Eerst zaaien, dan >> Oogsten <<

Een bekend gezegde wat voor allerlei doeleinde te pas en on te pas wordt gebruikt.

aa10Echter in dit geval gaat de stelling zeker op. In de Speeltuin Rivierenwijk is een klein gedeelte achterin bestemd als “moestuin” waar gezamenlijk door tuinliefhebbers van alles wordt verbouwd.

Na een vruchtbaar jaar waarin veel groenten/ fruit en bloemen werden geweekt werd het tijd om het restant van wat ooit als zaad begon, nu te oogsten.

Een oproep op deze website en in vele groepen van Facebook om te komen helpen bij het “oogsten” had geen of nauwelijks een toeloop van helpende handen tot gevolg. Dat nam net weg dat het hoog tijd werd om de “moestuin”te ontdoen van zijn voedingsmiddelen.

DSC_8048Een rondje moestuin leerde dat er voldoende groenten aanwezig waren om diverse gezinnen voor langere tijd te voorzien van eten. Wortels; aardappels, winterpeen, bietjes, courgettes, rabarber, tomaten en mega grote pompoenen. Van de rabarber moet gezegd worden dat deze kennelijk niet meer eetbaar waren daar deze “gesneden moeten worden voor de “zonnewende”  Dit is het moment dat dag en nacht even lang zijn en de zon rond de evenaar een stilstaand punt heeft bereikt. ( tja).

Een van de aanwezige helpsters meende dat ze dan nu goed ziek moest zijn, omdat ze gisteren nog rabarber had gegeten.
DSC_8078De Pompoenen waren hier en daar redelijk uit hun jasje gegroeid en er lagen zeer grote exemplaren bij. Ze moesten echter geplukt worden en konden niet meer wachten op Halloween. De aanwezige kinderen mochten ze plukken. Daartoe moet je met een draaiende beweging de steel van de pompoen scheiden, zodat deze zijn voedingsbron los laat. Met de hele grote exemplaren was dat best een moeilijk opgave en konden ze zelfs niet optillen.

Een 5 tal helpende handen hadden zich toch gemeld (met hun kinderen) om de groenten te rooien. De schep ging in de grond en de kruiwagen vulde zich met aardappels. Een dekzeil werd bijna geheel bedekt met pompoenen en de emmer met wortels bleek te klein.CSC_8094

De verdere planning was, dat van deze geoogste groenten een voedzame maaltijd zou worden gemaakt in de speeltuin. Naar verluid werd er in ieder geval pompoenensoep gemaakt.

Een geslaagde oogst en ja, vele handen worden dan vies. Maar dat is de charme van tuinieren.

DSC_8091Eet smakelijk.

Verslag en fotoreportage Karel van Rooy.