19 september, een stralende dag. Tijd om lekker naar buiten te gaan! Tijd om de handschoenen op te pakken! En de prikstok – al is dat een mooie knijper die door de organisatie voor de Emmauskerk wordt uitgereikt. Compleet met vuilniszak en handschoenen kon eenieder die het wilde en kon, aan de slag met zwerfvuil zoeken. Samen met mijn zoon ging ook in aan de slag: wat zouden we vinden? En hoe snel zou de vuilniszak vol zijn? En als dat snel zou zijn, wat betekende dat? (Dat er veel vuil was bijgekomen? Of dat hier al een tijd niet was geraapt?)

De fiets uit de bosjes – wie-o-wie (staat bij hondenveld!)

Je weet dat je bepaalde dingen zult vinden: papier, plastic van snoep en blikjes en flesjes. Ja, die vonden we volop – maar we vonden ook echt afval van een zwerver… Want in de bosjes kwamen we een al verterende slaapzak met ondergoed en schoenen tegen. En eromheen lagen weer de bekende blikjes bier. Statiegeld… en je weet dat deze zwerver echt niets zou achter laten. Sterker nog: hij zou op zoek gaan naar meer als hij statiegeld ontving!
En wat vonden we nog meer? Een heuse fiets zonder zadel… (Zie foto). Die hebben we nu tegen het hek van het hondenveld gezet – want misschien herkent iemand deze fiets. En een donkere Feyenoord-voetbal… Ook die hebben we dan maar op het trapveld laten liggen: want die zal nog wel een bestemming vinden. Maar toen de meest vreemde vondst: een koffieapparaat… Hoe komt die daar nou weer? Rara, een raadsel.

En toen we stopten -na anderhalf uur hadden we twee zakken vol vuil- zag mijn zoontje dat waarvoor we het ook doen: een specht! Dat was natuurlijk leuk. Want al dat plastic dat verteert, dat in ons grondwater en daarmee in de natuurlijke kringloop komt, daar wordt een mens niet vrolijk van. Nou ja, zwerfafval, het is ook op een bepaalde manier normaal geworden. Dat is ook niet goed. Na afloop kreeg mijn zoontje een Donald Duck over zwerfafval en een doe-boek. Organisatoren van deze lokale clean u day: hartelijk dank!