Amersfoort 17 november 2018. Nederland verwelkomt Sinterklaas. Helaas vernemen we uit de media, dat elders in het land de zwarte pieten discussie volledig uit de hand loopt. In menige stad is het begrip “Kinderfeest” volstrekt onwaardig geworden. In Amersfoort verloopt de intocht van Sinterklaas gelukkig heel feestelijk en gemoedelijk. Een piepklein motorbootje voorzien van onder andere een draaiorgel, met een multitasking man aan boord kwam vooraf de bekende liedjes spelen. Draaien aan het orgel, trompet spelen en varen is iets waarvoor duidelijk goed geoefend was, het klonk goed!

Om even na half één kwam de eerste boot van de “stoet” in het zicht van de kinderen die links en rechts vóór de Kwekersbrug, op de kade stonden. Al snel daarna kwamen ook de andere boten in beeld. Vier forse boten met heel veel zwarte Pieten en……de lang verwachte: Sinterklaas!

Eenmaal voor de brug, lagen de vier boten kort bij elkaar om na de opening van de brug er snel door te kunnen varen naar de aanlegplaats. Zingende en dansende Pieten op drie van de boten, terwijl op de vierde het Pieten-orkest zich de handen blauw speelden. Dit jaar geen pakjes te water, de Pieten waren duidelijk goed geïnstrueerd om geen rare fratsen uit te halen.

Langs de kant stonden-, en zaten witte-, schoorsteenveeg-, en zwarte Pietjes. Hier en daar zichtbaar gespannen, want sinterklaasfeest is leuk maar blijft voor velen toch ook een beetje spannend, tegenwoordig ook steeds vaker voor volwassenen.

En zoals dat op het water gaat, aan de horizon is een openstaande brug waarneembaar. De speaker maand de kinderen vooral hard te zingen. Nou de honderden kinderen schreeuwden het uit. En jawel er verschijnt een mast en in die mast hangt een zwarte piet, breed zwaaiend en balancerend in de mast. Langzaam verschijnt de rest van de boot ook. Het blijkt de pietenboot te zijn.  Keurig wordt deze afgemeerd aan de kade. De pakjesboot, blijft angstvallig een beetje achter. Voor de gelegenheid omgetoverde fietsboot van de Eemlijn, is te zwaar. Teveel pakjes waarschijnlijk, of zou het zo zijn dat de extra aangevoerde pieten een groot gewicht vormen.

Ook Burgemeester Bolsius meldt zich bij een der hekken en wordt na het openen van de hekwerken op de ontvangst(kade) toegelaten. De speaker meldt keurig hoe een en ander verloopt.  Aan beveiliging en toezicht is geen gebrek. Een heel peloton circus pieten komt ook een show geven. Dan is ook het dweilorkest van de Sint weer opgang gekomen en wordt duidelijk dat de Sint daadwerkelijk in de tweede boot zit.

Daarnaar gevraagd aan de Burgemeester of hij de Sint al zag, roept hij dat hij wel de “staf”ziet en dus Sinterklaas daar ook bij moet zijn. De boot met de Sint, komt dan ook gestaag nader. Vele pieten zwaaien naar de enorme menigte kinderen en ouders. Beide oevers staan bomvol, vanaf de jachthaven tot aan de koppelpoort. Het staat vol.

Na het vast maken van de trossen, wordt Sinterklaas door de Burgemeester geholpen van boord af te komen. Warme woorden van onze burgervader komen uit de speakers. “Vanuit Amersfoort- Hoogland-Hooglanderveen_Bunschoten en omliggende wijken en gemeenten, heet ik Sinterklaas van harte welkom op deze mooie dag”.  Instemmende geluiden komen uit het publiek.

Op de kade, nestelt de Sint en zijn gevolg zich op een goede plek. Er staat een “pieten”dansgroep klaar en die laten dan ook even zien dat ze goed op de hoogte zijn van de laatste danstechnieken. De circuspieten doen hun kunsten en de muziek gaat lekker door. Dat zal zo nog een tijdje aanblijven. Ook als Sinterklaas er op wordt gewezen dat in de stad nog heel veel andere kinderen staan om hem te verwelkomen.

Onder luid gezang wordt de stoet dan ook richting stad/ Koppelpoort gezet. Een statig gezicht.

De bouwplaats ( grindbak) op het Eemplein heeft ook een magisch kenmerk. Aan de takels van de bouwkraan hangt een enorme zak met zo te zien pakjes. Hopelijk komt er ook een kraanmachinist om ze er weer uit te halen.

Sinterklaas is weer in het land en wat betreft het Amersfoortse een fantastische aankomst met een juiste instelling van allen. Hulde.

Incidenten zijn ons tot na het schrijven van dit artikel, niet bekend geworden.

Fotoreportage Nel Groenendijk ( Vanaf de Kwekersbrug ( de War) richting Eemplein.

Fotoreportage Karel van Rooy. Aankomst kade/Eemplein/Koppel.

 

Verslag Karel van Rooy.