Het vergeten kind: onwillekeurig schieten dan beelden van “Home Alone 1,2 en 3 door je heen. Het jochie wat niet mee kon met vakantie, omdat hij vergeten was. Deze “film”versie gaat hier niet op. Der actieweek “het vergeten kind” betreft kinderen die door omstandigheden in een tehuis, instelling cq maatschappelijke opvang terecht komen, zonder de zorg van ouders. Kortweg gezegd “wees”kinderen.Maar ook kinderen uit “andere” landen die in de asielprocedure stranden en op straat dreigen te komen, horen  bij deze “helaas” selecte groep.

Dat is toch iets wat alleen in “verre” en vreemde landen voorkomt. Helaas in Nederland kennen we nog steeds het probleem van kinderen die tussen het bekende wal en schip vallen. Voor ouders en verzorgende zijn er allerlei middelen en/of mogelijkheden om zich weer te redden. De kinderen hebben dat niet. Aangewezen door een instantie worden ze in een instelling, tehuis of opvang geplaatst, wachtend op betere tijden. En schrik niet dat zijn er meer dan 1500.

Landelijk is er deze week aandacht besteed aan “het vergeten kind” , waarbij diverse instanties zorgden voor een leuke dag voor de kinderen. Het slotakkoord lag in Amersfoort en wel op 3 februari 2017 in de Superfun. Van 11.00 tot 16.00 uur, was de hele Superfun ingericht voor de opvang van zo,n 750 “vergeten” kinderen.

Rond de klok van 11.00 uur, was het parkeerterrein dan het aangezicht van arriverende touringcarbussen met ladingen kids. Begeleiding was goed geregeld en zichtbaar. De oranje/rode jasjes van de organisatie waren duidelijk. De borden met nummers die werden meegevoerd, gaven aan om welke groep het ging, zodat de kinderen enigszins de richting konden volgen.

Een massa kinderen werd in “no time” bij de ingang verwerkt. Medewerkers van de Superfun en de organisatie/ beveiliging zorgden voor een goede regelmaat en dosering. Uiteraard komen er met 750 kinderen ook de nodige begeleiders mee.  iedereen kreeg bij binnenkomst een zak muntjes, waarvan eten en drinken kon worden gehaald. Kinderen hadden maar een doel. Spelen en je uitleven.

De ballenbakken puilden uit en niet alleen met ballen. Het was ravotten en dollen. De klimwand en aanverwante klauter toestellen kregen het druk. Maar de Superfun is groot en had alle zeilen bijgezet met activiteiten. De kinderen konden “lasergunnen”; trampoline springen; of hoog boven in de nok over touwladders lopen ( wel netjes aan veiligheidslijnen). Er was midgetgolf ; de bowling was geopend en de speeltoestellen zo her en der verspreid, kregen ook de nodige aandacht. De “meiden”konden een mooie versiering krijgen bij het schminken.

Het geplaatste podium werd mede gebruikt voor optredens van Fien en Teun, of Dobbe en de Draak en de bekende Woezel en Pip. Maar meerdere ‘acts” werden gepresenteerd w.o. een Dj.  Op meerdere plaatsen kon de inwendige kindermaag gevuld worden met drinken en eten. Ook voor de volwassene stond overal koffie en thee. Perfect georganiseerd. Achter de Superfun was een circuit gemaakt om te “boarden”.

Het slotakkoord kwam vandaag van Willeke Alberti, die om 15.00 uur een optreden gaf. Eigenlijk had Willeke samen met John de Mol zullen zingen maar die lag helaas zwaar ziek op bed.

De zangeres deed dit op haar verjaardag en dat moest natuurlijk gevierd worden. Een mega grote taart met daarop de bescheiden leeftijd in (72) kaarsjes erop, en in cijfers, werd namens de organisatie aangeboden Samen met alle kinderen werd het nostalgische nummer gezongen en het einde van deze “vergeten kinderweek” ingeluid. Of zoals U wilt beëindigd. De glimlach van een kind, werd hier een doorlopende “big smile” Voor verschillende kinderen dan ook een reden om een handtekening te vragen en te krijgen, van deze Nederlandse beroemdheid. Wat hebben deze kinderen een fantastische dag gehad. En last but not least, ieder kind kreeg een “goed gevulde goodie-bag met leuke cadeaus mee naar >>> ( huis) . Tja het kwartje is wel gevallen.

