22 april 2017. Speeltuin Soesterkwartier krijgt gaande de dag een “vorstelijke”uitstraling. Het woord ‘Royal Bling” verschijnt eigenlijk overal. Maanden is er hard gewerkt om het jaarconcert van Coda een zeer feestelijke uitstraling te geven. In casu een “koninklijke”uitstraling.

Met het Nieuwjaarsconcert werd al een tipje van de muzikale sluier opgelicht, welke nummers er op deze avond te verwachten waren. Tevens werd een prijsvraag uitgeschreven via Facebook. Men moest het thema van deze avond raden aan de hand van summiere deelfoto,s . De winnaar (Henk Kas) raadde uiteindelijk de titel “Royal Bling” en het “vorstelijke”thema. .Zoals vermeld in de prijsvraag, zou de winnaar een gratis stoel krijgen tijdens het concert.

Ook al maanden bezig waren de techneuten die samen met Ton Schimmel de complete toneel verlichting vervingen. Nieuwe spots, lasers, schijnwerpers, wisselende kleurfilters enz enz. werden opgehangen. Het geheel door een computer te besturen en bedienbaar vanuit de zaal.. Het toneel werd voor deze gelegenheid omgezet in de bekende Coda kleur “zwart”. De achtergrond en zijkanten waren fraai weggewerkt met zwarte doeken, met daarvoor uiteraard het orkest.

Bij de ingang was een “ereboog”van ballonnen gemaakt en een zeer grote (opblaas) bol met wisselende verlichting, markeerde de ontvangst. Ware het niet dat de wind bijna aan de haal ging met de grote bol.

Samen met uitnodigingen en verkochte intree kaarten, werden er 110 bezoekers verwacht. Het zouden er iets meer worden. Gaande de aankomst van bezoekers, werden aan de zaal nog kaarten verkocht waarmee er zo,n 140 muzikale toehoorders op het concert waren afgekomen. Een noviteit was natuurlijk ook het eerste optreden van het “Magneet Orchestra”. Een met basisscholieren gevuld orkest, opgezet door de Dirigent van Coda, Henk van de Berg.

Vooraf werden al feestelijke glazen met evenzo feestelijke drankjes klaargezet voor de binnenkomende bezoekers.

Iets later dan het programmaboekje aangaf werd door de gastvrouw van deze avond, Margriet Hersevoort, een ieder welkom geheten. Aandacht werd gevraagd voor het Jeugdorkest en het feit dat er na de pauze “hoog”bezoek werd verwacht.

Het concert:

De gastvrouw kondigde de te spelen nummers aan, met de benodigde muzikale uitleg. Het samengestelde programma was voor de pauze best wel “technisch”te noemen. En zo hier en daar zat een nootje niet op de regel waar hij hoorde. Hetgeen niet wegnam dat het publiek met volle teugen genoot. De “floormanager”Ton Schimmel, die halverwege in de zaal aan de knoppen zat, zorgde voor een groot aantal effecten op het toneel. het neerlaten van het beamer-scherm waar “Grease”protectie zichtbaar werd en de vele spots en gekleurde effecten op het toneel.

Voordat de laatste twee nummers voor de pauze werden gespeeld, was er een inbreuk door de Voorzitter.

Vooraan, op de eerste rij, was een op naam gestelde stoel versierd, met Henk Kas, als gereserveerde persoon. Henk zat daar dan ook , omgeven door ballonnen en flesjes geestrijk vocht.. Henk was in de veronderstelling dat dit het resultaat was van de gewonnen prijsvraag. Het liep even anders; Vanuit de zijvleugel werd een mega groot, ingepakt “ding”naar binnen gedragen en met de mededeling van de Voorzitter, dat we niet de hele avond hadden, kon Henk Kas zijn werkelijke prijs “afwikkelen”. Een heuse leunstoel viel hem ten deel.

Hierna nog te spelen The Locomotion een arrangement van Ton Schimmel en “Grease” waarbij de dirigent toch wat later aan de pauze wilde beginnen. Het orkest wilde “a tempo”, maar dat werd niet toegelaten.Een man met een lange jas, waarvan de binnenzijde vol hing met horloges, bleek de aanmelding te zijn voor de pauze. De horloge stonden allemaal stil.

De pauze, werd hierna mede gebruikt om een opstelling te maken voor het jeugdorkest van de Magneet.

Jeugdorkest en Vorstelijk bezoek.

Nerveus; slecht geslapen; niet etend; Kenmerken voor het 12 tal scholieren van basisschool de Magneet, die geheel belangeloos door Henk van de Berg, les krijgen. Slagwerk, Saxofoons; trompet, hoorn en Melodia, begeleid door de dirigent zelf, werd een gedenkwaardige mijlpaal gezet. “Muziek”leeft bij de jeugd en ze zijn maar wat bereid hier voor te oefenen. Het samenspel en samenwerken is een leerzaam proces. Wel beste Dirigent het resultaat was geweldig. In de korte tijd dat deze groep les kreeg is er een zeer leuk orkest ontstaan. En dat lieten ze horen.

Maaaarr, niet dat er eerst “hoog”bezoek werd aangekondigd. Een “vorstelijke”man, schreed “Koninklijk”binnen, gekleed in het marine tenue van schout bij avond.. WA had even tijd genomen om dit prachtige initiatief van het jeugdorkest met zijn aanwezigheid te “upgraden”. Met een forse knipoog naar het Oranjefonds. Ademloos luisterde zijne vorstelijkheid en de aanwezigen naar de ingestudeerde stukjes muziek. het plezier, maar ook de spannend kijkende gezichten van de jeugdleden, sprak boekdelen.

Een staande ovatie was natuurlijk terecht.

Vervolg concert Coda:

Het vervolg, was weer ouderwets Coda. Opbouwend naar de Blues . Muziek uit succesvolle jaren, met achterliggend het verhaal van de teloorgang in de kledingindustrie in Twente. Blues Factory, een eigen arrangement van Jacob de Haan, was “lekker” en afsluitend werd het nog een happening met Sam’s Dixje. Bij dit nummer werd een semi echte “dixie” (mobiel toilet) naar binnen gereden. Met behulp of juist door het ingrijpen van de Voorzitter, werd de wc doorgetrokken en verscheen een laatste muzikant, om het te spelen nummer te volmaken.

Muziekgezelschap Coda mag terug zien op een zeer geslaagd jaarconcert.

Het bleef nog lang gezellig in Speeltuin Soesterkwartier.

Verslag en foto’s Karel van Rooy

Fotoreportage klik hier,