Wagenwerkplaats/ KeiBoulderhal 15 september 2017, de uitbreiding is een feit. Een kijkje terug en de broodnodige uitbreiding al na 3 jaar.

21 november 2014, Joost Hofman en zijn staf, hebben een droom verwezenlijkt. Een Boulderhal in Amersfoort en wat voor een. De 600 m2 die gehuurd wordt van NS in de voormalige magazijnen van de Wagenwerkplaats, zijn ideaal gebleken voor hetgeen het KeiBoulderen inhoud.

Het Engelse woord boulder komt oorspronkelijk van ‘kei’ of ‘rots’. Boulderen is het beklimmen van rotsblokken. Dit kan buiten in de natuur, maar ook indoor op kunstmatige rotsen. In Nederland zijn er meer dan 40 klimfaciliteiten met houten wanden waarop klimgrepen bevestigd zijn. Je kunt er routeklimmen of boulderen. De afgelopen 2 jaar opende al meer dan 6 nieuwe boulderhallen hun deuren. Boulderen is booming!

De initiatiefnemers van Kei Boulderhal zijn Sven Verhoeven uit Amsterdam en Joost Hofman uit Amersfoort. Joost vond het tijd dat er eindelijk een klimfaciliteit in Amersfoort kwam. Van jongs af aan wilde hij de sport beoefenen, maar in Amersfoort waren hier geen mogelijkheden voor. Terwijl alle grote steden inmiddels één of meerdere klimcentra hebben bleef Amersfoort hierin achter. Joost en Sven bundelde hun kennis en ervaring over de klimsport en werkte toe naar het openen van een eigen boulderhal in de Keistad. Nu is het dan zover. In november kan er eindelijk geklommen worden in Amersfoort. De beide mannen hebben werkervaring opgedaan in verschillende klimcentra en zijn zelf fervent boulderaars. Sven is daarnaast in opleiding tot hoofdroutebouwer van de internationale sportklimfederatie IFSC. Zijn broer Jorg Verhoeven klimt internationale wedstrijden over de hele wereld.

In 2014 leek de hal immens groot, dat is hij nog steeds. Echter de populariteit steeg per week en het zo nu en dan behoorlijk druk met het klimmen. Het “masterplan”van de Wagenwerkplaats bood nieuwe mogelijkheden.  Inhoudende dat er besprekingen volgde over het gedeeltelijk opsplitsen van de Verkeerstuin.  Hetgeen recent dan ook geschiedde. Een derde van de Verkeerstuin is opnieuw ingericht als Boulderhal. een geheel nieuwe setting en oefenruimte. Niet alleen kunnen wanden op zijn kop beklommen worden er kunnen ook “vingeroefeningen worden gedaan. Of te wel hangend aan een balkje waar gaten in zitten ter grote van “jawel”vingers. Dit om de greep van je handen te versterken. Handig als je als “Clifhanger”aan een rots bungelt.

Vanavond 15 september 2017 was de feestelijke opening van het nieuwe gedeelte. Om 20.00 uur riep Joost de grote groep aanwezigen ( het was druk) bijeen. Geen lange speech, geen linten om door te knippen, maar een kort woord, dat de 3 jarige KeiBoulderhal een nieuwe hal er bij had.

Met het open zetten van de dubbele deuren, was de zaak officieel geopend. Er was nog een opdracht meegegeven. Namelijk, de deelnemers konden zich inschrijven voor een klimkunststuk, waarbij je elke aangevangen klim (kleur) zonder onderbreking moest halen. Dat heet met een mooi woord “Flashfest”.

Een grote menigte sportieve klimmers, nam hierna het nieuwe gedeelte in gebruik. Met de nodige bewondering werd alles flink getest. De complimenten aan Joost en Staf waren allemaal heel positief.

 

Een raadsel werd niet opgelost. Door het gebruik van “magnesiumpoeder”voor de handen, laat dit soms afdrukken achter. Deze afdruk op de 2 zitsbank, is echter wel erg groot.

KeiBoulderhal van harte met deze uitbreiding.  De buurman, zijnde de Verkeerstuin, heeft op zich wel een deel van de ruimte ingeleverd, maar na de herinrichting, is ook hier een heel gezellige ruimte ontstaan, met een unieke tussen-verdieping waar de amensen kunnen zitten.

Verslag Karel van Rooy

Foto Impressie klik hier.