10 juni 2017. Tijd voor het jaarfeest van Speeltuin Rivierenwijk aan de Dollardstraat. De voorbereidingen voor deze middag zijn weken geleden al gestart. Ook de Speeltuinvereniging Rivierenwijk wordt gerund door vrijwilligers. En het is weer gelukt een mooi spektakel voor de kinderen uit de wijk te organiseren.

Misschien ten overvloede vermeld, maar eigenlijk alle activiteiten in het Soesterkwartier en dat zijn er 4 per dag het hele jaar door, wordt door de bewoners uit de wijk gedaan. Geen fors betaalde kracht die even beslist over een ZomerParade. Geen betaalde mensen die alles tijdens de ZomerParade of andere evenementen iets regelen. Nee gewoon mannen en vrouwen uit de wijk, die naast hun huishouden/ werk of gezin deze dingen vrijwillig doen. En zo gaat dat ook bij de Speeltuin RV. De vraag naar helpende handjes is soms groot. Toch is ook dit jaar, zowel de organisatie van de ZomerParade, als het Jaarfeest Rivierenwijk er weer in geslaagd een super evenement neer te zetten. Ga er maar eens aanstaan. En dat het “vroeger” beter en anders ging zal best wel. De hedendaagse wet en regelgeving, bepaald namelijk voor een groot gedeelte hetgeen mag en niet mag.

Voor deze middag van 10 juni was de planning al ruim bekend. Merel Wismeijer, 2e ( nou ja 20 ste zegt ze) op de Wereldkampioenschappen “schmink” in een bepaalde vorm, was weer bereid om de hele middag de aanwezige kinderen van een leuke “print” te voorzien. Na 13.00 uur werd de rij van “Fantasy” steeds langer. Hekjes en spelregels waren nodig om Merel in alle rust haar creatieve geest te laten uitwerken.

Voordat men echter de hekken van de ingang passeerde, kreeg elk kind twee bonnetjes. Een voor een gratis suikerspin van de van Manschot 4 you kraam en een voor een zak popcorn.

De Speelotheek had weer heel leuke spellen uitgezet, zoals het grote schaak en damspel. Of voor de kleintjes de waterbaan. De van oorsprong Hongaarse artiest met ballonnen, maakte weer allerlei langwerpige hondjes, pistolen of andere vormen met zijn ballonnen.

Dansen is mijn ding, roept ze en op haar kleding staat “Dansgek”. In de diverse leeftijdsgroepen worden “dans” workshops gegeven. De kids gingen volledig uit hun dakje en ook voor het toegestroomde publiek een feest om bij “stil te blijven staan”.

Ook de skelterbaan,was deze maal weer in gebruik genomen. De gekleurde bolides scheurden dan ook over het race circuit. Natuurlijk werden de regulieren speeltoestellen ook consequent gebruikt.

De in het speelveld aanwezige variant van een “speed” garage, of te wel een luchtspringkussen, werd ook druk bezocht.  Een gezellige en soort huiselijke sfeer ontstond toen op verschillende plaatsen in het gras, groepjes neer streken. Een soort familie bijeenkomst op het speelgras van de speeltuin.

Om 15.00 uur, was het de beurt aan de “poppenkast”, dus de dansvloer werd omgetoverd als “Carré ” en alle kinderen konden plaats nemen om de poppen voorstelling te volgen. “De sterkste ben ik” was het thema. Alle gangbare sprookjes figuren werden door de Grote boze Wolf ondervraagd. “Wie is de sterkste in het bos?” zo wilde de wolf van de biggetjes, de kabouters, Roodkapje en de buurvrouw van de oma van Roodkapje weten. Allemaal zeiden ze natuurlijk dat de grote boze wolf de sterkste was.

Toen kwam de Grote boze Wolf een klein draakje tegen waaraan hij ook de vraag stelde: “Wie is de sterkste in het bos?” Het Draakje antwoordde: MAMA! Dat antwoord beviel de Wolf helemaal niet, dus hij herhaalde z’n vraag nog een paar keer, het antwoord bleef hetzelfde. Toen de Wolf begon te dreigen naar het Draakje, riep die vervolgens heel hard “MAMA!”. De moeder kwam heel snel tevoorschijn. Dat was heel erg schrikken voor de Grote boze Wolf, die ineens heel klein leek naast Mama Draak. Hiermee was de clou van het verhaal bereikt: Mama’s zijn de sterkste wezens!

Daarnaast was er in de Botanische tuinen van de speeltuin een eeuwenoud ritueel gaande. Op een open plek in het “moestuin”gedeelte, waren op mythische wijze “holle”stenen geplaatst. Tussen de symboliek van leven en  natuur, werd op symbolisch wijze blokken hout verbrand. De van de jacht terug kerende krijgertjes hadden hun prooi op een stok gespietst.  Deze “jachtbuit” werd met veel verve boven het vuur gehouden, waardoor de prooi gaarde. Zodoende kon men marshmallows bakken boven een kampvuurtje. De grote picknicktafels diende deze maal als “knutsel” plek waar een veelvoud van materiaal aanwezig was.

Huttenbouw. Inschrijven als deelnemer van de Huttenbouw in de grote vakantie was eveneens een punt van bezinning.

Het jaarfeest Speeltuin Rivierenwijk, is zeer druk bezocht. En ondanks, of juist door de paar uur van feest een intensief en leuke activiteit/ evenement.

Verlag Karel van Rooy.

Fotoreportage Karel van Rooy/ Nel Groenendijk.