Afgelopen maandag 7 mei. Op Schiphol staat een vliegtuig met bestemming Armenië gereed voor vertrek. Met aan boord de beide scholieren van ’t Anker, Howick en Lili. Van de al bijna 10 jaar hier verblijvende kinderen is de moeder vorig jaar al naar Armenië uitgezet. Het Soesterkwartier kwam in actie, protesten in Den Haag volgde met een indrukwekkende protestmars in Amersfoort.

Het vliegtuig vertrekt echter niet. De advocaat heeft op naam van de Howick en Lili een nieuwe procedure gestart en wachtend op een voorlopige beslissing, blijft het vliegtuig aan de grond.

Het groene lampje ging niet branden in de cockpit, maar wel bij de kinderen. Ze mogen hier blijven in afwachting van de nieuwe procedure en zijn weer van boord gehaald.

Het moet voor hen een verschrikkelijke ervaring zijn geweest, om niet alleen “weer”afscheid te moeten nemen van al hun vriendjes, maar ook het onder “begeleiding” en “dwang” plaats te moeten nemen in het vliegtuig.

Hopelijk komt er nu snel een definitieve beslissing dan ze mogen blijven.

De wijkwebsite heeft diverse malen deze tragedie onder de aandacht gebracht.

Om redenen van privacy en bescherming van “alle”mensen, die zich hebben ingezet achter de schermen en in de annoncemietijd /illegaliteit kunnen wij geen informatie verschaffen. Mogelijkerwijs dat op een later tijdstip de onderzoek’s perikelen van de Immigratie en Naturalisatie Dienst bij een aantal inwoners uit het Sk/ Amersfoort , kenbaar worden. Deze hebben nogal veel “indruk”hebben achtergelaten.

Beste Redactie,

Vorige week steunden jullie een oproep aan staatssecretaris Mark Harbers om Lili & Howick hier te laten blijven. Dank voor je steun! Graag praat ik je even bij: voorlopig mogen Lili en Howick in Nederland blijven. Hun advocaat is een nieuwe procedure gestart en de kinderen van 12 en 13 mogen in Nederland het verloop van die procedure afwachten.

Dit zegt helaas nog niets over het definitieve lot van Howick en Lili. Maar voorlopig zijn wij blij dat ze nog niet naar Armenië zijn uitgezet.

We blijven -zij aan zij met al die andere betrokken Nederlanders- campagne voeren voor Lili, Howick en de ruim 400 andere kinderen die in Nederland geworteld zijn, maar uitgezet dreigen te worden. Blijf op de hoogte van deze en andere campagnes door je hier aan te melden voor onze updates.

Bedankt!

Jurjen van DeGoedeZaak

 

Redactie Karel van Rooy.