De vele touringcarbussen stonden weer klaar voor de afvoer, geen afscheid, maar meer een “tot de volgende keer”

Verslag: Karel van Rooy

Foto’s: Karel van Rooy en Nel Groenendijk

35.000 HANDTEKENINGEN NODIG VOOR STICHTING HET VERGETEN KIND VOOR KINDEREN IN DE VROUWEN- EN MAATSCHAPPELIJKE OPVANG

Johnny, Natasja, Juvat, Babette, Angela, Jamai, Saar en vele andere BN’ers pleiten voor petitie in de Week van Het Vergeten Kind

Vorig jaar werd het Nederlandse straatbeeld wekenlang gekleurd door vrolijke geel-roze Hartenhuisjes. De post-it campagne van Stichting Het Vergeten Kind moest alle Nederlanders eraan helpen herinneren de ‘vergeten kinderen’ juist niet te vergeten. Ook dit jaar zal het Hartenhuis weer in heel Nederland te zien zijn. De stichting vraagt hiermee heel Nederland zijn hart te openen en mee te doen aan de petitie met als doel 35.000 handtekeningen voor de 7.000 kinderen die noodgedwongen in de vrouwen- en maatschappelijke opvang terecht komen. Veel van deze kinderen krijgen niet de zorg die ze nodig hebben en verdienen. En dat is volgens de stichting “onacceptabel.”

Ieder kind in Nederland dat noodgedwongen in de opvang terecht komt, verdient psychische hulp zodat hij of zij traumatische ervaringen goed kan verwerken. Dit is nu niet het geval. De hulp die wel aan de volwassenen wordt geboden voor een goede start om een nieuw leven op te kunnen bouwen, is juist voor beiden hard nodig. Joep Verboeket, Directeur Stichting het Vergeten Kind: “Met de 35.000 handtekeningen roepen we de lokale en nationale politiek op om niet langer naar elkaar te kijken, maar om de kinderen in de opvang te helpen.” Het doel is dat elk kind en elke jongere in de vrouwenopvang en maatschappelijke opvang een veilige plek krijgt en deskundige begeleiding. Dit wil de stichting binnen een jaar realiseren, dus voor 2018.

“Om de situatie voor deze kinderen concreet te verbeteren, is het noodzakelijk dat zij gezien worden als zelfstandige cliënten van de opvang en dat er een budget is waaruit hun ondersteuning wordt gefinancierd. Daarbij moeten er goede samenwerkingsafspraken zijn met scholen en jeugdzorg, zodat alle professionals traumasensitief met deze kinderen kunnen werken,” aldus Verboeket.

Hartenhuis campagne

De landelijke campagne, gesteund door 3M, start maandag 16 januari en eindigt in de week van Het Vergeten Kind op zaterdag 4 februari. In deze periode zal de campagne zowel op tv, radio, online en offline (o.a. Ziggo Dome, Naturalis, Carre, maar bijvoorbeeld ook bij de lokale bakker of slager) te zien zijn. De stichting zal samen met haar ambassadeurs weer heel Nederland wakker schudden om ‘vergeten kinderen’ zichtbaar te maken, een stem te geven en te ‘strijden’ voor duurzame verbeteringen van de kwaliteit van de opvanglocaties, met de boodschap: “Elk kind verdient een veilig en liefdevol thuis.’  Op de website van de stichting kunnen mensen ter plekke een handtekening voor de petitie zetten. Laat ook je hart spreken en teken de petitie op hetvergetenkind.nl.

De Week van Het Vergeten Kind

Vanaf zondag 29 januari t/m zaterdag 4 februari zal de campagne zijn hoogtepunt beleven tijdens de Week van Het Vergeten Kind. In deze week organiseert de stichting verschillende activiteiten door het hele land. Vaste onderdelen zijn de uitreiking van de Kind Centraal Award en het Filmfestival. Ook zijn er een aantal nieuwe activiteiten bijgekomen, zoals de organisatie van diverse voetbalclinics. In de Week van Het Vergeten Kind vraagt de stichting speciale aandacht voor de zeer kwetsbare groep van 4.000 kinderen in de maatschappelijk opvang en de 3.000 in de vrouwenopvang. Door middel van de activiteiten tijdens de Week krijgen de kinderen de kans om hun verhaal te vertellen over deze problematiek.