De Stichting Gijzelaars Beekvliet en Haaren herdenkt vandaag samen met de gemeente Woudenberg de 12 verzetsstrijders en drie gijzelaars die op 16 oktober 1942 door de Duitse bezetters zijn geëxecuteerd in het bos bij landgoed Den Treek bij Austerlitz. De 15 slachtoffers waren opgepakt als vergelding voor verzetsdaden en sabotage-acties in Oost-Nederland in de Tweede Wereldoorlog.

In het bos van Den Treek-Henschoten, nabij de Pyramide van Austerlitz, hebben 3 gijzelaars en 12 verzetsstrijders uit het Po­lizeili­che Durchgangslager Amersfoort(Kamp Amersfoort) op 16 oktober 1942 de dood gevonden. Zij werden omgebracht als vergel­ding voor verzet en sabotage in Oost-Nederland. Ieder jaar worden op 16 oktober de moedige daden van de omgekomen gijzelaars en verzetsstrijders herdacht. Loco-burgemeester Ravestein heeft namens het gemeentebestuur van Woudenberg  een krans gelegd bij het monument.

Tweede Wereldoorlog.

In het voorjaar van 1942 pakten de bezetters ruim 1200 mannen op als vergelding voor sabotage-acties. Het waren vooral mannen met een vooraanstaande positie in organisaties die zich openlijk tegen de Duitsers verzetten, zoals de vakbonden. De gijzelaars werden ondergebracht in de twee seminaries Beekvliet en Haaren. Gearresteerde verzetsstrijders gingen naar Kamp Amersfoort. De executie was bedoeld om Nederlanders duidelijk te maken dat de bezetters geen verzet duldden.

bron: Reformatorisch Dagblad, gemeente Woudenberg

Onlangs hoorde ik een oud verzetsstrijder zeggen:”Wat was er nu zo leuk aan om Soldaat van Oranje te zijn ?” Dit naar aanleiding van het theater spektakel Soldaat van Oranje  oud vliegveld Valkenburg. “Je vergeet het nooit meer wanneer  je maten naast je vallen” Inmiddels is hij 89 jaar oud en héél moeizaam komen alle verschrikkelijke ervaringen er stukje bij beetje uit.  Héél moeilijk vindt hij het om er over te praten ook over de korte periode net na de oorlog dat hij bewaker was in een kamp waar NSBers gevangen zaten  ? “Ik heb toen ontslag aangevraagd en gelukkig gekregen,daar was ik niet voor “,desgewenst zou hij na al die tijd nog blindelings een stengun in elkaar kunnen zetten.  Wellicht lukt het me om alles een beetje gestructureerd op papier te krijgen al was het alleen maar omdat hij dan eindelijk  ’n keer zijn geschiedenis kan vertellen. We zijn het hen ook eigenlijk verplicht. Aangrijpend is het zeker !

Gedenk allen die  hun leven lieten voor onze Vrijheid.