Vrijdag 15 september, Om vier uur startte in het Wijkmuseum een soort van motivatie bijeenkomst ter voorbereiding op de Fit in 12 weken training die binnenkort van start gaat.

De motivator was Heleen Zuidenduik, een van de sportcoaches bij de SRO. Eerst werd even gekeken naar de dingen die met de jaren steeds minder goed gaan of pijnlijk worden. Pijnlijke gewrichten, spierpijn, evenwichtsprobleempjes en hoe dat voorkomen/  vermindert kan worden. Bewegen lijkt het “toverwoord” anno 2017, maar is het dat ook?

Als je bedenkt dat mensen die meer (buiten) bewegen meestal ook blijere en gezondere mensen blijken te zijn, dan lijkt het daar wel “toveren” te zijn. Maar niet alleen het lichaam maar ook de hersenen zijn gebaat bij bewegen, door bewegen blijven ook “de grijze cellen” beter bewegen. En daar waar de hersenen beter “bewegen” krijgt men niet te maken met stilstand en is er dus ook geen achteruitgang.

Een paar oefeningen werden gedaan met de vingers die een beetje vergelijkbaar zijn met: linkerhand een rondje tekenen en tegelijk met de rechterhand een vierkantje. Het vergt wat oefening, en lukt zeker niet gelijk, maar het maakt wel optimaal gebruik van “de grijze cellen” en helpt zo om de hersenen zo fit mogelijk te houden.

Zo werden er ook tips gegeven aan mensen die een pijnlijke heup, knie of rug hebben en daardoor meer moeite met bewegen. Mensen die knieproblemen hebben kunnen bijvoorbeeld 10 minuten op een tafel gaan zitten en zachtjes hun been wiebelen.

Zo werd ook duidelijk gemaakt dat mensen die last hebben van hun “heup” – achter buiten zijde heup – vaak in werkelijkheid rugklachten hebben. Als men last van de heup heeft, dan voelt dat meer aan voor-/ lies kant.

Waarom het goed is om ’s ochtends “appeltjes” te plukken omdat de rug dan lang gemaakt wordt en daarmee alle spieren “wakker”. Om appeltjes te plukken doet men eerst alle twee de armen in de lucht en daarna een graaiende beweging eerst met de ene hand en weer naar beneden en dan met de andere hand en weer naar beneden.

Al was niet iedereen van te voren even enthousiast, na de motivatieronde en de verschillende oefeningen was men duidelijk enthousiaster. Al was helaas ook nu de opkomst weer gering, er kan gesteld worden dat het Wijkmuseum het thema “gezondheid” tot op de bodem uit-spit!

Verslag en foto’s: redactie