Verdomd moeilijk om te maken! Denk aan een smaakvol beslag met de juiste consistentie en goed gerezen. Een mooi bolletje die niet te groot en niet te klein in de olie gaat zwemmen, goed gaar; de frituurolie die op een constante temperatuur (180 graden Celsius) moet blijven en vooral: geduld, geduld, geduld…

Melk of water? Dilemma. Met melk krijg je een beslag met meer smaak, maar de oliebol wordt iets compacter en in de hete olie sneller bruin (dat komt door de lactose, ook wel melksuiker genoemd)… Met water wordt de oliebol lichter en zompig maar verliest iets in smaak… Mijn advies is: proberen, proberen en nog eens proberen, ga af op je eigen smaak. Maak jouw experimenten met kinderen bijvoorbeeld. Ideaal (ze kunnen helpen met de afwas ;-)) en super gezellig!

Ingrediënten voor 15, 16 oliebollen a 60, 70 gram per stuk:

400 gr bloem, 3 dl lauw water (of lauwe melk), 200 gr blanke en zwarte rozijnen (geweld in lauw water – na het wellen, de vruchten laten uitlekken en drogen), 150 gr suiker, 2 eieren, 80 gr gesmolten boter, 30 gr verse gist, een snufje zout, 8 gr vanillesuiker, 5 gr kaneel, de geraspte schil van een citroen en een sinaasappel, olie voor het frituren en poedersuiker.

Neem een kom en doe daar de bloem in. Maak in het midden een kuiltje. De zachte roomboter en de eieren mengen met de bloem. De suiker nu door de bloem, eieren en de boter mengen. Langzaam, zeer langzaam, meng het lauwe water (of melk) met de opgeloste gist al draaiend met de bloem, eieren, boter en suiker. Draaien en mengen net zo lang tot er een mooi glad beslag ontstaat. Voeg nu de mix van rozijnen toe aan het beslag en vervolgens kaneel, vanillesuiker, citroen en sinaasappelschil. Goed blijven mengen en roeren en voeg als laatste het snufje zout toe. 

De kom waar het beslag in zit boven op de verwarming zetten, afdekken met een schone katoenen natte doek (om de uitdroging te voorkomen) en minimaal 1 uur laten rijzen.

Zet de frituurpan met een goede olie (arachideolie of zonnebloemolie) op het vuur. 

Olietemperatuur: 180 graden Celsius (constant). Maak de ijslepel vochtig met water, schep een klein beetje beslag in de lepel en laat het voorzichtig in de olie glijden. De oliebollen moeten ruim in de pan en in de olie kunnen ‘zwemmen’. De olie blijft hierdoor op temperatuur en de bollen worden goed gaar. Afhankelijk van de grootte van de pan, niet teveel oliebollen in 1 keer bakken. Frituurtijd: 6-7 minuutjes.
Laat de oliebollen goed uitlekken op keukenpapier. Kunstsneeuwen met poedersuiker en nog warm verslinden.
Bron: www.dekokmetvleugels.nl