dsc_0962Dinsdagmiddag 25 oktober, was er een gezellige drukte van kinderen met hun fietsen op het schoolplein bij ’t Anker aan de Dollardstraat 123. Een paar tafels met gereedschap en diverse materialen, de vier mannen van het Repair-café stonden paraat om een aangekondigde fiets-verlichtingscheck en veiligheidscheck te doen.

De controle werd iets grondiger uitgevoerd en daarmee behalve verlichting werden ook, o.a. de bandenspanning, reflectoren, remmen, bel, en zadelhoogte gecheckt. De fietspomp werd regelmatig gebruikt, al waren er een paar fietsen die met halfvolle banden weggingen ter voorkoming van de bekende klapband.

dsc_0950De fietsen die voor een check kwamen verschillenden nogal wat, de ene fiets bijna “vers van de pers” tot aan het “wrak van de weg”, model: “ooit fiets geweest”, en alles wat dat tussen zat. De mannen van het Repair-café deden wat ze konden om zoveel mogelijk fietsen weer goed verlicht en veilig de weg op te krijgen.

Ook deden sommige kinderen zelf een poging om het nieuwe verlichtingsmateriaal goed en stevig gemonteerd te krijgen op hun fiets. En in de meeste gevallen lukte dat ook nog aardig tot goed.

dsc_0948Verschillende kinderen gingen dan ook blij met hun fraaie nieuwe fietslamp of de nieuwe reflector op de fiets weer naar huis. Zo zijn deze kinderen voorlopig goed zichtbaar in het donker. En de eigenaren van de gekeurde fietsen kregen een fraai certificaat mee met een ingevulde check-list achterop.

De modellen “ooit fiets geweest” kregen geen certificaat maar wel de ingevulde checklist mee zodat ze hun ouders echt konden overtuigen dat er naar een andere fiets gezocht moet gaan worden, alleen al omdat het nu levensgevaarlijk is.checklist

De eigenaren van de nieuwste bezorgfietsen kregen wel de tip om te bedenken dat alles dat niet vast staat in het mandje voorop de fiets kan maken dat je eerder de macht over het stuur verliest en daarbij lelijk kunt vallen.

Met dank aan het ’t Anker, de naschoolse-tijdelijke-opvang, en het team van het Repair-café voor hun tijd, inzet, materiaal en gereedschap

Verslag en foto’s: Nel Groenendijk