Vrijdagavond 21 December, Om half zeven was er nog geen Kerstman of -vrouw te zien op het Eemplein. Een paar mannen van de brandweer, een klein podium en een blauw gekleurde “paraplu – partytent”, duiden wel op “er lijkt iets te gaan gebeuren”, wachten op de dingen die komen gingen.

Pas na zeven uur kwamen de eerste Kerstvrouwen het plein bevolken. Vanaf dat moment kwamen er steeds meer en vanuit alle hoeken van het plein.

Verlichte schoenen, verlichte mutsen, en alles ertussen wat maar verlicht kon worden. Eerst moest in het WinterParadIJS het deelname nummer gehaald worden. De sfeer werd daar al duidelijk: heel gezellig!

Om kwart over zeven werd iedereen verzocht zich naar het plein te begeven voor de opwarming van de spieren. Eenmaal alle Kerstmannen en Kerstvrouwen op het plein voor het podium, werd duidelijk hoe groot de groep was. Heel véél – in rood met witgerande outfits gestoken en van lichtjes voorziene – mensen deden mee.

Al haperde de muziek zo hier en daar, de bewegingen gingen gewoon door. De stiltes die dreigden te vallen werden snel weggewerkt met oeh’s -ahhh’s en yeah’s. En zo waren in no-time alle spieren warm, en klaar voor de Kertmannenloop 2018.

De hele groep ging van start, net voordat er weer een motregen-bui over trok. Natte pakken zijn er dan ook zeker gehaald, door het zweten of door de regen. Maar dat mocht de pret niet drukken bij al die vrolijke Kerst-gezichten.

De brandweermannen die zich al zo vroeg op het Eemplein bevonden, hadden in de tussentijd toch een aantal potentiele vrijwilligers gevonden.

De Brandweer kan niet zonder de vrijwilligers. En voor de vrijwilligers is het een mooie kans om allerlei te leren en daarmee de omgeving weer net even veiliger te maken, een zogenaamde Win-Win actie.

Sfeerimpressie en foto’s: Nel Groenendijk