Het vorig jaar opgestarte Jeugd Persbureau Soesterkwartier heeft vele fase’s doorstaan. De redactie die met eigen man/vrouw-kracht de opleiding verzorgd kreeg het niet makkelijk. De 5 leden van toen bleken individueel wel over de nodige capaciteiten te beschikken, ieder op zijn of haar vlak, maar zoals dat met kinderen gaat, samenwerken, teamverband, vooronderzoek, verslagen en ten laatste “tijd” bleken een nadelig effect te hebben.

Uiteindelijk en successievelijk vielen er 4 leden van het Persbureau af.

Mimoun bleef de redactie trouw als de “vliegende” cameraman. In 2015 maakte hij toch 24 foto series en een aantal verslagen van de “jeugd” zaken van het Soesterkwartier.

Een en ander resulteerde in de aanschaf van een nieuwe camera die hij mag gebruiken. Voor de kenners. Een Nikon D 3200 met 50/105 AF lens.

Inmiddels hebben zich twee nieuwe “verslaggevers” gemeld, die geleidelijk weg wijs worden gemaakt in de wereld van de Media.  Daar waar vorig jaar eerst aan een stuk theorie werd gedaan, is dat dit jaar anders. De nieuwe  leden zijn werkelijk direct ingezet met een korte basiskennis. De resultaten van hun activiteiten zijn inmiddels al op de Wijkwebsite verschenen. De evaluaties zijn nu een wezenlijk deel van hun verdere opleiding en interesse.

DSC_1970De resultaten inmiddels gemaakt zijn zeer positief .

Mimoun onze “vliegende” reporter, heeft een redelijke kennis opgebouwd over fotografie, diafragma, witbalans en sluitertijden  is  “zoete” koek. ( En soms moet dat bijgestuurd worden).

De nieuwe Jeugdleden:

Wikji Keijzer, 11 jaar, Basisschool De Kubus.

DSC_1175Zijn interesse’s in dagelijks nieuws, op wereldniveau, is zeer verrassend. Een brede kennis van de actualiteit, van andere landen en topografie is zeer bijzonder . Het gebruik van een SLR (spiegelreflexcamera) zit kennelijk in zijn “genen”.  Zijn enthousiasme werk heel aanstekelijk en een verlag maken voor de website, ach dat doe je even. Het patroon aanleren waarin een redactie wil schrijven en publiceren zal in de loop der tijd zeker zichtbaar worden.

Salim Labboui, 10 jaar, Basisschool de Magneet.

DSC_4405Salim was dermate bevlogen van zijn aanmelding, dat hij alvast uit zichzelf begonnen was als “reporter”. Hij meldde zich netjes in het Wijkmuseum om aldaar verslag te doen van het bezoek van de Kinderwijkraad. Samen met Mimoun en Wikji, zijn de taken daar onderling verdeeld en is een fotoalbum en een verslag voor de Wijkwebsite gemaakt. Op de redactie hadden we nog geen idee wie Salim was omdat de intake met Salim en zijn ouders nog niet was geweest.

Wel, de redactie was al verbaasd over de kennis en vaardigheden van Wikji, maar Salim kan er ook wat van. Zijn taalvaardigheden zijn voor zijn leeftijd uitzonderlijk goed te noemen. Recent hebben Salim en Wikji bij het afscheid van Malies Bartels, haar opvolgster geïnterviewd. Wikji voerde het gesprek en Salim schreef het verslag. Door een mailingsfoutje belande het artikel niet op onze redactie maar ergens op het WEB. Niet getreurd, meer als een week later, tikte hij het verslag opnieuw (met wat aantekeningen, uit zijn hoofd)  en wat ons redactieleden verbaasde, foutloos, zowel grammaticaal als taalkundig. Dit verslag zal afzonderlijk op de Wijkwebsite verschijnen als het interview met Maria Loes Annema.

Kortom. Het Jeugd Persbureau is heel actief bezig en mochten er nog basisschool kinderen uit groep 7/8 interesse hebben, stuur dan even een mailtje naar redactiesoesterkwartier@gmail.com.

Karel van Rooy.