Eemplein 3 september 2017. Groepen mensen drommen bijeen, omgeven door hekken. Motorrijders van de politie schermen in- en uitgangen af. En een groep medewerkers in veiligheidshesjes gestoken, laten 1  voor 1,  de gegroepeerden toe, tot het achterliggende terrein. Een enkelband met zender wordt aangebracht; de aanwezigen worden gecontroleerd of riemen/ kleding/schoenen wel in orde zijn. Hun meegenomen vervoermiddel wordt uitvoerig gescreend; stickers worden aangebracht.

Wel denk U, we hebben hier te maken met een dagje uit van de plaatselijk  penitentiaire inrichting van Eemlanders. Niets is minder waar. Het is vandaag Keistad Triathlon-dag en alle deelnemers worden, voordat ze het “stalling’s”terrein op mogen gecontroleerd op veiligheid’s voorzieningen, zoals helmbandjes, bevestigingen. De sturen worden nagekeken en de algehele toestand van de meegebrachte fiets. De enkelband wordt aangebracht waardoor ze bij start en finish automatisch hun tijd is vastgelegd. De Gps volgers thuis, kunnen ook via de “app”mee kijken waar zoon of dochter zwemt/fietst of loopt. Een mooi systeem dus.

Rond 09.00 uur verschijnen de eerste “jonge”deelnemertjes. De meegekomen ouders/begeleiders spreken hun kroost heel veel moed in. De groep kids tussen de 12 en 14+ jaar laat het zich zo te zien, rustig over zich heen komen. De “grindbak”is veranderd in een mooi “werkveld”waar de triathlonners, zich tijdens de wisselingen kunnen omkleden. Inhoudende het wisselen van schoenen/ kleding/ fiets/ badpak enz.  De beveiliging op en rond het terrein is goed zichtbaar. Veel medewerkers zijn ingezet om niet alleen het Eemplein/ Zandvoort a/d/ Eem en de Eem zelf, te bewerken, maar ook op de parkoersen is het druk met verkeersregelaars/ afzettingen en toezichthouders.

Aan de overzijde van de Eem, is de start van het Triathlon-zwemmen. Duikers controleren de bodem en blijven in het water tijdens de race. De reddingsbrigade vaart rond en is ook met surfplanken in het water om de zwemmers te begeleiden. Om 09.30 staan er zo,n kleine 20 jonge atleten een beetje te koukleumen aan de waterkant. Het is nog frisjes en de watertemperatuur is 19 graden. De een in “wetsuite” de ander gewoon in zwembroek of badkleding. De blauwe muts van Keistad heeft iedereen op. Een kleine toespraak en uitleg over het parkoers. Ook het fiets- en loop gedeelte wordt even doorgenomen.

En na een “GO” gaan alle deelnemertjes naar de overdwars gespannen ketting wat de startlijn markeert. Als iedereen met een hand de ketting vast houd, geeft de toeter het signaal van de start. Als een speer zwemmen ze richting kwekersbrug en terug. Met behulp van in het water geplaatste ladders komen ze weer op het droge, waarna een snelle run volgt naar de wisselstrook. Even afdrogen, andere kleren aan/ schoenen en je fiets pakken. Lopen naar de uitgang waar vandaan je verder het fietsparkoers op mag.

Tot zover de jeugd. De uitslagen van alle onderdelen vindt U op deze site..

Het liefst zouden wij als redactie, de hele dag dit festijn willen volgen. Helaas was dat niet mogelijk door een bijna chronisch tekort aan journalistieke vrijwilligers en het feit dat er nog twee evenementen gaande waren, of juist starten. Hetgeen een vreemd verschijnsel blijft dat er meerdere grootschalige evenementen op een dag worden georganiseerd.

Niet wegnemend dat collega Ton Schimmel de Polder is ingetrokken en een foto reportage maakte van de volwassen sporters. Olympic klasse.

Ook ondergetekende is later deze dag aan de andere zijde van de Eem, met een gelijkwaardige reportage aan de slag geweest. De gehele fotoreportage van de Triathlon is opgedeeld in drie fotoalbums, onderaan dit verslag bijgevoegd.

Het “Polder”menu: Mooi weer, strak blauwe lucht met een wolkje. Ideaal voor de fietsers en lopers. Het parkoers gaat door de Isselt naar Hoogland west, door de polder, langs de Eem. Tot aan de fietsbrug en terug naar Amersfoort om bij de Isselt weer over te steken om deze ronde maar liefst 3 keer te rijden.

Het gezoef van voorbij razende deelnemers in de landelijke omgeving, geeft een bijzonder beeld ( en geluid). Wegen zijn afgezet en de verkeersbegeleiding heeft het hier en daar druk om het parkoers vrij te houden. Maar het is echt nodig, de snelheden die de dames en heren bereiken over de landelijke wegen is aanzienlijk.

Wat betreft de uitslagen , kunnen wij al schrijvend, alleen verwijzen naar de wedstrijd site van de organisatie.

De Keistad Triathlon is dit jaar voor de tweede keer gehouden en is een groot succes. Met honderden deelnemers in de diverse afstanden en categorieën een prachtig evenement.

Verslag Karel van Rooy.

fotoreportage’s : Jeugd 12-14 plus  Karel van Rooy

Fotoreportage Olympic klasse, zijde Hoogland. Ton Schimmel.

Fotoreportage: Olympic klasse, zijde Soest, Karel van Rooy.