unnamed (3)De twee onlangs geboren vosmangoesten in DierenPark Amersfoort zijn vanochtend gechipt. “Het chippen is belangrijk, want op die manier weten wij altijd om welke vosmangoest het gaat”, vertelt verzorger Martijn van der Sijde. 

De vosmangoesten lijken qua uiterlijk veel op elkaar, zodat zij niet makkelijk uit elkaar zijn te halen. “Een chipnummer is dus noodzakelijk om zeker te weten met welke mangoest wij te maken hebben”, zegt Martijn. “Stel dat de vosmangoesten ooit het park verlaten, dan weten wij altijd waar welk dier is.”

De vosmangoesten zijn in juni geboren, maar waren vandaag oud genoeg voor een bezoek van de dierenarts. De chip, die de grootte heeft van een rijstkorrel, wordt tussen de schouderbladen aangebracht net als bij een hond en een kat. Met een chipreader wordt de chip afgelezen. “Eigenlijk geeft de chip het dier een soort van burgerservicenummer”, zegt Martijn.

Omdat de jongen werden gechipt, werd er meteen van de gelegenheid gebruikgemaakt om de kleintjes te seksen: de geslachtsbepaling. De vosmangoesten blijken twee vrouwtjes te zijn.

Een vosmangoest is een actieve, kleine roofdiersoort waarvan de kleur van de vacht en de staart op die van een vos lijken.

unnamed (4) (Custom)Bekijk een filmpje van het chippen en het seksen via deze link: 

http://youtu.be/A9e6BPz4fM8