‘De monumentale boom leert ons veel!’ (dank je wel boom!)

Dit is de laatste keer dat ik voor de wijkwebsite over de de ‘magische’ 7 bomen schrijf (het monumentaal wijk-aangezicht). Voor iedereen is het helder dat een monumentale boom ons ongelofelijk veel leert over de tijd. Niet alleen dus die van vroeger, ook de tijd van nu. Hoe gaan we om met datgene wat zichzelf niet kan beschermen, kan verdedigen? Hoe kan het dat een boom de energiehonger (de snak naar brandhout) in de oorlogsjaren overleefde, maar in 2020 ten tijde van klimaatverandering ten onder dreigt te gaan? Een monumentale boom vertegenwoordigt geschiedenis, maar biedt ook schaduw, rust, zuurstof en heeft een waarde op zich. En kan je als een boom ziek is, deze genezen of is dat super duur? Klik op deze Link voor het fragment de uitzending van het Jeugdjournaal die ons uitlegt hoe het zit met de kastanjeziekte! Dit filmpje uit 2015 (!) illustreert wat eigenlijk de afgelopen jaren kon en wat kan. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat het genezen gewoon niet gelukt is – dat er meer speelt en de boom nu echt ziek is en vlot gekapt moet worden. Afijn, een leuk filmpje in het kader van ‘weer wat geleerd!’ En let wel: lange tijd kon de genezing niet en dat besef zat mogelijk diep, te diep. Voor mensen die zich verder willen verdiepen over hoe de gemeente Amersfoort monumentale bomen beschermt klik op deze Link. Het rapport geeft aan dat Amersfoort ‘een stad met een hart is’. Dat is een mooie belofte! Dat willen we inderdaad graag voelen en dat zien en voelen we ook zeer vaak!

de 7 bomen die het monumentaal wijk-aangezicht vormen (nu en straks in 2050 – ook voor de nieuwe bewoners!)

Dit was de laatste aflevering: het startschot uit de reeks kunt u natuurlijk vinden op de wijkwebsite of op de stadsbron! Stad met een hart. We zijn inderdaad blij dat er een democratie is, dat er procedures zijn die ons en die monumentale bomen beschermen, dat er kennis is die ons kan helpen! Dat kennis voortschrijdt! En hoe kinderen dit via bijvoorbeeld het jeugdjournaal of het klokhuis kunnen leren! Dat woorden er toe doen! Zodat we samen in woord en in daad en vanuit het hart kunnen werken aan een vitale wijk, een wijk die profiteert van de uitbreiding via Eem en Isselt!

Alle Soesterkwartierders die dinsdag namens de wijk bij de Raad gaan inspreken: succes!  Laat ons ongehinderd de dialoog voeren! Laten we nadenken hoe we vanuit groen in de wijk kunnen verbinden, ook naar de nieuwe wijk, maar ook hoe we op tal van andere plekken de wijk vitaal kunnen maken en houden.

Artikel – monumentale bomen onder gemeentelijk schotvuur

Artikel – verbinding wijk met Langs Eem en Isselt