzien van de nodige verlichting, toeters en bellen. Kerst-jurkjes, broeken,petjes, mutsen en baarden.

Daar waar er vorige jaar zo,n 30 rode kerstfiguren aan de “Eemrun” deelnamen, dit jaar waren het er 50 kinderen die zich hadden getransformeerd  naar Kerstman of Kerst-vrouw  en hierbij de koude avond op het Eemplein trotseerden.  Met een dubbele entourage op de achtergrond van de aanwezige kerstmarkt en het reuzenrad was er een gezellige sfeer.

Om 18.30 was het dan tijd om de “warming-up”te doen en altijd gezellig als je 50 verklede kinderen aan het opwarmen ziet. Dan op naar de start, waarbij het niet de bedoeling was om er een race van te maken, maar een gezamenlijke rondgang ( hardlopend) over de fietsbrug, langs de Eem naar de Koppel om via de andere zijde weer terug te lopen.

De “man “voorop die ze moesten volgen, liep na 100 meter al in het midden, want snel ging het. En een tweede ronde werd na het passeren van de finish ingezet, sterker nog er volgde zelfs een derde ronde.

Een opmerking  is misschien op zijn plaats. Vorige jaar werd al geconstateerd dat het fiets- en brommerverkeer langs de Eem, gewoon doorging. Toen greep de organisatie in, door het fietspad tijdelijk af te sluiten. Helaas, maar dit jaar reden er weer allerlei brommers en scooters door de groep kinderen heen met alle risico’s van dien.

Het ging allemaal goed en na de derde ronde was deze “kids-kerst-run” weer voorbij en was er ruimte voor warme chocolademelk  De hele kerstmannenloop stond in het teken van een actie: Wereld Ouders die op versierde en verlichtte fietsen, collecteerden voor het goede doel.

En dan wordt het tijd voor de grote 5 kilometer run van de ouderen (vanaf 12 jaar ) . Ook hier een bonte verzameling van prachtig aangeklede kerst-creaties. Hier was wel sprake van een echte wedstrijd en een enkele marathonloper was wel herkenbaar ondanks zijn vermomming. Het parkoers was wederom uitgezet door de binnenstad van Amersfoort. De lopers werden vooraf nog gewaarschuwd voor alle stoepranden, paaltjes en andere obstakels.  Dat ook je huisdier als rendier mee kan meenemen, bleek wel met de witte Samoleed “Sobi” die in “verlichtte”vorm  het tempo aangaf.

Het aantal deelnemers vorige jaar was ruim 300 . Nu waren het er beduidend meer.  Als “arre-slee”was een omgebouwde fiets geheel aangekleed met enige dames er voor die getooid waren met “geweien” een rode neus en verlichting.

Een bijzonder geslaagd evenement wat zeker elk jaar herhaald zal worden en een vaste plek in het “feestgedruis” zal krijgen.  Alle deelnemers werden na afloop voorzien van flesjes water , of andere flesjes bij de after party in Zandvoort aan de Eem.

Voor een overzicht van de kerstmannenloop, verwijzen wij naar de fotoreportage’s

Verslag Karel van Rooy.

Foto,s Karel van Rooy /. Nel Groenendijk.

Reportage Jeugd en ouderen Nel Groenendijk.

Reportage kerstmarkt + Jeugd , Karel van Rooy.