Een houtvuur is gezellig. Maar een open haard of houtkachel kan ook voor overlast zorgen. Omwonenden kunnen last hebben van de rook. Goed gebruik van uw open haard of een houtkachel is voor zowel uw omgeving als voor u of uw gezin van groot belang.

Als u last heeft van een open haard of houtkachel van buren of bewoners bij u in de straat laat dat dan aan de ‘stoker’ weten. Vaak is overlast op eenvoudige wijze te verhelpen en weet de stoker niet dat er overlast in de omgeving is. Overleg eerst voordat u eventueel naar de gemeente stapt.

Richtlijnen

Om overlast door een open haard of houtkachel te voorkomen zijn er een aantal belangrijke richtlijnen. Gebruik open haardblokken, ook wel zaagsel-paraffinebriketten genoemd, of hout dat minimaal een jaar gedroogd is. Wanneer u nat hout stookt, ontstaat er minder warmte en meer rook. Huishoudelijk afval, oud papier, plastic, textiel, spaanplaat en geverfd, geïmpregneerd of gelakt hout mogen niet gebruikt worden voor de open haard of houtkachel. Deze materialen veroorzaken extra stank en bij verbranding kunnen mogelijk kankerverwekkende stoffen vrijkomen.

Overlast

Stook niet wanneer het windstil of mistig weer is.  De rook van het haardvuur blijft om het huis hangen. De omgeving wordt rokerig en buren kunnen hiervan last hebben. Uit onderzoek van het Ministerie van VROM blijkt dat 17% van de Nederlanders ongemak heeft van het stookgedrag van de buren. Mensen met gevoelige luchtwegen, zoals astmapatiënten, kunnen gezondheidsklachten krijgen door laaghangende rook.

 Ventilatie

Vrije luchtaanvoer en ventilatie zijn belangrijk om te voorkomen dat bij houtverbranding schadelijke stoffen vrijkomen. Een schoorsteen die niet voldoende trekt, kan de verbrandingsgassen niet (optimaal) afvoeren. Na een tijdje kan er roetaanslag voorkomen of kan de schoorsteen zelfs verstopt zijn. Op die manier komen co-gassen vrij in de kamer. Bij een brandende haard is het belangrijk om goed te ventileren. Het vuur krijgt zo genoeg zuurstof om te branden en vervuilende stoffen worden afgevoerd. In goed geïsoleerde woningen moet extra worden gelet op goede ventilatie.

Meer informatie en tips zijn te vinden op www.amersfoort.nl/milieu.