AMERSFOORT – Internationaal street arts festival Spoffin in Amersfoort heeft afgelopen weekeinde beduidend meer bezoekers getrokken dan de eerste twee edities. Ook al zaten de weersomstandigheden ook dit jaar niet altijd mee, een eerste telling wijst op circa 32.000 bezoekers van vrijdag 24 tot en met zondag 26 augustus. Publiek kwam uit Amersfoort en eigen land; daarnaast hebben ook veel professionals van festivals uit heel Europa de voorstellingen in Amersfoort bezocht.
Spoffin presenteerde ruim 150 voorstellingen van 43 professionele artiesten en theatergroepen uit Nederland en de rest van Europa. Artistiek leider Alfred Konijnenbelt ziet naast een stijgend aantal bezoekers ook een beduidende groei in de financiële bijdrage van toeschouwers. ,,Dat geeft aan dat het publiek het principe ‘vrije toegang – beslis achteraf wat je betaalt’ heel goed heeft opgepakt. Ook spreek er natuurlijk een enorme waardering voor de artiesten uit.” De organisatie van het festival, dat zich grotendeels in de openlucht afspeelt, heeft de bij vlagen slechte weersomstandigheden adequaat opgevangen door een aantal voorstellingen uit te stellen of te verplaatsen. In uiterste noodgevallen is een voorstelling afgelast, in totaal niet meer dan acht keer. ,,We zijn erg verheugd dat wind of regen het publiek er niet van heeft weerhouden naar ons festival te komen,” zegt Konijnenbelt.
Zo stond het Lieve Vrouwekerkhof ook vrijdagavond propvol mensen terwijl de regen met bakken naar beneden kwam, om de Nederlandse première van de spectaculaire verticale dansvoorstelling Guateque van de jonge groep Delrevés uit Barcelona tegen de Onze-Lieve-Vrouwentoren te beleven. Konijnenbelt: “We hebben niet alleen heel veel bewondering voor artiesten die in stromende regen spelen, we waarderen ook het publiek dat ondanks de omstandigheden blijft kijken.” De zaterdag van het festival viel alleen ’s middags rond 14.00 opnieuw wat regen. Konijnenbelt rekent de voorstellingen Guateque en ook Repite Conmigo van Delrevés tot de hoogtepunten van deze derde editie van festival Spoffin. Delrevés speelde in totaal vier keer op tientallen meters hoogte tegen de Onze-Lieve-Vrouwetoren en was telkens goed voor een plein vol 1500 à 2000 toeschouwers.
Van de kleinere voorstellingen heeft vooral Cia Trifaldó – circustheater, clownerie en acrobatische dans – veel publiek getrokken. Ook de straattheateracties van de Chileense clowns Murmuyo y Metrayeta mochten op veel belangstelling rekenen: zaterdag in de Molenstraat met Su-seo Taladro en zondag in de Langestraat, waar zij vrienden maakten met Quieres ser mi amigo?
Het vernieuwende jongleerwerk van Matthias Romir uit Duitsland op de Hof, het circustheater van de jongens en meisjes van TENT circustheaterproducties en de soms verbazingwekkende kunsten van Animal Religion vielen goed in de smaak bij een breed publiek. Bezoekers waren ook onder de indruk van de meer experimentele voorstelling Reject your Soul van Psilicone Theatre (Litouwen) met muziek van Jazzator uit Moskou. Verder hoorde vanzelfsprekend ook de performance van de DDF Crew (België) tot de grootste hits van Spoffin 2012; van de zeven betaalde voorstellingen tijdens Spoffin is Aap-Nood-Boom van de Nederlandse groep De Jongens het beste bezocht.
De sfeer tijdens festival Spoffin – met als opening de vrijwel uitverkochte Spoffin Amuses op donderdagavond in theater De Flint, waarbij een super enthousiast publiek alvast een voorproefje van enkele voorstellingen kreeg te zien – was alle dagen bijzonder goed te noemen. Konijnenbelt: “Spoffin-publiek is nieuwsgierig, staat open voor nieuwe theatervormen op straat en heeft daarvan ook zeker genoten.”
Ook Casper de Vries, coördinator van Spoffin Pro, het onderdeel voor professionals uit de wereld van festivals voor straat- en locatietheater, kijkt terug op een uiterst geslaagde derde editie van Spoffin met bezoek van veel buitenlandse programmeurs uit landen als Duitsland, Frankrijk, Spanje, Engeland, Polen, Litouwen, Armenië en Rusland. ,,Onze gasten hebben niet alleen heel gericht en heel fanatiek heel veel gezien van de programmering in Amersfoort, ook hebben alle programmeurs wel voorstellingen opgemerkt die zij interessant vinden voor hun eigen festivals. Veel gehoorde opmerking was dat wij ons echt rijk mogen rekenen met al deze groepen in Nederland.”
De vierde editie van festival Spoffin is van 22 tot en met 25 augustus 2013. ,,Als het weer dan eindelijk eens drie dagen lang goed is, zou het bezoekersaantal weleens explosief kunnen groeien,” voorspelt Konijnenbelt.

Bron: Stad Amersfoort